Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Στάθης Κρόκος: «Μπαμπά, δεν θέλω να οδηγήσω… Με πιέζουν»

ΣΤΑΘΗΣ ΚΡΟΚΟΣ
Αναπάντητα ερωτήματα από το θάνατο του 20χρονου στρατιώτη
Ήταν μόλις 20 ετών, όταν η μοίρα της ζωής του έπαιξε ένα τραγικό παιχνίδι. Ο στρατιώτης Στάθης Κρόκος τα ξημερώματα της Τετάρτης «έσβησε» τόσο άδικα, όταν στην παράπλευρη οδό της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας στο ύψος της περιοχής Συκάμινο το ερπυστριοφόρο όχημα Μ113 που
χειριζόταν, εξετράπη της πορείας του έπεσε σε χαράδρα και ανετράπη.
Λίγες ημέρες αργότερα και ενώ αναμένεται να βγει το πόρισμα της ΕΔΕ για τα αίτια του τροχαίου δυστυχήματος, τα αναπάντητα ερωτήματα πολλά και κρίσιμα…
Το χρονικό της τραγωδίας…
Το ερπυστριοφόρο όχημα, το οποίο συμμετείχε σε φάλαγγα οχημάτων του 575 Τάγματος Πεζοναυτών, είχε προορισμό το λιμάνι του Ωρωπού, προκειμένου να συμμετάσχει στην στρατιωτική άσκηση «Καταιγίδα».
Ωστόσο, λίγο πριν από τις 06:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης, στην παράπλευρη οδό της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας στο ύψος της περιοχής Συκάμινο, το Μ113, εξετράπη της πορείας του έπεσε σε χαράδρα και ανετράπη με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό στρατιώτη Στάθη Κρόκου. Ο άτυχος στρατιώτης, οδηγός του οχήματος, ήταν από το Αλιβέρι και είχε καταταγεί στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πεζοναυτών τον περασμένο Νοέμβριο. 
Η τραγική είδηση βύθισε στο πένθος τις Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ «γέννησε» πλήθος καταγγελιών που κάνουν λόγο για ανεκπαίδευτους στρατιώτες. Για το περιστατικό έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση και Προανάκριση από τα αρμόδια στρατιωτικά όργανα.
Οι καταγγελίες του πατέρα…
Συγκλονιστικές ήταν οι αποκαλύψεις του πατέρα του άτυχου στρατιώτη για την εκπαίδευση του γιου του.
Ο άτυχος πατέρας ξέσπασε μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό υποστηρίζοντας πως ο γιος του είχε εκπαιδευτεί μόνο τέσσερις εβδομάδες, και όχι έξι όπως προβλέπουν οι διαδικασίες.
Μάλιστα, τόνισε πως ο γιος του τού είχε εκμυστηρευτεί τον φόβο του, λέγοντάς του: «Μπαμπά δεν θέλω να οδηγήσω. Με πιέζει ο λοχαγός μου. Δεν μπορώ να οδηγήσω».
«Εγώ έχασα το παιδί μου. Κάνω έκκληση να εκπαιδεύετε τους φαντάρους και μην τους βάζετε ανεκπαίδευτους, να χάνονται ζωές. Είμαι περήφανος που έφυγε πάνω σε ένα άρμα γιατί ήταν αληθινός κομάντο» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Τεθωρακισμένα οχήματα από τη δεκαετία του ’60
Μετά τον άδικο χαμό του Στάθη Κρόκου αρκετοί στρατιωτικοί έκαναν λόγο για τραγικές ελλείψεις στη συντήρηση οπλικών συστημάτων. Μάλιστα κάποιοι εκφράζουν έντονη ανησυχία για τις ελλείψεις, που σύμφωνα με τους ίδιους παρατηρούνται, καθώς φοβούνται ότι μπορούν να αποδειχθούν μοιραίες.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα οχήματα Μ 113 τα έχει προμηθευτεί ο Ελληνικός Στρατός από τη δεκαετία του ’60.
Τα αίτια του δυστυχήματος ζητά ο Παναγιωτόπουλος
Εντολή να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί μέσα στα επόμενα 24ωρα το πόρισμα για τα αίτια του σημερινού δυστυχήματος με έναν νεκρό στρατιώτη-πεζοναύτη, έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΣ.
Οι έρευνες των αρμοδίων υπηρεσιών στρέφονται προς πάσα κατεύθυνση.
Μόλις δύο μήνες πριν ένας άλλος στρατιώτης «χάνεται» άδικα…
Ήταν 13 Μαρτίου όταν μία άλλη τραγωδία έμελλε να στοιχίσει τη ζωή ενός ακόμη στρατιώτη.
Ένας πυροτεχνουργός του Στρατού έχασε τη ζωή του και δύο άλλοι τραυματίστηκαν, εξαιτίας έκρηξης που σημειώθηκε σε οπλοβομβίδα στην περιοχή των Λαβάρων Έβρου.
Ο πυροτεχνουργός τραυματίστηκε θανάσιμα κατά τη διαδικασία εξουδετέρωσης πυρομαχικών στο πεδίο βολής «Ψηλός Στάλος».
Τα ερωτήματα που προκύπτουν για τις συνθήκες εκπαίδευσης των οπλιτών, αλλά και για το πόσο ασφαλή είναι τα άρματα που διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός παραμένουν αναπάντητα.
Οι απαντήσεις, ωστόσο, πρέπει να δοθούν άμεσα από τους αρμόδιους…
newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...