Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Τσουνάμι οργής στην Τουρκία




Για έκτη συνεχή ημέρα, η πλατεία Ταξίμ είναι γεμάτη από κόσμο που διαδηλώνει κατά των κυβερνητικών σχεδίων για το πάρκο Γκεζί και την επιχείρηση ισλαμοποίησης της τουρκικής κοινωνίας από τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι διαδηλωτές συνέρχονταν ειρηνικά καθ' όλη τη διάρκεια της Κυριακής. Αντίθετη εικόνα παρουσιάζει η Άγκυρα, όπου από το βράδυ του Σαββάτου, σημειώνονται εκτεταμένα επεισόδια έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, επεισόδια σημειώνονται το βράδυ της Κυριακής και στη Σμύρνη. Οι διαδηλωτές απαιτούν την παραίτηση Ερντογάν. Διαδηλώσεις αλληλεγγύης στους διαδηλωτές της Πόλης πραγματοποιήθηκαν και πραγματοποιούνται σε 48 μεγάλες πόλεις της χώρας, αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός προσπάθησε με νέες δηλώσεις του να υποβαθμίσει τα κυβερνητικά σχέδια για το πάρκο Γκεζί, κάνοντας λόγο μόνο για το ξερίζωμα μερικών δέντρων για τις ανάγκες πεζοδρόμησης της περιοχής. Παράλληλα, φάνηκε αμετακίνητος, λέγοντας πως η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τα πλάνα της, ό,τι και να γίνει, προσθέτοντας πως θα κατεδαφιστεί και το Πολιτιστικό Κέντρο Ατατούρκ (ΑΚΜ), για να χτιστεί στη θέση του ένα μεγαλύτερο.


Ανυποχώρητος ο Ερντογάν

«Εάν υπήρξαν κάποιοι που δυσαρεστήθηκαν, μπορώ να ζητήσω συγνώμη», δήλωσε μεταξύ άλλων, ο Τούρκος πρωθυπουργός, ρίχνοντας την ευθύνη των επεισοδίων σε πλιατσικολόγους. «Υποκινούμενοι και πλιατσικολόγοι οι διαδηλωτές» δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι HaberTurk.

Κατά τα άλλα, είπε πως «το θέμα δεν σχετίζεται με το πάρκο στην πλατεία Ταξίμ, αλλά είναι ιδεολογικό και έχει ως στόχο να μειωθεί η δύναμη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, αλλά και γενικά».

«Προφανώς δεν θα ζητήσω την άδεια για το εάν θα γίνει μια αλλαγή σε ένα πάρκο, από τον αρχηγό του CHP - δηλαδή το Ρεπουμπλικανικό κόμμα - ή από μερικούς πλιατσικολόγους». Οι διαδηλωτές, επέμεινε, «καίνε και καταστρέφουν καταστήματα: είναι αυτό δημοκρατία;».

«Ποιος είναι ο λόγος των διαδηλώσεων» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε «μήπως τους αφαιρέθηκε το δικαίωμα της ψήφου;» Σύμφωνα με τον Ερντογάν «ο αγώνας για δημοκρατία διεξάγεται στις κάλπες».

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα λεγόμενα κοινωνικά μέσα λέγοντας ότι «το twitter είναι το μεγαλύτερο βάσανο των κοινωνιών».


Τραγικός ο απολογισμός

Δεκάδες τραυματίες και σχεδόν 940 συλλήψεις είναι ο επίσημος απολογισμός των διήμερων διαδηλώσεων, φέρνοντας τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντιμέτωπο με ένα από τα μεγαλύτερα κινήματα διαμαρτυρίας μετά την άνοδο του κόμματός του στην εξουσία το 2002. Ιατρικές πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters κάνουν πάντως λόγο για 1.000 τραυματίες μόνο στην Κωνσταντινούπολη, ενώ, σύμφωνα με την Ένωση Τούρκων Ιατρών, έξι άνθρωποι έχουν χάσει την όρασή τους τουλάχιστον στον έναν οφθαλμό λόγω των χημικών αερίων. Πολλές οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν τις βιαιότητες των δυνάμεων της τάξης και η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι υπάρχουν δύο νεκροί και τουλάχιστον 1.000 τραυματίες - στοιχεία που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από επίσημη πηγή.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορία που μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Οζντέν Σενέρ δήλωσε ότι σε νοσοκομείο της Άγκυρας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση με τραύμα στο κεφάλι ένας διαδηλωτής, ο Ετχέμ Σαρίσουλουκ.

Η τουρκική αστυνομία προχώρησε σε περισσότερες από 1700 προσαγωγές κατά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που οργανώνονται τις τρεις τελευταίες ημέρες σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ. Οι περισσότεροι από τους προσαχθέντες έχουν ήδη αφεθεί ελεύθεροι. Συνολικά, από τις 28 Μαΐου, έχουν γίνει σε όλη τη χώρα 235 διαδηλώσεις, πρόσθεσε ο υπουργός, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή.

Ταξίμ

Διαδηλωτές στην ταράτσα του Πολιτιστικού Κέντρου Ατατούρκ
Διαδηλωτές στην ταράτσα του Πολιτιστικού Κέντρου Ατατούρκ
Εικόνες που θυμίζουν περισσότερο βομβαρδισμένο τοπίο αποκαλύφθηκαν με το πρώτο φως της ημέρας την Κυριακή στην Τουρκία, μετά τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν τις τελευταίες δύο ημέρες στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης. Χιλιάδες διαδηλωτές γιόρτασαν τη ανακατάληψη της πλατείας Ταξίμ στη διάρκεια της νύχτας, όταν η αστυνομία αποχώρησε έπειτα από εντολή του Τούρκου πρωθυπουργού. Το ίδιο κάνουν και από το πρωί της Κυριακής, όπου οι διαδηλωτές αφενός επιχείρησαν να καθαρίσουν την πλατεία, αφετέρου, μοίρασαν τρόφιμα και αναψυκτικά στους κατά χιλιάδες προσερχόμενους.


(Τρόφιμα και αναψυκτικά στην πλατεία Ταξίμ)


(Επιχείρηση καθαρισμού της πλατείας)

Κάποιοι από τους διαδηλωτές ανέβηκαν στην ταράτσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Ατατούρκ (ΑΚΜ), μετά τις δηλώσεις του Ερντογάν περί κατεδάφισής του.



(Πλήθος κόσμου το απόγευμα της Κυριακής στην Ταξίμ για έκτη συνεχή ημέρα)

Άγκυρα

Μετά και την αποχώρηση της αστυνομίας από την πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, τα επεισόδια και οι βίαιες διαδηλώσεις μετατοπίστηκαν στην τουρκική πρωτεύουσα, όπου από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι και αυτή την ώρα δεν έχουν σταματήσει. Η τουρκική αστυνομία κοντά στο πρωθυπουργικό γραφείο έκανε εκτεταμένη χρήση χημικών και δακρυγόνων, ταυτόχρονα με τα κανόνια νερού.

Περίπου 1.000 άτομα παραμένουν αυτή την ώρα- την τρίτη συνεχόμενη ημέρα διαδηλώσεων στην Άγκυρα - συγκεντρωμένα στην πλατεία Kizilay.


(Πλατεία Kizilay - 20.30 βράδυ Κυριακής)





(Οι πρώτες βοήθειες σε τραυματισμένη διαδηλώτρια)


(Άγκυρα - πρωί Κυριακής)


(Άγκυρα - απόγευμα Κυριακής)
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...