Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Νεκρός διαδηλωτής στην Τουρκία





Νεκρός είναι ο Μεχμέτ Αϊβαλίτας, μέλος σοσιαλιστικής οργάνωσης. Ο 20χρονος διαδηλωτής είχε
τραυματιστεί βαριά όταν ένας οδηγός αγνόησε τα σήματα και δεν σταμάτησε την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη διαδήλωση αλληλεγγύης στο πάρκο Γκεζί, στην Κωνσταντινούπολη.
Σκηνές βίας από άντρες της τουρκικής αστυνομίας

«Την ευθύνη φέρει η πολιτική εξουσία που επιχειρεί να εμποδίσει βίαια τους ειρηνικούς διαδηλωτές, τους οποίους αποκαλεί πλιατσικολόγους, ενώ κάνει εμφυλιοπολεμικές εκκλήσεις με δηλώσεις του τύπου ''κρατάμε με δυσκολία στα σπίτια του το 50%''», αναφέρει ο Σύλλογος στην ανακοίνωση του.

Την παραπάνω δήλωση έκανε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, o οποίος υποστήριξε ότι με δυσκολία κρατά στο σπίτι του, το 50% του λαού που τον ψήφισε για να μην ξεχυθεί στους δρόμους.

Στην ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου, αναφέρεται ακόμα ότι «εάν συνεχιστεί η απάνθρωπη αυτή βία εναντίον των πολιτών οι οποίοι διαδηλώνουν ειρηνικά, ασκώντας τα δημοκρατικά τους δικαιώματα, φοβόμαστε ότι θα υπάρξουν και άλλοι θάνατοι, πράγμα για το οποίο την ευθύνη θα φέρει η κυβέρνηση».

Πάνω από 1480 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί μέχρι στιγμής στην Κωνσταντινούπολη, με πέντε εξ αυτών να είναι στην εντατική και άλλους δυο σε κρίσιμη κατάσταση.
Ερντογάν: «Να είστε ήρεμοι, χαλαροί, και αυτό θα ξεπεραστεί»
Έκκληση για ηρεμία απηύθυνε σήμερα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έπειτα από ένα σαββατοκύριακο σφοδρών αντικυβερνητικών διαμαρτυριών και κάλεσε το λαό να μην παρασύρεται από διαδηλώσεις οι οποίες - όπως υποστήριξε- οργανώνονται από «εξτρεμιστικά στοιχεία» εντός και εκτός της χώρας.

«Να είστε ήρεμοι, χαλαροί, και αυτό θα ξεπεραστεί», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης πριν από την προγραμματισμένη αναχώρησή του για επίσημη επίσκεψη στο Μαρόκο, απ' όπου θα μεταβεί στην Τυνησία και την Αλγερία και θα επιστρέψει στη χώρα του την Πέμπτη.
Στη δήλωση που έκανε στο αεροδρόμιο υποστήριξε ότι οι διαμαρτυρίες «είναι έργο εξτρεμιστικών στοιχείων» και έχουν «οργανωθεί από το εσωτερικό και το εξωτερικό». Σημείωσε επίσης ότι στις διαμαρτυρίες έχει παίξει ρόλο το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «αυτοί που δεν μπορούν να νικήσουν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στις κάλπες, επιχειρούν να το κάνουν με τέτοιους τρόπους».

Ερωτηθείς σχετικά με τα ξένα ΜΜΕ που έχουν παρουσιάσει την κατάσταση στην Τουρκία ως «τουρκική άνοιξη», ο Ερντογάν χαρακτήρισε τις σχετικές ειδήσεις «επιπόλαιες» και πρόσθεσε ότι «τις συντάσσουν άνθρωποι οι οποίοι δεν γνωρίζουν την Τουρκία».


Ανήσυχη ηρεμία
Σύμφωνα με την εφημερίδα Ραντικάλ, σήμερα το πρωί η κατάσταση στην Ταξίμ επέστρεψε σε φυσιολογικούς  ρυθμούς, ενώ ορισμένες ομάδες εξακολουθούν να φυλάνε σκοπιά στο πάρκο Γκεζί. Επίσης στις περιοχές Ταξίμ και Μπεσίκτας όπου είχαν γίνει τα πιο σοβαρά επεισόδια, η αστυνομία δεν έχει ακόμη εμφανιστεί στους πολυσύχναστους χώρους. Οι διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησαν την Παρασκευή, όταν η καταστολή και συνεχίστηκαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες από την αστυνομία μιας ειρηνικής διαδήλωσης που είχε οργανωθεί από οικολόγους ενάντια σε ένα σχέδιο ανέγερσης κτιρίων σε "πράσινη" περιοχή της Κωνσταντινούπολης, προκάλεσε κοινωνικές αντιδράσεις, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να κλιμακωθούν οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας.
Sigmalive/Ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...