Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Σε δημοπρασίες μέσω ίντερνετ βγάζει το Δημόσιο έως και 10.000 ακίνητα


  • 0
     


akinita4Διαδικτυακή πύλη ηλεκτρονικών δημοπρασιών, ώστε να αξιοποιηθούν μέσω αυτής έως και 10.000 ακίνητα, από τα 73.000 που έχει στην κατοχή του το Δημόσιο, θα λειτουργήσει στις επόμενες ημέρες, προκειμένου να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία.
Σύμφωνα με την Ημερησία του Σαββάτου, η διαδικτυακή πύλη www.epublicrealestate.gr θα
ξεκινήσει στις 17 Ιουνίου την πιλοτική λειτουργία της, με στόχο μέχρι το τέλος του έτους να τεθεί σε πλήρη λειτουργία και οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να καταθέτουν τις προσφορές τους.
Αρχικά θα μπουν στο σύστημα πιλοτικά 10 ακίνητα, ωστόσο, σε πλήρη εφαρμογή, το ελληνικό Δημόσιο θα μπορέσει να «ανεβάσει» περί τα 10.000 ακίνητα όλων των κατηγοριών.
Πρόκειται κυρίως για αστικά ακίνητα (κατοικίες, καταστήματα, γραφεία, πάρκινγκ, οικόπεδα, αποθήκες, βιομηχανικά και βιοτεχνικά κτίρια) αλλά και χιλιάδες στρέμματα αγροτικής γης, ακόμη και νησάκια ή νησίδες, τα οποία σήμερα είτε καταπατώνται είτε μισθώνονται με ελάχιστο αντίτιμο.
Τα ακίνητα αυτά που θα μπορέσουν να μπουν σε ηλεκτρονική δημοπρασία, έχουν ξεκάθαρους τίτλους ιδιοκτησίας, δεν διεκδικούνται από άλλους και οι αγοραστές τους δεν θα αντιμετωπίζουν νομικά προβλήματα μόλις αυτά περιέλθουν στην κατοχή τους. Το project έχει πάρει το «πράσινο φως» από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, και υλοποιείται από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.) η οποία διαχειρίζεται την κρατική ακίνητη περιουσία, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ.
Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα θα μπαίνουν τα προς εκμετάλλευση ακίνητα (για πώληση ή μίσθωση) και κάθε ενδιαφερόμενος, από οποιοδήποτε μέρος της γης, θα έχει πρόσβαση στα στοιχεία, τεχνικά και νομικά των ακινήτων αυτών. Μέσω ορισμένων προδιαγραφών και κριτηρίων που θα καθορίσει το κράτος, θα είναι δυνατή η συμμετοχή στον πλειστηριασμό. Για παράδειγμα, θα είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική καταχώριση συγκεκριμένων στοιχείων του ενδιαφερόμενου και πιθανότατα η κατάθεση εγγυητικής επιστολής, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης διαφάνεια της συναλλαγής.
Ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να «χτυπά» το ακίνητο σε μια on line διαδικασία, την οποία θα ελέγχουν ειδικοί ώστε να αποφεύγονται «κόλπα» και «στημένοι» διαγωνισμοί από τα γνωστά «κοράκια» που εδώ και χρόνια λυμαίνονται τους πλειστηριασμούς.
Οποιος προσφέρει τα περισσότερα για αγορά ή μίσθωση θα είναι και ο πλειοδότης, ο οποίος φυσικά θα καλείται να αποδείξει τη φερεγγυότητά του, οικονομική και όχι μόνο.
Οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες εκτιμάται ότι μπορούν να κινητοποιήσουν ολόκληρη την αγορά, από μεσίτες μέχρι εταιρείες real estate, ενώ αίρονται μια σειρά από γραφειοκρατικές διαδικασίες, οι οποίες και κόστιζαν στο κράτος αλλά και οδηγούσαν σε απαξίωση τη δημόσια περιουσία.
πηγή:newmoney

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...