Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

ΕΝΤΟΝΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ «ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΩΝ» Πιέσεις σε Σαμαρά να δώσει το χρίσμα του Πρόεδρου της Δημοκρατίας στον Σημίτη

 ΕΝΤΟΝΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ «ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΩΝ» Πιέσεις σε Σαμαρά να δώσει το χρίσμα του Πρόεδρου της Δημοκρατίας στον Σημίτη
Γράφει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος

Την άνοιξη του 1995, ενόψει της λήξης της δεύτερης προεδρικής θητείας του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αναμενόταν η νέα εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Για να εκλέξει Πρόεδρο και να
αποφύγει τις εκλογές διατηρώντας την κυβέρνησή του, ο Ανδρέας Παπανδρέου χρειαζόταν τουλάχιστον 180 ψήφους από τις 300 της Βουλής.

Ο τότε πρωθυπουργός ήρθε τελικά σε συμφωνία με την Πολιτική Άνοιξη με στόχο να εκλεγεί
Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κωστής Στεφανόπουλος, στηριζόμενος με τον συνδυασμό των ψήφων του ΠΑΣΟΚ και της Πολιτικής Άνοιξης, όπως και έγινε.

Αυτό έφερε σε δύσκολη θέση τη Νέα Δημοκρατία, και τον τότε πρόεδρο της Μιλτιάδη Έβερτ, η οποία ήθελε να διεξαχθούν εκλογές με σκοπό την εκμετάλλευση της ραγδαίας πτώσης της δημοτικότητας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ώστε να κερδίσει τις εκλογές.

Ο Μ. Έβερτ και πολλά στελέχη της ΝΔ επιτέθηκαν με βαρύτατες εκφράσεις κατά του Σαμαρά μετά την εκλογή Στεφανόπουλου… Η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη σαν φάρσα, υποστήριζε ο Μαρξ.

Ήδη στο παρασκήνιο έχουν αρχίσει οι συζητήσεις για τον διάδοχο του Κάρολου Παπούλια αν και το 2015 είναι ακόμα μακριά…

Μάλιστα εκλεκτό μέλος των εκσυγχρονιστών συνομιλώντας με οικονομικούς παράγοντες, υποστήριξε ότι υπάρχει συμφωνία ανάμεσα σε Σαμαρά και Σημίτη για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει, ότι αν δεν έβαζε πλάτη ο Σημίτης στις εκλογές του Ιουνίου, τότε ο Τσίπρας θα ήταν σίγουρος νικητής των εκλογών. Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι καταλυτική ήταν η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού και για την αποκατάσταση στις σχέσεις του Σαμαρά με την κ. Μερκέλ.

Μάλιστα τις τελευταίες μέρες, υπάρχει εκνευρισμός στο Σημιτικό στρατόπεδο, γιατί ο πρωθυπουργός καθυστερεί τον ανασχηματισμό, ενώ κάνει δεύτερες σκέψεις και για το μέλλον του Γιάννη Στουρνάρα.

Έτσι εξηγούνται και οι τελευταίες παρεμβάσεις εκσυγχρονιστών που δεν είναι απόλυτα υποστηρικτικές στον Αντώνη Σαμαρά, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Ένα επίλεκτο μέλος αυτού του κύκλου, ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος έδωσε το στίγμα των προθέσεων τους, να επαναπροσδιορίσουν δηλαδή τη θέση τους στο πολιτικό σκηνικό, ενόψει επερχόμενων εξελίξεων.

Ο πρώην πρωθυπουργός Λουκά Παπαδήμου, ο οποίος μετά από έναν ολόκληρο χρόνο απουσίας, όχι μόνο παραβρέθηκε σε εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ με ομιλητή τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ, αλλά απηύθυνε ερώτηση για την πορεία του προγράμματος δημοσιονομικής σταθεροποίησης και την απουσίας αναπτυξιακού σχεδιασμού στην Ελλάδα, με σαφείς αιχμές προς την κυβέρνηση.

Το «σύστημα Σημίτη», το οποίο εκπροσωπείται από τον Λουκά Παπαδήμο και μάλιστα ασκούνται πιέσεις για επιστροφή του σε ρόλο κλειδί στην κυβέρνηση.

«Ο Σαμαράς μας χρωστάει» λένε οι εκσυγχρονιστές, οι οποίοι έπαιξαν ρόλο και εντός της Δημοκρατικής Αριστεράς, ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση και να μην πάμε σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση που οδηγούσε σε νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι τυχαίο τα ΜΜΕ που λάτρεψαν τον κ. Σημίτη, υποστηρίζουν τον τυφλά τον Αντώνη Σαμαρά.

Όπως έχουν διαμηνύσει, λοιπόν, ήρθε η ώρα και για τον Αντώνη Σαμαρά να υλοποιήσει τις δικές του υποσχέσεις.

Σε πρώτη φάση με τον ανασχηματισμό και σε δεύτερη φάση με τη δρομολόγηση της διαδοχής του Κάρολου Παπούλια από τον Κώστα Σημίτη. Δεν είναι τυχαία και κάποια σχόλια που πέρασαν στα ψηλά, περί ενόχλησης του Μεγάρου Μαξίμου από το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν ταξιδεύει, συχνά, στο εξωτερικό για να προωθήσει το καλό κλίμα που θέλει να δημιουργήσει η κυβέρνηση προς προσέλκυση επενδυτών.

newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...