Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Στη μάχη της ανακούφισης των πολιτών από την ανέχεια, οι ελληνικοί δήμοι



 
Την ώρα που η φτώχεια και η ανεργία στην Ελλάδα έχουν αρχίσει να παίρνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις με απρόβλεπτες κοινωνικές προεκτάσεις οι δήμοι της Αττικής, αλλά και όλης της χώρας, με ιδιαίτερα σημαντικές και οργανωμένες δράσεις, στέκονται δίπλα στους δημότες τους, προσφέροντας δωρεάν τρόφιμα, φάρμακα, ρούχα και εκπαίδευση. Κοινωνικά Παντοπωλεία, Κοινωνικά Φαρμακεία, Κοινωνικά Φροντιστήρια, Δημοτικά Ανταλλακτήρια
Ειδών Ένδυσης βρίσκονται στην πρώτη γραμμή μάχης για τη στήριξη των ανθρώπων που βιώνουν με τον χειρότερο τρόπο τις συνέπειες της βαθειάς οικονομικής κρίσης, που πλήττει την Ελλάδα.
Όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι των δημοτικών Αρχών, αυτές οι δράσεις έχουν ως σκοπό τη διατήρηση στον καλύτερο δυνατό βαθμό της κοινωνικής συνοχής μεταξύ των κατοίκων των πόλεων τους.
Στο πλαίσιο αυτών των πρωτοβουλιών στον δήμο της Νέας Σμύρνης μέσα στον Αύγουστο στην οδό Αρτάκης 34 θα ξεκινήσει η λειτουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου, όπου θα διανέμονται δωρεάν είδη διατροφής, καθαριότητας, υγιεινής, βρεφοανάπτυξης.
Οι δικαιούχοι θα χωριστούν σε δύο κατηγορίες, στους οικονομικά αδύναμους και στους ανέργους. Στην πρώτη κατηγορία θα ανήκουν πολίτες με εισόδημα έως 6.000 ευρώ (μοναχικά άτομα, άγαμοι), διμελείς οικογένειες με εισόδημα 7.500 ευρώ και προσαύξηση 1.500 ευρώ για κάθε προστατευόμενο άτομο.
Στη δεύτερη κατηγορία το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα πρέπει να μην ξεπερνά τα 12.000 ευρώ για διμελείς οικογένειες. Στο ποσό προστίθενται 2.000 ευρώ για κάθε επιπλέον προστατευόμενο μέλος.
Ο δικαιούχος θα καταθέτει δικαιολογητικά στον δήμο και θα παραλαμβάνει μια μαγνητική κάρτα η οποία θα «φορτώνεται», ανάλογα με την κατηγορία που θα ανήκει ο κάτοχός της, με ένα μηνιαίο ποσό και με κάθε αγορά από το Κοινωνικό Παντοπωλείο θα αφαιρείται το αντίστοιχο ποσό.
Όλα τα είδη θα είναι δωρεάν και η επιλογή θα είναι ελεύθερη ανάλογα με τις ανάγκες κάθε ατόμου ή οικογένειας. Τα προσφερόμενα είδη θα προμηθεύεται ο δήμος από όσους πολίτες, συλλόγους, φορείς και επιχειρήσεις επιθυμούν να συμβάλουν εθελοντικά στο πρόγραμμα.
«Για λόγους γραφειοκρατικούς δεν έχουμε καταφέρει να ξεκινήσουμε ακόμα το πρόγραμμα, ωστόσο πιστεύουμε ότι μέσα στον Αύγουστο θα είμαστε έτοιμοι.
Ήδη, οι αιτήσεις είναι αρκετές και όπως φαίνεται θα ξεκινήσουμε με περισσότερους από 200 δικαιούχους. Το λυπηρό είναι ότι στην πλειονότητά τους είναι άνεργοι και μάλιστα αρκετοί εξ αυτών μακροχρόνια.
Η προσπάθεια γίνεται κατά κύριο λόγο με χρήματα του δήμου και δευτερευόντως από χορηγίες και εντάσσεται στον στόχο μας να σταθούμε δίπλα στους συμπολίτες μας, που πραγματικά έχουν ανάγκη», σημείωσε στο ΑΜΠΕ ο προιστάμενος του τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Νέας Σμύρνης, Γιώργος Ιωακειμίδης.
Δημοτικό ανταλλακτήριο ρούχων και ειδών ένδυσης λειτουργεί στον δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης. Πρόκειται για δημοτική πρωτοβουλία σε συνεργασία με ομάδα εθελοντών πολιτών, οι οποίοι ανέλαβαν να συγκεντρώσουν, να ταξινομήσουν και να διαθέσουν καινούργια και μεταχειρισμένα είδη ένδυσης και υπόδυσης σε πολύ καλή κατάσταση καθώς και πολλά άλλα απαραίτητα είδη.
Στόχος της προσπάθειας είναι να εξυπηρετηθούν πρωτίστως κάτοικοι του δήμου οι οποίοι, λόγω σοβαρών οικονομικών δυσκολιών, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν αυτά τα είδη.
Το ανταλλακτήριο βρίσκεται στην οδό Τριπόλεως 19, στην Αργυρούπολη, και μπορούν να απευθύνοται σε αυτό όλοι οι πολίτες που επιθυμούν να ανταλλάξουν ρούχα ή παπούτσια, τα οποία πλέον δεν χρειάζονται, με κάτι άλλο που μπορεί να τους φανεί χρήσιμο. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν, στο δημοτικό ανταλλακτήριο, διαθέσιμα εκτός από ρούχα και παπούτσια, τσάντες και άλλα αξεσουάρ, λευκά είδη σεντόνια και παπλώματα.
«Το δημοτικό ανταλλακτήριο είναι δράση παράλληλη με πολλές άλλες του δήμου μας. Υλοποιείται τους τελευταίους περίπου έξι μήνες και η ανταπόκριση του κόσμου είναι πραγματικά πολύ μεγάλη.
Από το δημοτικό ανταλλακτήριο έχουν επωφεληθεί έως στιγμής 180 οικογένειες. Λόγω καλοκαιριού, η λειτουργία του διακόπηκε και θα ξεκινήσουμε και πάλι από τον Σεπτέμβριο παράλληλα με το Κοινωνικό Φαρμακείο που λειτουργεί στην πόλη μας, το Κοινωνικό Ιατρείο που λειτουργεί με ένα δίκτυο εθελοντών ιατρών και έως τώρα έχει προσφέρει υπηρεσίες σε περισσότερους από 1.000 ανασφάλιστους δημότες μας, και τέλος την τράπεζα τροφίμων που προμηθεύει φαγητό σε άπορες οικογένειες.
Όλα τα διαθέσιμα προϊόντα του ανταλλακτηρίου συγκεντρώθηκαν κυρίως από ιδιώτες πολίτες, ενώ πολλά παραχωρήθηκαν από καταστηματάρχες της πόλης» λέει στο ΑΜΠΕ ο δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης, Ηλίας Μαραγκός.
Στην περιοχή της Ηλιούπολης, από τις 30 Ιανουαρίου, λειτουργεί Φαρμακείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τη στήριξη του κλάδου των φαρμακοποιών, έπειτα από την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του δήμου και του τομεάρχη Φαρμακοποιών Ηλιούπολης Ν. Ιωσηφίδη, του προέδρου των Φαρμακοποιών του Κόσμου Σπ. Σερεμίδη και του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κ. Λουράντου. Δικαιούχοι για φάρμακα είναι άποροι, άνεργοι και ανασφάλιστοι κάτοικοι Ηλιούπολης, κάτοχοι της κάρτας του Φαρμακείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που εκδίδεται από την κοινωνική υπηρεσία του δήμου.
Τα απαιτόυμενα δικαιολογητικά είναι: α) αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος και Ε9, β) βεβαίωση από τον ΕΟΠΠΥ ότι ο δικαιούχος δεν είναι ασφαλισμένος και γ) υπεύθυνη δήλωση του Ν1599. Απαραίτητη για τη χορήγηση φαρμάκων στους δικαιούχους είναι η ιατρική συνταγή.
Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Ηλιούπολης, Χρίστος Γιαννάκης, σημειώνει στο ΑΜΠΕ: «Το πρόγραμμα με το Κοινωνικό Φαρμακείο μας πηγαίνει πολύ καλά, ο κόσμος μας πιέζει και ζητάει συνεχώς τη βοήθεια μας. Ήδη, από τον Ιανουάριο περισσότεροι από 600 άνθρωποι έχουν πάρει φάρμακα.
Εμείς έχουμε πληθώρα φαρμάκων και επάρκεια σε σχέση με τη ζήτηση, ενώ φάρμακα που δεν τα βρίσκει κανείς στα φαρμακεία, ή που μπορεί να κοστίζουν έως και 2.500 ευρώ, εμείς τα παρέχουμε δωρεάν. Παρά τα προβλήματα των φαρμακοποιών, τα οποία κατανοούμε, το πρόγραμμα εξελίσσεται ανέλπιστα καλά».
Στον δήμο Ιλίου θα ξεκινήσουν από τη νέα σχολική χρονιά Κοινωνικά Φροντιστήρια με λειτουργία φροντιστηριακών τμημάτων με εθελοντές καθηγητές από την περιοχή.
Ειδικότερα, σε συνάντηση του δημάρχου της πόλης, Νίκου Ζενέτου, με τους διευθυντές των Λυκείων του δήμου συμφωνήθηκε οι σχολικές μονάδες να παραμένουν ανοιχτές και μετά το τέλος του διδακτικού ωραρίου, ώστε να χρησιμοποιούνται για τα Κοινωνικά Φροντιστήρια.
Σε δήλωση του στο ΑΜΠΕ, ο κ. Ζενέτος τονίζει: «Πρόκειται για προσπάθεια που στοχεύει στο να απαλύνουμε τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και να σταθούμε κοντά στα παιδιά μας θωρακίζοντάς τα όσο μπορούμε από τις δυσμενείς συνέπειες.
Συζητήσαμε με τους καθηγητές της πόλης τις δυνατότητες, που υπάρχουν στις σχολικές μας μονάδες, για τη λειτουργία Κοινωνικών Φροντιστηρίων και καταλήξαμε πως είναι κάτι που μπορεί να υλοποιηθεί.
Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για τη λειτουργία τους, καθώς πρέπει να εξασφαλίσουμε τη δυνατότητα ίσων ευκαιριών για παιδιά που προέρχονται από οικογένειες, οι οποίες παρουσιάζουν αδυναμία να ανταπεξέλθουν στις δαπάνες, που αφορούν την εκπαίδευση, επειδή πιστεύουμε πως η οικονομική αυτή αδυναμία δεν θα πρέπει να σταθεί εμπόδιο στη μόρφωση.
Αντίστοιχες δράσεις υπάρχουν και σε άλλους δήμους, όπως Κοινωνικό Φαρμακείο στο Ηράκλειο Αττικής και Κοινωνικά Παντοπωλεία στην Αθήνα, τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, την Ξάνθη, την Καβάλα, την Καλαμάτα, τους Αγίους Αναργύρους, τον Άλιμο, το Μαρκόπουλο και όλες τις μεγάλες πόλεις της Κρήτης.
  eZy News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...