Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Σκορδονοικοκυραίοι

Σκορδονοικοκυραίοι
Κανονικά, τέτοια σπουδαία λόγια πρέπει να βγαίνουν από χείλη σπουδαίων ανδρών. Το ιδανικό, βέβαια, θα ήταν να τα πει ο πρωθυπουργός. Αλλά, επειδή ο μεγάλος έχει πολλά πράγματα στο μυαλό του κι ένα σωρό ασχολίες προκειμένου να μας σώσει, άντε να τα ξεστομίσει κάποιο πρωτοκλασσάτο κυβερνητικό στέλεχος.
Τί σκατά έχουμε κάτι Στουρνάρες, κάτι Χατζηδάκηδες ή κάτι Λυκουρέντζους (χμμμ... πρωτοκλασσάτος ο Λυκουρέντζος... τέλος πάντων); Έστω, γαμώτο, να τα πει ένας Τζαβάρας (πρωτοκλασσάτος κι ο Τζαβάρας...). Όμως, εκείνος που βγήκε να μας τα πει ήταν κάποιος Θανάσης "δεν-με-ξέρει-ούτε-η-μάνα-μου" Σκορδάς, για τον οποίο τώρα μόλις μάθαμε ότι παριστάνει τον υφυπουργό ανάπτυξης:

"Μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2013 στην Ισπανία έγιναν 42.000 κατασχέσεις σε δανειολήπτες. Εδώ δεν έγινε καμία. Αυτό έτσι το περνάμε; Άνευ αξίας; Και εδώ, αν θέλετε, επειδή δεν φοβάμαι και να πω αλήθειες, θα σας πω ότι έχουμε και έναν πολύ μεγάλο προβληματισμό. Ξέρετε ότι εμείς δώσαμε παράταση στην αναστολή των πλειστηριασμών, μέχρι τέλος του 2013. Αλλά θα πρέπει από τώρα, και το λέω για να το βάλουμε στο μυαλό μας και να το δούμε σε επόμενες αφορμές, ότι όσο θα βγαίνει η οικονομία από την κρίση τι θα κάνουμε με τις αναστολές πλειστηριασμών, που σωρεύονται από το 2008 και το 2009. Γιατί κάποια στιγμή θα μπει αναγκαστικά ένα τέλος στην αναστολή των πλειστηριασμών. Μα σε πέντε χρόνια, μα σε δεκαπέντε χρόνια. Ξέρετε τι θα έχει γίνει τότε; Θα έχει μπουκώσει το σύστημα με ένα πολύ μεγάλο αριθμό ακινήτων, που αν βγουν μαζικά έξω από το καθεστώς της αναστολής, τότε θα μηδενίσουμε την ακίνητη περιουσία του κάθε Έλληνα πολίτη. Αυτό θέλετε να συμβεί; Ή θέλετε έγκαιρα να έρθουμε να το συζητήσουμε όλο το καλοκαίρι και όλο το φθινόπωρο."

Έτσι είναι. Άμα ο άλλος έχει τελειώσει την ΑΣΟΕΕ κι έχει κάνει χρόνια ασφαλιστικός σύμβουλος, βλέπει μπροστά. Κι αν, μάλιστα, έχει θητεύσει από μικρός στα μεγάλα σχολεία που λέγονται ΔΑΠ και ΟΝΝΕΔ, ο λόγος του είναι ανεκτίμητος. Τόσα και τόσα μεταπτυχιακά έχει η κυβέρνηση, κανένα δεν πήρε έγκαιρα χαμπάρι το πρόβλημα. Έπρεπε να βρεθεί ο Σκορδάς, μ' ένα κωλόχαρτο από την ΑΣΟΕΕ όλο κι όλο, για να μας κάνει να ξυπνήσουμε. Καθ' ότι, ξύπνιος ο Σκορδάς (δεν ήταν τυχαία "επί σειρά ετών μέλος του Κύκλου Επιτυχημένων Ασφαλιστών, γνωστής ασφαλιστικής εταιρίας", όπως μας αποκαλύπτει το βιογραφικό του), σου λέει:

- Για σιγά, ρε μάγκες. Πώς την βλέπετε την φτιάξη, δηλαδή; Όταν θά 'ρθει η ώρα να ξαναρχίσουν οι πλειστηριασμοί κι οι κατασχέσεις, τί στον διάολο θα τα κάνουν τόσα ακίνητα οι τράπεζες; Με τόσα σπίτια που θα βγούνε στο σφυρί, οι τιμές θα πιάσουν πάτο. Οπότε, τί θα κάνει ο δόλιος ο τραπεζίτης, που περίμενε να πιάσει π.χ. εκατό χιλιάρικα από ένα διαμέρισμα και δεν θα βρίσκει να το δώσει ούτε με πενήντα;

Αμ, βλέπει μπροστά ο Σκορδάς! Άλλωστε, ο καθένας μας θα έπρεπε να σκεφτεί ότι, ως λαός, δεν μπορεί να είμαστε πιο έξυπνοι από τους Ισπανούς, οι οποίοι συνεχίζουν τις κατασχέσεις σαν να μη τρέχει τίποτε.

Αλλά, για δείτε το θέμα κι από την άλλη πλευρά. Εγώ, ας πούμε, είμαι νοικοκύρης, έκανα καλά κουμάντα στην ζωή μου και σήμερα διαθέτω 4-5 διαμερίσματα δίχως να χρωστάω δεκάρα στις τράπεζες. Για σκέψου, λέει, να μου θυμηθεί να πουλήσω κάποιο διαμέρισμα ενώ θα έχουν ξαναρχίσει οι κατασχέσεις των τραπεζών και οι τιμές θα έχουν πάρει τον κατήφορο. Δεν θα πάθω στραπάτσο; Γιατί, δηλαδή, αύριο να την πληρώσουμε εμείς οι νοικοκυραίοι επειδή σήμερα κάποιοι είναι μπαταχτσήδες; Πόσο δίκιο είχε ο Πορδοσάλτε στην ανάλυση που έκανε χτες βράδυ στον Σκάι!


Σίγουρα κάτι έχει πάρει τ' αφτί σας για όλα αυτά. Όμως, είναι πολύ πιθανό να μην έχετε μάθει κάτι για την μείωση του συντελεστή φορολογίας μεταβιβάσεων ακινήτων, την οποία σχεδιάζει η κυβέρνηση. Οι πληροφορίες λένε πως ο συντελεστής θα πέσει σε επίπεδα 3%-5%, όταν σήμερα πληρώνεις για μια μεταβίβαση 11%-13%. Πρόκειται για μέτρο αναγκαίο, προκειμένου να αναθερμανθεί η αγορά ακινήτων και να ξαναπάρει μπρος ο κλάδος της οικοδομής, ενώ ταυτόχρονα θα γίνει φτηνότερο το όνειρο του κάθε μεροκαματιάρη να αποκτήσει το δικό του κεραμίδι.

Δεν νομίζω ότι βλέπετε κάτι κακό σε όλα αυτά. Μόνο εκείνος ο διεστραμμένος φίλος μου, ο Μ., ανακαλύπτει στραβά εκεί που δεν υπάρχουν. Ο Μ., λοιπόν, ισχυρίζεται ότι η κατακόρυφη μείωση του φόρου μεταβίβασης προγραμματίζεται εν όψει της επανεκκίνησης των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων, ώστε η τράπεζα που σου παίρνει το σπίτι, να μη πληρώνει τον κούκο γι' αηδόνι στην μεταβίβαση. Λεπτομέρεια: ο Μ. δουλεύει σε τράπεζα.


Εν πάση περιπτώσει, όπως και νά 'χει το θέμα, δεν καταλαβαίνω πού είναι το κακό; Όπως παρατήρησε εύστοχα ο Πορδοσάλτε (πάντοτε εύστοχο στις παρατηρήσεις του αυτό το παιδί!), έχουμε όλοι λόγο να πάνε καλά οι τράπεζες, εφ' όσον τις έχουμε ενισχύσει με 48 δισ. (εν τάξει, έκανε λάθος το νούμερο ο Αρούλης αλλά δεν πειράζει). Κατά κάποιον τρόπο, δηλαδή, αφού μας κόψανε τον μισθό για να ενισχύσουν τις τράπεζες, είμαστε όλοι μέτοχοι (έστω και άτυπα) των τραπεζών κι έχουμε συμφέρον να πάνε καλά.

Τελικά, κάτι που υπάρχουν κάποιοι Σκορδάδες, κάτι που υπάρχουν κάτι Σκάι με τους Πορδοσάλτε τους, εμείς οι νοικοκυραίοι έχουμε κάποιους να μας νοιάζονται. Ευτυχώς, να λέμε!


ΥΓ: Θεωρώ περιττό να υπογραμμίσω το ότι θεωρείται δεδομένο πως κάποια στιγμή θα βγουν στο σφυρί όλα τα σπίτια των φουκαράδων που δεν μπορούν πλέον να πληρώσουν. Το σωστό, σωστό: χρωστάς; θα πληρώσεις. Η αστική δημοκρατία στέκεται στο ύψος της και δεν κάνει ούτε σκέψη για κάτι διαφορετικό. Μη σοβιετοποιηθούμε κιόλας!


teddygr
RAMNOUSIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...