Το Bloomberg θέτει ένα σαφές ερώτημα: «Ήρθε άραγε η ώρα να επιστρέψουν οι επενδυτές στην Ελλάδα, ποντάροντας σε ένα Greekovery που θα δώσει τη θέση του στο Grexit;». Η πρόθεση του άρθρου είναι σαφής: Εκφράζονται…..

αμφιβολίες για το κατά πόσο η συγκρατημένη αισιοδοξία για ανάρρωση του «έλληνα ασθενή» είναι
αρκετή ώστε να δημιουργήσει κλίμα εμπιστοσύνης στους επενδυτές. Ο αρθρογράφος Μάθιου Κλάιν προσθέτει: «Αυτή μπορεί να μην φαίνεται η καλύτερη στιγμή για να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα. Η οικονομία έχει συρρικνωθεί πάνω από 1/5 από το 2008 και αν οι αναλυτές που ερωτήθηκαν από το Bloomberg δεν κάνουν λάθος, θα δούμε συγκεντρωτικά μια πτώση της τάξης του 25% σε μια περίοδο 7 ετών- μια καταστροφή που καμία πλούσια χώρα δεν έχει ζήσει εν καιρώ ειρήνης από την (εποχή) της Μεγάλης Ύφεσης».
Ο ίδιος σημειώνει ότι από τη μία πλευρά υπάρχει η ελπίδα πως αυτές οι αλλαγές θα προσελκύσουν νέες επενδύσεις από τις επιχειρήσεις, αλλά το ερώτημα που προκύπτει είναι «πως θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί μια τέτοια επένδυση».
«Το ΔΝΤ κάνει λάθος, η ΕΕ τα έκανε ακόμη χειρότερα»
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αντιλαμβάνεται πλήρως – αλλά δεν μπορεί να μιλήσει ανοικτά – μία βαθύτερη και πιο σοβαρή αδυναμία της Ευρωζώνης, που αφορά στη χαμηλή κεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, αναφέρει ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου Σάιμον Τζόνσον (το 2007 και το 2008) σε άρθρο του στο πρακτορείο Bloomberg με αφορμή την έκθεση του με την αυτοκριτική για το πρώτο ελληνικό μνημόνιο.
Το άρθρο έχει τίτλο: «Η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα κάνει λάθος. Η ΕΕ τα έκανε ακόμη χειρότερα» και σημειώνει ότι είναι σωστή η κριτική που διατύπωσε το ΔΝΤ ότι η ΕΕ καθυστέρησε πολύ τη χορήγηση βοήθειας στην Ελλάδα και την απόφαση για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Διαβάστε τη συνέχεια
Πόλεμος για την Ελλάδα
«Πόλεμο» μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ προκάλεσε η έκθεση του Ταμείου για το δημοσιονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας.
Από το Ελσίνκι όπου βρίσκεται, ο Όλι Ρεν έκανε σκληρή δήλωση, λέγοντας ότι «το ΔΝΤ νίπτει τας χείρας του και ρίχνει τα απόνερα στις πλάτες της Ευρώπης».
Σημείωσε δε ότι όταν ήταν επίτροπος, αρμόδιος για την Διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια, η ΕΕ συντόνιζε τις κινήσεις της με τις ΗΠΑ, «μαζί πήγαμε και μαζί αποχωρήσαμε».
Αναφέρθηκε ειδικότερα στην Ελλάδα, λέγοντας ότι θα πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν καθυστερήσει με ευθύνη και της αντιπολίτευσης. Διαβάστε τη συνέχεια
Διαβάστε: Ρεν: Το ΔΝΤ νίπτει τας χείρας του και ρίχνει τα απόνερα στην Ευρώπη
Παρέμβαση Γιούνκερ
Ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη συνέντευξή του στο Market News International δήλωσε ότι οι οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που πλαισίωναν τα πακέτα διάσωσης της Ελλάδας «δεν είχαν επαφή με την πραγματικότητα».
Πρόσθεσε με έμφαση: «Πραγματικά πιστεύει ότι οι προβλέψεις δεν στηρίζονταν σε επιστημονικά δεδομένα».
Σχόλιο Σόιμπλε
«Δεν υπάρχει δέσμευση των κρατών της Ευρωζώνης για μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους», φέρεται να δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με μαρτυρίες βουλευτών, τις οποίες επικαλείται η οικονομική εφημερίδα Der Handelsblatt.