Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

H Γερμανία ακούγεται έτοιμη να κλωτσήσει την Ελλάδα έξω απ το ευρώ…


  • 231
     



 H Γερμανία ακούγεται έτοιμη να κλωτσήσει την Ελλάδα έξω απ το ευρώ…

Το άρθρο που ακολουθεί είναι μετάφραση από την Washington Post ( Germany sounds ready to kick Greece out of the euro).
Χρειάζεται η Ευρώπη μια ακόμα εβδομάδα γεμάτη πανικού; Όχι πραγματικά.
Το κόστος δανεισμού της Ισπανίας έχει ήδη ανεβεί στα ύψη σε μη βιώσιμα επίπεδα, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι η ενδέκατη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, είναι βυθισμένη σε ατελείωτη ύφεση χωρίς καμία πιθανότητα να
διευκολύνει το βάρος του χρέους της. Και, αν αυτό δεν ήταν αρκετό, υπάρχει τώρα και ανανεώνεται η φλυαρία ότι μπορεί να πετάξουν έξω την Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ.
Τα προβλήματα στην Ελλάδα φαίνονται σοβαρά…

Μέχρι σήμερα, η χώρα έχει λάβει 240 δις € (291 $ δισ.) σε ενισχύσεις για τη διάσωση από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σε αντάλλαγμα για την παροχή της βοήθειας αυτής, ωστόσο, η Ελλάδα έπρεπε να περιορίσει τα χρέη της στο 120 % του ΑΕΠ μέχρι το 2020.
Δεν είναι σαφές ποια είναι η λογική πίσω από αυτό ήταν ακριβή στόχο. Εκείνη την εποχή που είχε προταθεί, πολλοί οικονομολόγοι το ονόμασαν αυθαίρετο και μη ρεαλιστικό. Η Ελλάδα είναι ήδη παγιδευμένη σε μια από τις χειρότερες υφέσεις στην σύγχρονη ιστορία. Η κυβέρνηση είναι υπό έντονη πίεση της κοινής γνώμης για την εξεύρεση πάνω από € 12 δισεκατομμύρια αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών το 2012. Ποιες είναι οι πιθανότητες ότι θα επιτύχουν τον στόχο αυτό;
Ωστόσο, το ΔΝΤ και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ο στόχος του 120 % είναι απαραβίαστος. Και αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί μοιραίο για την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, το Der Spiegel ανέφερε ότι μερικά ανώνυμα στελέχη της ΕΕ συμφώνησαν ότι, δεν υπάρχει κανένας τρόπος η Ελλάδα να πιάσει τους στόχους του χρέους της. Στην περίπτωση αυτή, η ελληνική κυβέρνηση πιθανόν θα χρειαστεί άλλο ένα δάνειο € 10 δισεκατομμύρια ή 50 δις € βοήθεια μόνο για να παραμείνουν στη ζωή.
Όμως, σύμφωνα με το Der Spiegel, ούτε η Γερμανία ούτε το ΔΝΤ φαίνονται διατεθειμένοι να δώσουν νέα δάνεια.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος Ρhilipp Rosler δήλωσε την Κυριακή ότι είναι «περισσότερο από σκεπτικιστές” ότι οι προσπάθειες μεταρρύθμισης στην Ελλάδα θα πετύχουν. “Εάν η Ελλάδα δεν πληροί πλέον τις υποχρεώσεις της δεν μπορούν να υπάρξουν περαιτέρω πληρωμές», είπε σε συνέντευξή του στο γερμανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα ARD. “Δεν με τρομάζει πλέον ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη “
Η κέντρο-αριστερή εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, εν τω μεταξύ, εξέτασε τα πρακτικά αποτελέσματα. Αν το ΔΝΤ και η Ευρώπη αρνηθούν να προβούν σε περαιτέρω ενίσχυση, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να δηλώσει πτώχευση το Σεπτέμβριο. Στο σημείο αυτό, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να αποφασίσει αν θα σταματήσει τη χρηματοδότηση για την Ελλάδα. Αν συμβεί αυτό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα αναγκαστεί να βρει ένα νέο νόμισμα. “Ένα τέτοιο βήμα”, καταλήγει η εφημερίδα, “συνεπάγεται ανυπολόγιστους κινδύνους για την ελληνική κυβέρνηση. … Αλλά μάλλον θα πρέπει να ξεκινήσουν αυτή την περιπέτεια. “(Οι” ανυπολόγιστοι κίνδυνοι”, από τον τρόπο, περιλαμβάνουν μια πιθανή πτώση 50 % του ΑΕΠ στην Ελλάδα κατά το πρώτο έτος μόνο.)
Φυσικά, αν η Ελλάδα εξέλθει από το ευρώ, όλοι θα αρχίσουμε να ανησυχούμε ότι η Ισπανία ή η Ιταλία θα μπορούσε να είναι η επόμενοι…. Οι επενδυτές θα μπορούσαν να αρχίσουν να ποντάρουν σε μια ισπανική έξοδο, η οποία θα ενείχε τον κίνδυνο να γίνει μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Πράγμα που σημαίνει η ζώνη του ευρώ θα χρειαστεί πιθανόν ένα μεγαλύτερο ταμείο διάσωσης για να καταστείλει κάθε πανικό. Αλλά ο νέος € 500 δισεκατομμύρια ($ 605,000,000,000) Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας δεν θα είναι έτοιμος μέχρι τουλάχιστον τα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας αποφασίζει εάν πρέπει ή όχι να μπλοκάρει τη δημιουργία του ταμείου.
Χωρίς αυτό το ταμείο, μια ελληνική έξοδος μπορεί να είναι όχι και τόσο απαλλαγμένη από τρόμο….
exomatiakaivlepo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...