Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Αποκλεισμός της Βοστώνης για να συλληφθεί ο 19χρονος Τσετσένος - νεκρός ο αδελφός του

Νεκρός είναι ο Ταμερλάν Τσαρνάεφ, ένας από τους δύο υπόπτους για την τρομοκρατική επίθεση της Δευτέρας στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας) ο αρχηγός της αστυνομίας της Βοστώνης Εντουαρντ Ντέιβις. Ο ίδιος είπε ότι ο δεύτερος
ύποπτος, ο οποίος κατονομάστηκε ως Τζοκάρ Τσαρνάεφ από την Τσετσενία, διαφεύγει «οπλισμένος και επικίνδυνος».
Γι' αυτό και αποφασίστηκε η διακοπή λειτουργίας όλων των μέσων μεταφοράς στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου της Βοστώνης, ώστε να διευκολυνθεί η τεράστια επιχείρηση εντοπισμού και σύλληψής του. Στην περιοχή του Γουότερταουν, όπου εντοπίστηκε αρχικά ο ύποπτος, απαγορεύθηκε και η κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Ο Κυβερνήτης της Μασαχουσέτης Ντέβαλ Πάτρικ, ζήτησε το μεσημέρι της Παρασκευής από «όλους τους κατοίκους στη Βοστώνη» να μείνουν στα σπίτια τους. Ακολούθησε απόφαση να απαγορευθεί και η κυκλοφορία των ταξί στην Βοστώνη.
Είχε ήδη ανακοινωθεί ότι ακυρώνονται τα μαθήματα της Παρασκευής στο Χάρβαρντ, στο Κολέγιο Εμερσον και φυσικά στο ΜΙΤ, απ' όπου και ξεκίνησε το ανθρωποκυνηγητό αργά τη νύχτα της Πέμπτης.
Το Associated Press μετέδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής ότι οι δύο ύποπτοι για τις επιθέσεις της Βοστώνης είναι τα αδέλφια Τσαρνάεφ από την Τσετσενία και ζούσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες τον τελευταίο χρόνο. Ο ύποπτος που καταζητείται είναι ο 19χρονος Τζοκάρ Α. Τσαρνάεφ, κάτοικος του Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης, ενώ ο νεκρός είναι ο αδελφός του, ο 26χρονος, σύμφωνα με αναφορές, Ταμερλάν Τσαρνάεφ: και οι δύο διέμεναν στην περιοχή του Κέιμπριτζ με μόνιμη άδεια παραμονής στις ΗΠΑ.
Τη νύχτα, οι δύο ύποπτοι για τη βομβιστική επίθεση της Δευτέρας, σκότωσαν έναν φρουρό του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT) πυροβολώντας τον πολλές φορές. Στη συνέχεια αντάλλαξαν πυροβολισμούς με δεκάδες αστυνομικούς στη γειτονική συνοικία του Γουότερταουν, στη διάρκεια των οποίων ακούστηκαν και ισχυρές εκρήξεις.
Ο αρχηγός της Αστυνομίας είπε την Παρασκευή ότι αυτός που διέφυγε είναι «ο ύποπτος με το λευκό καπέλο» στις φωτογραφίες που είχε δώσει νωρίτερα στη δημοσιότητα το FBI. «Πιστεύουμε ότι αυτός είναι τρομοκράτης. Ηρθε  εδώ για να σκοτώσει ανθρώπους» δήλωσε ο Εντουαρντ Ντέιβις.
Ο ένας ύποπτος, ο Ταμερλάν Τσαρνάεφ. πέθανε στο νοσοκομείο. O εισαγγελέας της περιοχής ανέφερε ότι ο ύποπτος είχε συλληφθεί μετά το ανθρωποκυνηγητό στο Γουότερταουν και τις ανταλλαγές πυροβολισμών στην Πανεπιστημιούπολη του ΜΙΤ και στο νοσοκομείο ανακοινώθηκε ο θάνατός του. 

Οι σκηνές καταδίωξης που εκτυλίχθηκαν στην περιοχή του Γουότερταουν ήταν χαώδεις κατά τη διάρκεια της νύχτας: Εκατοντάδες αστυνομικοί κατεδίωξαν ένα αυτοκίνητο που είχε κλαπεί, μετά τον φόνο του συναδέλφου τους στην πανεπιστημιούπολη του MIT.
Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι άκουσαν ισχυρές εκρήξεις, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι δέχτηκαν επίθεση με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Στην αρχή, η αστυνομία και το FBI αρνήθηκαν να σχολιάσουν εάν η αστυνομική επιχείρηση έχει σχέση με τις επιθέσεις στον Μαραθώνιο της Βοστώνης.
H αστυνομική επιχείρηση αφορούσε το ανθρωποκυνηγητό για τη δολοφονία αστυνομικού του ΜΙΤ στην Πανεπιστημιούπολη του Κέμπριτζ μετά εξαπλώθηκε σε όλο το Γουότερταουν όπου συνεχίζονται οι έρευνες από πόρτα σε πόρτα και έχουν κληθεί οι κάτοικοι να μείνουν μέσα στα σπίτια τους.

Πέντε ώρες μετά τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών των υπόπτων από το FBI έγινε η δολοφονία του αστυνομικού του ΜΙΤ στις 10.30 το βράδυ, τοπική ώρα.
Λίγη ώρα μετά εκλάπη αυτοκίνητο από δύο ενόπλους στην Πανεπιστημιούπολη του Κέμπριτζ και ο ιδιοκτήτης του παρέμεινε μαζί τους για μισή ώρα.
Τον άφησαν στη συνέχεια σε πρατήριο καυσίμων και κατευθύνθηκαν στο Γουότερταουν όπου τους εντόπισε και κυνήγησε μεγάλη αστυνομική δύναμη.
Οι ένοπλοι πέταξαν χειροβομβίδες κατά των αστυνομικών ενώ τραυμάτισαν σοβαρά έναν εξ αυτών που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.
Από τα πυρά των αστυνομικών τραυματίστηκε κι ένας από τους δύο δράστες που αναγνωρίστηκε στη συνέχεια ως ένας από τους υπόπτους για τη βομβιστική επίθεση στον Μαραθώνιο της Βοστώνης.
Ο τραυματισμένος ύποπτος, ο Ταμερλάν Τσαρνάεφ, συνελήφθη και στη συνέχεια πέθανε στο νοσοκομείο.  

kapistri

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...