Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

O Ούγγρος πρωθυπουργός “τα έχωσε” στην ΕΕ!


Οι αξιωματούχοι της ΕΕ σπαταλάνε χρόνο σε παιχνίδια για γουρούνια και με τις διαθέσεις των χηνών την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους και η νομισματική ένωση καταρρέει, δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban, μιλώντας σε εκδήλωση στην πόλη Baile Tusnad.

Ο κ. Orban, ο οποίος συχνά βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες για θέματα όπως η ανεξαρτησία της Εθνικής Τράπεζας της Ουγγαρίας και το σύστημα δικαιοσύνης, δήλωσε πως οι θεσμοί του μπλοκ των 27 δημιουργούν εμπόδια στην ικανότητα των κρατών που πλήττονται από την κρίση να επιλύσουν τα προβλήματά τους, τονίζοντας πως η δυτική Ευρώπη έχει παγιδευτεί σε ένα φαύλο κύκλο από την απουσία απόδοσης ευθύνης και τους προβληματικούς θεσμούς.

«Οι Βρυξέλλες σπαταλούν πολύτιμες ημέρες και εβδομάδες στήνοντας το μέγεθος των κλουβιών. Υπαγορεύουν ότι πρέπει να δοθούν στα γουρούνια παιχνίδια για να παίζουν, και οι διαθέσεις των χηνών είναι ένα σημαντικό ευρωπαίκό θέμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Orban στην ομιλία του, η οποία μεταδόθηκε από τον ουγγρικό ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό HirTV.

«Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες χιλιάδες χάνουν τις δουλειές τους, το νόμισμά μας καταρρέει και κάθε μέρα γίνεται όλο και πιο δύσκολο να τα βγάλουμε πέρα», δήλωσε, ζητώντας ανατροπή του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου.

Η Ουγγαρία, η χώρα της κεντρικής Ευρώπης με το μεγαλύτερο χρέος, δεν είναι μέλος της ευρωζώνης. Ο Orban, συντηρητικός, ηγείται ενός συνασπισμού που αναζητά διεθνές δάνειο για να μειώσει το υψηλό κόστος δανεισμού της χώρας.

Ο κ. Orban έχει ανησυχήσει τους επενδυτές και την Ευρωπαϊκή Ένωση με τις διάφορες ανορθόδοξες πολιτικές που ακολουθεί –η πιο πρόσφατη εκ των οποίων ήταν η φορολογία στις δραστηριότητες της κεντρικής τράπεζας, κάτι που η ΕΚΤ έχει επικρίνει λέγοντας ότι υπονομεύει την ανεξαρτησία της Εθνικής Τράπεζας της Ουγγαρίας.

Ο ούγγρος πρωθυπουργός, που δήλωσε ότι «δεν υπάρχει λύσει one-size» για να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά τους προβλήματα οι χώρες της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης, επέκρινε επίσης τις τράπεζες και την ΕΚΤ και δήλωσε πως η ΕΕ αντιμετωπίζει τα νέα προβλήματα με παλιά φάρμακα.

«Με λάθος αντανακλαστικά εξακολουθούν να υπερασπίζονται τους ίδιους θεσμούς και τις ίδιες αρχές που μας έφεραν σ’ αυτή την κατάσταση», τόνισε. «Ανησυχούν για την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών, όταν είναι απόλυτα προφανές ότι η ΕΚΤ βρίσκεται υπό την αυξανόμενη εξουσία πολιτικών, εθνικών πολιτικών αποφάσεων», δήλωσε, χωρίς να εξηγεί τίποτα περαιτέρω.

«Δεν έχει λογική να αντιγράψουμε την Δυτική Ευρώπη, όμως, στο πνεύμα της ελευθερίας, πρέπει να εδραιώσουμε τα δικά μας οικονομικά συστήματα και, πράττοντάς το αυτό, θα έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα προς την επιτυχία», συμπλήρωσε. «Ωστόσο, δεν πρέπει να αποκληρώσουμε την Δυτική Ευρώπη. Βρισκόμαστε στην ίδια βάρκα».

Πηγή: euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...