Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Ο Λυκουρέντζος «χειρουργεί» την Υγεία


Το ψαλίδι δια χειρός Ανδρέα Λυκουρέντζου θα ξεκινήσει όπως πάντα από τα φάρμακα. Η τρόικα καιρό τώρα πιέζει να ψαλιδιστεί περαιτέρω... η φαρμακευτική δαπάνη δεδομένου πως τα 2,88 δις ευρώ που είχαν συμφωνηθεί με την προηγούμενη ηγεσία περιλαμβάνουν τόσο το ΦΠΑ όσο και τα νοσοκομειακά φάρμακα. Πληροφορία που εντέχνως δεν είχε δημοσιοποιηθεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Συνεπώς η δαπάνη θα πρέπει να πέσει κατά πολύ κάτω από τα 2,88 δις ευρώ και να φθάσει ακόμη
και στα 2,1 δις αφαιρώντας το ΦΠΑ και τα νοσοκομειακά σκευάσματα.
Ενδεικτικό των πιέσεων είναι το γεγονός ότι το τεχνικό τμήμα της τρόικα, ακόμη και προχθές (λίγο πριν την επίσκεψη του επίσημο κλιμακίου των δανειστών μας στο υπουργείο Υγείας), έκανε τα αδύνατα δυνατά στους αρμόδιους του υπουργείου Υγείας για να κόψουν κι άλλο τη δαπάνη. Μάλιστα όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, η στάση πλέον των τροϊκανών ειδικά για τα φάρμακα είναι πιο σκληρή από ποτέ, με τις πιέσεις να γίνονται ακόμα πιο ασφυκτικές.
Ουδείς όμως σκέφτεται τους ασθενείς που θα βρεθούν πάλι σε ουρές αναζητώντας ακριβά και δυσεύρετα φάρμακα.

Οι… διαγραμμένες εφημερίες και τα κουρεμένα κρεβάτια!

Αλώβητα δε θα μείνουν φυσικά ούτε τα νοσοκομεία καθώς όσα γλιτώσουν από τις συγχωνεύσεις και τα λουκέτα, θα λειτουργούν με πολύ λιγότερα κρεβάτια. Ήδη το σχέδιο προβλέπει μείωση κατά 10.000 των κλινών του ΕΣΥ προκειμένου να εξοικονομηθούν κονδύλια. Που θα νοσηλεύονται οι ασθενείς που …περισσεύουν; Δεν αφορά μάλλον κανέναν.

Τη νύφη θα την πληρώσουν οι ασθενείς και μέσω των εφημεριών, καθώς σε λίγο δε θα βρίσκουν νοσηλευτικό ίδρυμα που να εφημερεύει. Οι νοσοκομειακοί γιατροί από την άλλη, μάλλον θα εφημερεύουν …αφιλοκερδώς καθώς κόβονται και πάλι τα κονδύλια εφημέρευσης τα οποία είχαν ήδη ψαλιδιστεί κατά 25 με 30%. Με έγγραφό του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος ενημερώνει τις διοικήσεις των νοσοκομείων ότι θα κοπούν και πάλι οι εφημερίες των νοσοκομείων για να …ταιριάζουν στα διαθέσιμα χρήματα. Για κάλυψη αναγκών, ουδείς λόγος.

Βέβαια ο κ.Λυκουρένζτος λαμβάνει τη δέουσα σκληρή απάντηση δια στόματος ΟΕΝΓΕ και του προέδρου της Δημήτρη Βαρνάβα ο οποίος σημειώνει: «Πρόσφατο κατόρθωμα η περικοπή 600 εκατ. ευρώ από τις δαπάνες υγείας, καθώς και το έγγραφο που αφορά στην περικοπή προγραμμάτων εφημέρευσης ώστε να ταιριάζουν απόλυτα στα μειωμένα κατά 25-30% κονδύλια που διατίθενται με καθυστέρηση μηνών στα Νοσοκομεία.

Ήδη η κατάσταση στο Νοσοκομείο Σερρών, το Νοσοκομείο Κομοτηνής και σε πολλά ακόμη νοσηλευτικά ιδρύματα έχει χτυπήσει κόκκινο. Παραιτήσεις, επιστρατεύσεις, συγκρούσεις μπαίνουν στην ημερήσια διάταξη Αυγουστιάτικα, ενώ ο Σεπτέμβριος προβλέπεται εκρηκτικός.
Αν νομίζει ο αυτοαποκαλούμενος ως πρίγκιπας(!!) κ. Λυκουρέντζος ότι θα σκιαχτούν οι γιατροί από τέτοια έγγραφα και αγριάδες είναι βαθειά νυχτωμένος».

Δήμητρα Ευθυμιάδου
Πηγή:iatropedia.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...