Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Ρύθμιση με περίοδο χάρητος για τα δάνεια


Ευνοϊκές ρυθμίσεις για όσους προσπαθούν να αποπληρώσουν τις δανειακές υποχρεώσεις τους, δηλαδή για 8 στους 10 δανειολήπτες προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τα «κόκκινα δάνεια».


Το σχέδιο νόμου θα συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, δεδομένου ότι αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης από το Eurogroup.

Αιτιολογική έκθεση

Η ρύθμιση προβλέπει μηνιαία καταβολή για δάνεια από πιστωτικά ιδρύματα μόνο, με εμπράγματη εξασφάλιση (εγγραφή προσημείωσης – υποθήκης) πάνω στην κύρια κατοικία του δανειολήπτη, ενώ μειώνεται στο 30% του καθαρού οικογενειακού εισοδήματος.

Με το νομοσχέδιο εισάγεται νομοθετικά ένας προκαθορισμένος, για όλα τα πιστωτικά ιδρύματα, τρόπος ρύθμισης οφειλών μειώνοντας δραστικά την πιθανότητα αδικαιολόγητων αποκλεισμών και περιττής γραφειοκρατίας. Επίσης παρέχεται στο μέσο ελληνικό νοικοκυριό περίοδος διευκόλυνσης, τεσσάρων ετών, η οποία είναι τουλάχιστον 4 φορές μεγαλύτερη από αυτή που οι τράπεζες παρέχουν σήμερα στις δικές τους ρυθμίσεις.

Συγκεκριμένα για διάστημα τεσσάρων ετών ο δανειολήπτης εξασφαλίζεται, ακόμη και στην περίπτωση που τα εισοδήματα του μειωθούν, αφού η δόση του θα προσαρμοσθεί αναλόγως.

Για το διάστημα των τεσσάρων ετών, εφόσον ο δανειολήπτης είναι συνεπής στις αναπροσαρμοσμένες υποχρεώσεις του, παραμένει ενήμερος, χωρίς καμία επίπτωση στο παρόν και στο μέλλον της πιστοληπτικής του ικανότητας και συνεχίζει να έχει πρόσβαση σε όλες τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Οφέλη από το πρόγραμμα διευκόλυνσης οφειλετών

Επίσης θεσπίζεται ειδική ρύθμιση για νοικοκυριά με εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα κάτω των 15.000 ευρώ, στα οποία η προσαρμογή της δόσης θα υπολογίζεται με μέγιστο επιτόκιο 0,75% + Βασικό Επιτόκιο ΕΚΤ (=1,25%) έτσι ώστε να περιορίζεται η επιβάρυνσή τους με τόκους κατά τη διάρκεια της περιόδου χάριτος.

Το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει και ειδικά προνόμια για τους ανέργους, με μοναδικό εισόδημα το επίδομα ανεργίας, στους οποίους εκτός από όσα προβλέπονται γενικά, παρέχεται η δυνατότητα μηδενικών καταβολών με πλήρη απαλλαγή τόκων για συνολικό διάστημα 6 μηνών εντός της περιόδου χάριτος. Παρέχεται έτσι ένα σημαντικό διάστημα ανακούφισης μέχρι την οικονομική του ανάκαμψη και την ομαλή επιστροφή του στην οικονομική δραστηριότητα.

Πρόγραμμα διευκόλυνσης οφειλετών

Ποιους αφορά

Δικαίωμα υπαγωγής στο πρόγραμμα έχουν:

1. μισθωτοί και συνταξιούχοι ιδιωτικού και δημοσίου τομέα,

2. όσοι έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας (η δραστηριότητά τους παρέχεται αποκλειστικά σε ένα νομικό πρόσωπο),

3. άνεργοι με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή (μισθοί, συντάξεις, ενοίκια, αγροτικά εισοδήματα κλπ) έως € 25.000 και εφόσον αυτό έχει μειωθεί περισσότερο από 20% από 01.01.2010 έως σήμερα.

Επιπλέον το ως άνω ποσό αυξάνεται κατά €5.000 (δηλαδή έως €30.000 ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα) για πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή/και μόνιμη αναπηρία και για τρίτεκνους και πολύτεκνους.

Ποια δάνεια υπάγονται

Υπάγονται απαιτήσεις από πιστωτικά ιδρύματα που δεν έχουν καταγγελθεί και για τις οποίες έχει εγγραφεί προσημείωση ή υποθήκη στην κύρια κατοικία του οφειλέτη, η αντικειμενική αξία της οποίας δεν ξεπερνά τις €180.000.

Προϋποθέσεις υπαγωγής

1. το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν ξεπερνά σε αντικειμενική αξία τις €250.000 (€300.000 για τρίτεκνους, πολύτεκνους και πάσχοντες από βαριά ασθένεια)

2. το σύνολο των καταθέσεων που βρίσκονται στη κατοχή του νοικοκυριού δεν ξεπερνά τις €10.000 (€15.000 για τρίτεκνους, πολύτεκνους και πάσχοντες από βαριά ασθένεια)

3. το ανεξόφλητο υπόλοιπο των συνολικών δανειακών υποχρεώσεων του νοικοκυριού (κεφάλαιο) δεν ξεπερνά τις €150.000.

Τι χορηγείται

• Περίοδος χάριτος 48 μηνών.

• Άμεση μείωση της μηνιαίας καταβολής στο 30% του μηνιαίου καθαρού εισοδήματός του νοικοκυριού.

• Η δόση καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου χάριτος θα προσαρμόζεται σε πιθανή μεταβολή του εισοδήματος.

• Η συμβατική διάρκεια του δανείου παρατείνεται κατά 48 μήνες και η αποπληρωμή του μετά την περίοδο χάριτος συνεχίζεται με τους όρους της αρχικής σύμβασης χωρίς καμία επιβάρυνση για το δανειολήπτη.

Ειδικότερα:

• Για ετήσια καθαρά εισοδήματα έως €15.000 το επιτόκιο που προβλέπεται στη σύμβαση του δανείου περιορίζεται στο 1,25% (0,75% + βασικό επιτόκιο ΕΚΤ) και με βάση αυτό υπολογίζεται η μηνιαία δόση κατά την περίοδο χάριτος.

• Για τους ανέργους με μοναδικό εισόδημα το επίδομα ανεργίας, πέραν των παραπάνω, παρέχεται η δυνατότητα μηδενικών καταβολών με πλήρη απαλλαγή τόκων για συνολικό διάστημα 6 μηνών εντός της περιόδου χάριτος.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...