Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Οι Βούλγαροι φαντασιώνονται ότι είναι... Θράκες

Δεν μας έφταναν οι Σκοπιανοί που προσπαθούν να οικειοποιηθούν την Μακεδονία, πλάκωσαν και οι Βούλγαροι που φαντασιώνονται ότι τους ανήκει η... Θράκη!



Εκτός από τον ισχυρισμό ότι κατάγονται από τους Θράκες, έφτιαξαν και χάρτες που δείχνουν τη Θράκη να αποτελεί μέρος της βουλγαρικής επικράτειας ενώ κατά την άποψή τους η Μακεδονία δεν ανήκει στην Ελλάδα αλλά είναι... ανεξάρτητη!

Οι πρωτοφανείς ισχυρισμοί που λίγο έλειψε να προκαλέσουν διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ της Αθήνας και της Σόφιας εκδηλώθηκαν στις αρχές Απριλίου.

Στο πλαίσιο προετοιμασίας στρατιωτικής αεροπορικής άσκησης που θα διεξαχθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου 2013 στη Βουλγαρία με συμμετοχή δυνάμεων από τις ΗΠΑ, την Ελλάδα, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία οι γείτονες εκδήλωσαν αλυτρωτικές βλέψεις εναντίον της Ελλάδας που ήταν καταχωνιασμένες στο χρονοντούλαπο της ιστορίας επί δεκαετίες.

Κατά την αρχική συντονιστική σύσκεψη σχεδίασης της άσκησης που έγινε στη Σόφια στις αρχές Απριλίου, η βουλγαρική πλευρά παρουσίασε βασικά ενημερωτικά και άλλα επιχειρησιακά στοιχεία, σχετικά με την διεξαγωγή της άσκησης.

Εκεί οι Βούλγαροι αποκάλυψαν δήθεν και ότι σύμφωνα με κάποια ιστορικά στοιχεία έλκουν «την καταγωγή τους από τους Θράκες», ενώ συμπεριέλαβαν και ιστορικό χάρτη στον οποίο απεικονίζοντο εδάφη που συμπεριελάμβαναν όλη την Ελληνική Θράκη. Κατά την ίδια αυθαίρετη λογική οι Βούλγαροι αξιωματικοί απεικόνιζαν στον ίδιο χάρτη και την αρχαία Μακεδονία, χωρισμένη δια συνόρων από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Μόλις έγιναν γνωστοί οι προκλητικοί ισυρισμοί της βουλγαρικής Πολεμικής Αεροπορίας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος έδωσε οδηγίες στον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας αντιπτέραρο Ευάγγελο Τουρνά να στείλει επιστολή διαμαρτυρίας στο Βούλγαρο ομόλογό του.

Στην επιστολή που έστειλε στις 12 Απριλίου στον αρχηγό της βουλγαρικής αεροπορίας υποπτέραρχο Ποπόβ, ο αντιπτέραρχος Τουρνάς υπογράμμιζε ότι τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν είναι πλήρως ανακριβή, επισημαίνοντας ότι η ιστορική αυτή αναφορά είναι άσχετη με τους σκοπούς της αεροπορικής άσκησης.

Ο αρχηγός του ΓΕΑ ζήτησε από το Βούλγαρο ομόλογό του να αποσύρει αμέσως τον συγκεκριμένο χάρτη προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση η ελληνική Πολεμική Αεροπορία δεν θα λάβει μέρος στην άσκηση «Thracian Star».

Σε απαντητική επιστολή με ημερομηνία 15 Απριλίου 2013, ο Βούλγαρος υποπτέραρχος Κονσταντίν Ποπόβ υπογράμμισε την σημασία της ελληνικής συμμετοχής στην άσκηση και διαβεβαίωσε τον αντιπτέραρχο Τουρνά ότι έχουν ήδη γίνει διορθωτικές ενέργειες -σχετικά με τον ιστορικό χάρτη- για να ικανοποιηθούν οι ελληνικές θέσεις.

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η Πολεμική Αεροπορία θα συμμετάσχει στην άσκηση που προγραμματίζεται για το διάστημα από τις 11 μέχρι τις 27 Ιουλίου 2013 εφ' όσον οι Βούλγαροι αποσύρουν όλους τους προκλητικούς χάρτες που αποκαλύπτουν αλυτρωτικές βλέψεις έναντι της Ελλάδας παραχαράσσοντας την ιστορία και ζητήσουν συγγνώμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...