Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Αγωγή πολιτών κατά του Θ. Πάγκαλου


Αγωγή κατά του Θ. Πάγκαλου κατέθεσαν πολίτες οι οποίοι ζητούν “Να καταδικαστεί ο εναγόμενος, για τους λόγους που αναφέρονται στο ιστορικό της παρούσας, να καταβάλλει σε έκαστο από εμάς, ως εύλογη ικανοποίηση της ηθικής βλάβης την οποία έχουμε υποστεί από την παράνομη συμπεριφορά του, το ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000,00 €) ευρώ”. 
(Θεωρήσαμε σκόπιμο να μην αναφέρουμε τα ονόματα των πολιτών που κατέθεσαν την αγωγή)
ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
ΑΓΩΓΗ
ΚΑΤΑ
Του Θεόδωρου Πάγκαλου του Γεωργίου, τέως αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, κατοίκου Αθήνας, οδός Πειραιώς, αρ. 16-18.
……………………..
Α. ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Άπαντες είμαστε Έλληνες πολίτες (εργαζόμενοι, έμποροι, συνταξιούχοι άνεργοι κλπ) φορολογούμενοι και συνεπείς, ως προς τις νόμιμες υποχρεώσεις μας έναντι του Κράτους και της Πολιτείας εν γένει. Πέραν τούτων, τυγχάνουμε πρόσωπα τα οποία προβληματιζόμαστε και λαμβάνουμε θέση, σχετικά με τα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα της πατρίδας μας, εκφράζουμε με νόμιμο και δημοκρατικό τρόπο τις απόψεις και τις αντιρρήσεις και ασκούμε τα δικαιώματα (ατομικά και κοινωνικά), που προβλέπονται από το Σύνταγμα της Χώρας μας.
Στα πλαίσια των ανωτέρω εκτεθέντων και με αιτία την –εδώ και διετία- προκύψασα οιικονομική κρίση και τα καταστροφικά της επακόλουθά στην καθημερινή μας ζωή, άπαντες συμμετείχαμε (και συμμετέχουμε), ως δικαιούμασταν (και υποχρεούμασταν), στις μεγαλειώδεις πανεθνικές και παλαικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, που έχουν «αγκαλιάσει» την Ελλάδα, οι οποίες παγκοσμίως αποκαλούνται πλέον με τον όρο «ΚΙΝΗΜΑ των ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΩΝ». Θεωρούμε, ότι η συμμετοχή μας στις εν λόγω εκδηλώσεις είναι η φυσική κατάληξη των όσων βιώνουμε από τον Μάιο του έτους 2010, ήτοι τη βίαιη ανατροπή των συνθηκών ζωής μας, την απότομη και μεγάλη μείωση των εισοδημάτων μας, μέσω της επιβολής αλλεπάλληλων και αμφισβητίσιμης νομιμότητας τελών και φόρων και την εν γένει ανατροπή του οικογενειακού και ατομικού μας σχεδιασμού, δεδομένα τα οποία μας έχουν προκαλέσει έντονη ανασφάλεια και ψυχικό άλγος.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι με αφορμή την προειρηθείσα οικονομική κρίση και τις συνέπειές της, άπαντες οι έλληνες πολίτες, βιώνουμε καθημερινά (είτε ατομικά/οικογενειακά, είτε στο ευρύ μας περιβάλλον) περιπτώσεις απολύσεων εργαζομένων και κλεισίματος επιχειρήσεων και καταστημάτων.
Όπως προκύπτει κι εκ των σχετικών δημοσιευμάτων και οπτικοακουστικών ντοκουμέντων, ο μηνυόμενος Αντιπρόεδρος της (τότε και νυν) Ελληνικής Κυβέρνησης, την 29η Νοεμβρίου 2011 στη Γαλλία και στα πλαίσια συνέντευξης, που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι «5» (France 5) της  χώρας αυτής και συγκεκριμένα στην εκπομπή με τίτλο «Ο κόσμος εν κινήσει» (Le Monde En Marche), με αφορμή τις ογκώδεις και μαζικές λαικές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις εκατομμυρίων Ελλήνων πολιτών (ήτοι «Κίνημα των Αγανακτισμένων») ενάντια στις συνέπεις της ανακύψασας οικονομικής κρίσης, κατά των διαρκών κυβερνητικών μέτρων και κατά των βαρύτατων κοινωνικών συνεπειών, που αυτή έχει επιφέρει και θα επιφέρει, αναφέρθηκε με το δικό του γνωστό ύφος στους ως άνω πολίτες,μεταξύ των οποίων κι εμείς, τους/μας εξύβρισε και τους/μας διέσυρε σε παγκόσμιο επίπεδο.
Eιδικότερα, σε τοποθέτηση του Γάλλου δημοσιογράφου ότι «οι Έλληνες πολίτες έχουν πληρώσει ακριβά την δημοσιονομική προσαρμογή και γι’αυτό αντιδρούν, αρνιούνται να πληρώσουν το χρέος και ζητούν την έξοδο της χώρας μας από την Ευρωζώνη», ο εναγόμενος είπε επί λέξει, αναφερόμενος σ’ εμάς, τους αντιδρούντες Έλληνες πολίτες, στους αποκαλούμενους παγκοσμίως και ως «Αγανακτισμένους»: Είναι κομμουνιστές (sont des communistes) είναι φασίστες (sont des fascistes) και είναι μαλάκες (et  sont des cons)!!!
Σημειωτέον, ότι οι ανωτέρω υβριστικοί και συκοφαντικοί ισχυρισμοί του μηνυομένου –πλην του μετέπειτα σοβαρού αντίκτυπού τους-προεβλήθησαν απ΄αυτόν ενώπιον αρκετών εκατομμυρίων τηλεθεατών, καθόσον η τηλεθέαση του εν λόγω -διεθνούς κύρους κι εμβέλειας- τηλεοπτικού καναλιού είναι αρκετά υψηλή σε παγκόσμιο επίπεδο μάλιστα.
Ήτοι, ο εναγόμενος Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης με την ανωτέρω ποινικώς κολάσιμη πράξη του συνειδητά κι εν πλήρει γνώσει του εξυβριστικού και συκοφαντικού περιεχομένου των ανωτέρω δηλώσεών του ενώπιον του προαναφερόμενου τηλεοπτικού καναλιού της Γαλλίας, επεδίωξε –σε παγκόσμιο επίπεδο μάλιστα- το διασυρμό καισυκοφάντιση όλων, όσοι συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες (άρα κι εμείς) στην –εις βάρος του ελληνικού λαού (άρα και ημών) εφαρμοζόμενη (τότε και τώρα) πολιτική αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, της οποίας τα ολέθρια αποτελέσματα βιώνουμε καθημερινώς, υποβαθμίζοντας την αντιπαράθεση θέσεων, αρχών, κοσμοθεωριών και κοινωνικοπολιτικών προσεγγίσεων, στο επίπεδο «υβροελογίου του δρόμου» και πλήττοντας συγχρόνως και αυτόν τον ίδιο το θεσμό (του Αντιπροέδρου της τότε και μετέπειτα Κυβέρνησης), τον οποίο ο εναγόμενος εκπροσωπεί κι ενσαρκώνει ως προσωπικότητα εν γένει.
Είναι προφανές λοιπόν, από τις περιστάσεις εκδήλωσης της εν λόγω συμπεριφοράς του αντιδίκου, ότι οι ανωτέρω απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί («Μαλάκες» και «Φασίστες»), φανερώνουν  σκοπό συκοφάντισης κιεξύβρισής μας, δηλαδή καταφρόνησής μας, ενώπιον μάλιστα εκατομμυρίων τηλεθεατών παγκοσμίως! Επιπροσθέτως, οι εν λόγω αξιολογικές κρίσεις που αποτελούν, κατά την κοινή αντίληψη, υβριστική και υποτιμητική συμπεριφορά κι ενέχουν καταφρόνηση ως προς το πρόσωπό εκάστου από εμάς, προσβάλλουν την προσωπικότητά μας, δηλαδή τα αγαθά που συνδέονται αναπόφευκτα με το πρόσωπο και συγκροτούν τη σωματική, ψυχική και κοινωνική ατομικότητα του ανθρώπου, δεδομένου ότι άπαντες τυγχάνουμε-όπως προεξετέθη- φορολογούμενοι και συνεπείς πολίτες, που δοκιμάζουμε ήδη τις βαρύτατες συνέπειες της οικονομικής κρίσης, ασκώντας τα δικαιώματα (ατομικά και κοινωνικά), που προβλέπονται από το Σύνταγμα της Χώρας μας και κι ως εκ τούτου είναι ιδιαίτερα μεγάλη η απαξία της παράνομης, ήτοι εξυβριστικής («μαλάκες») και συκοφαντικής («φασίστες») συμπεριφοράς του εναγομένου εις βάρος μας.
Από την πιο πάνω υπαίτια και παράνομη συμπεριφορά του εναγομένου δοκιμάσαμε μεγάλη στενοχώρια κιέντονη θλίψη, η οποία προστέθηκε στην καθημερινή μας δυσφορία λόγω των συνεπειών της εξελισόμενης οικονομικής κρίσης. Επιπροσθέτως, προσβληθήκαμε ως προς την προσωπικότητά μας, αφού η εκπεφρασμένη αγωνία μας, μπροστά στο ενδεχόμενο και τον εφιάλτη μιας ολοκληρωτικής κατάρρευσης της πατρίδας μας, καθώς και για τις συνέπειές της το λαό μας, έγινε αντικείμενο χλευασμού εκ μέρους του αντιδίκου, ο οποίος με την προπεριγραφόμενη υβριστική  του συμπεριφορά, επεδίωξε (μέσω του διεθνούς κύρους ανωτέρω γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού) να μαςπροσβάλλει βάναυσα και να πείσει την παγκόσμια κοινή γνώμη, ότι εμείς (και όσοι συμπατριώτες μας), που εκφράζουμε με κάθε νόμιμο τρόπο την αντίθεσή μας στα ολοένα και κλιμακούμενα –εις βάρος ημών και της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμπατριωτών μας- οικονομικά μέτρα, τα οποία χειροτερεύουν διαρκώς την καθημερινή μας ζωή, αποτελούμε έναν εσμό γελοίων, ανοήτων και- ελλειπούς συνδιαστικής ικανότητας- προσώπων(«μαλάκες»), εμφορούμενων…από ολοκληρωτικές κι αντιδημοκρατικές δοξασίες («φασίστες»), ήτοι ακραία πρόσωπα ανάξια λόγου και υπόληψης!
  Εξάλλου, οι ανωτέρω περί τα πρόσωπά μας επιλήψιμες αναφορές, σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν επιτρεπτή κριτική ως προς το περιεχόμενο και τον τρόπο και το περιεχόμενο της διαμαρτυρίας μας, αλλά ξεκάθαρεςεπιτιμητικές και απαξιωτικές κρίσεις.
Καθίσταται προφανές, λοιπόν, εκ των ανωτέρω ότι οι προπαρατεθείσες αξιολογικές κρίσεις του αντιδίκου ήταν αντικειμενικά δηλωτικές καταφρόνησης και προσβλητικές για την προσωπικότητα  καθενός από εμάς (όπως άλλωστε και κάθε ανθρώπου), ενώ η ιδιαίτερα μεγάλη βαρύτητα της εν λόγω προσβολής συνίσταται στη δημόσια κι εκ μέρους ενός υψηλόβαθμου κυβερνητικού στελέχους (Αντιπρόέδρου της Κυβέρνησης) αμφισβήτηση, όχι μόνο της πνευματικής υγείας μας και της –εκ μέρους μας-ικανότητας κρίσης και θέσης, ως προς τα κοινωνικά δρώμενα («μαλάκες»), αλλά επιπλέον και του δημοκρατικό μας φρόνιμα («φασίστες»)!
Β. ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ
Επειδή, κατά το άρθρο 57 του Α.Κ. όποιος προσβάλλεται παράνομα στην προσωπικότητά του έχει δικαίωμα να απαιτήσει να αρθεί η προσβολή και να μην επαναληφθεί στο μέλλον, κατά δε το άρθρο 59 του Α.Κ., στις περιπτώσεις των δυο προηγουμένων άρθρων (στα οποία περιλαμβάνεται και το άρθρο 57), το Δικαστήριο με την απόφαση του, ύστερα από αίτηση αυτού που έχει προσβληθεί, και αφού λάβει υπόψη το είδος της προσβολής μπορεί επί πλέον να καταδικάσει τον υπαίτιο να ικανοποίησει την ηθική βλάβη αυτού που έχει προσβληθεί. Η ικανοποίηση συνίσταται σε πληρωμή χρηματικού ποσού, σε δημοσίευμα, ή σε ο,τιδήποτε επιβάλλεται από τις περιστάσεις. Με τις παραπάνω διατάξεις προστατεύεται το δικαίωμα της προσωπικότητας, το οποίο αποτελεί πλέγμα αγαθών που συνθέτουν την υπόσταση του προσώπου με το οποίο είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένα.
Επειδή ο αντίδικος με την συγκεκριμένη παράνομη συμπεριφορά του προσέβαλε την τιμή (δηλαδή την ηθικήμας αξία) και την υπόληψή μας, (δηλαδή την κοινωνική αξία κάθε ενός από εμάς, όπως την αντίληψη και την εκτίμηση που έχουν οι άλλοι για εμάς, την ψυχική μας υγεία, καθώς και το συναισθηματικό μας κόσμο), δηλαδή τα προστατευόμενα αγαθά από τις ανωτέρω διατάξεις.
Επειδή, περαιτέρω, από τις διατάξεις των άρθρων 299, 300, 330  και 914  του Α.Κ., προκύπτει ότι η ευθύνη προς αποζημίωση από αδικοπραξία προϋποθέτει συμπεριφορά παράνομη και υπαίτια, επέλευση ζημίας και ύπαρξηαιτιώδους συνδέσμου μεταξύ της συμπεριφοράς του δράστη και της ζημίας. Παράνομη είναι η συμπεριφορά που αντίκειται σε απαγορευτικό ή επιτακτικό κανόνα δικαίου, ο οποίος αποτελεί δικαίωμα ή προστατεύει συγκεκριμένο συμφέρον του ζημιωθέντος, μπορεί δε η συμπεριφορά αυτή να συνίσταται σε θετική ενέργεια ή παράλειψη ορισμένης ενέργειας. Μορφή δε υπαιτιότητας είναι ο δόλος και η αμέλεια (άρθ. 330 Α.Κ.).
Επειδή προϋποθέσεις για την εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων είναι: α) η προσβολή του δικαιώματος τηςπροσωπικότητας η οποία προκαλείται με οποιαδήποτε πράξη ή παράλειψη τρίτου, με την οποία διαταράσσεται η κατάσταση που υπάρχει σε μία ή περισσότερες εκδηλώσεις της σωματικής, ψυχικής, πνευματικής και κοινωνικής ατομικότητας του βλαπτομένου, κατά τη στιγμή της προσβολής β) η προσβολή να είναι παράνομη, πράγμα που συμβαίνει όταν η προσβολή γίνεται χωρίς δικαίωμα ή κατ’ ενάσκηση δικαιώματος, το οποίο όμως είναι από άποψη έννομης τάξης μικρότερης σπουδαιότητας, είτε ασκείται υπό περιστάσεις που καθιστούν την άσκηση αυτού καταχρηστική, σύμφωνα με το άρθρο 281 Α.Κ. ή το άρθρο 25 παρ. 3 του Συντάγματος, και γ) για την επιδίκαση χρηματικής ικανοποίησης και πταίσμα του προσβολέα (Ολ. Α.Π. 2/2008).
Επειδή η τιμή και η υπόληψη προστατεύονται και από τις διατάξεις των άρθρων 361-364 του Π.Κ. κι ο εναγόμενος-κατα τ’ανωτέρω – έχει διαπράξει το αδίκημα της εξύβρισής μας (361 ΠΚ), καθώς κι αυτό της συκοφαντικής μας δυσφήμισης (363 ΠΚ), αφού, εκ των ανωτέρω παρατεθέντων πραγματικών περιστατικών, προκύπτει σαφώς ο ειδικός σκοπός εξύβρισής μας εκ μέρους του ενάγοντος, καθόσον οι εκφράσεις που αυτός χρησιμοποίησε υπερέβησαν κατά πολύ το αναγκαίο μέτρο για την απόδοση όσων πίστευε και όσων ήταν αντικειμενικά απαραίτητα για τη υπεράσπιση των απόψεών του, ήτοι ο εναγόμενος σκόπευε ειδικώς όχι μόνο στην προσβολή της τιμής και τηςυπόληψής μας με αμφισβήτηση της ηθικής και κοινωνικής αξίας όλων ημών, αλλά επιπλέον και στην περιφρόνησήμας.
Επειδή η παραπάνω πράξη του εναγομένου συνιστά αδικοπραξία, μκαθόσον είναι παράνομη και ζημιογόνος κι ως εκ τούτου τυγχάνει εφαρμογής η διάταξη 923 ΑΚ.
Επειδή, από την πιο πάνω υπαίτια και παράνομη συμπεριφορά του εναγομένου, ήτοι τις αξιολογικές κρίσεις του, που είναι αντικειμενικά δηλωτικές καταφρόνησης και προσβλητικές για την προσωπικότητα κάθε ανθρώπου, προσβληθήκαμε άπαντες στην προσωπικότητά μας, οι οποίοι μολονότι- κατά τα προαναφερθέντα- δοκιμάζουμε τις ολέθριες συνέπειες της οικονομικής κρίσης και των επιβαλόμενων εις βάρος μας οικονομικών μέτρων, είδαμε ν’ αμφισβητείται σε παγκόσμιο δίκτυο μάλιστα, όχι μόνο η πνευματική υγεία μας και η –εκ μέρους μας-ικανότητα κρίσης και θέσης, ως προς τα κοινωνικά δρώμενα («μαλάκες»), αλλά επιπλέον και το δημοκρατικό μας φρόνιμα («φασίστες»)!
Επειδή, η ανωτέρω παράνομη συμπεριφορά του εναγομένου, είχε ως συνέπεια άπαντες να δοκιμάσαμε μεγάλη στενοχώρια κι έντονη θλίψη, καθόσον-μολονότι διαμαρτυρόμαστε νόμιμα μαζί με εκατομμύρια συμπατριωτών μας για τις συνέπεις της οικονομικής κρίσης στην καθημερινή ζωή μας-  εκτεθήκαμε από τα πλέον επίσημα χείλη, ήτοι από τον αντίδικο, ως «μαλάκες» και ως «φασίστες» ενώπιον του πολυπληθούς τηλεοπτικού κοινού ενός ειδησιογραφικού καναλιού διεθνούς κύρους κι εμβέλειας.
Επειδή κατά το όρθρο 932 ΑΚ «Σε περίπτωση αδικοπραξίας, ανεξάρτητα από την αποζημίωση για την περιουσιακή ζημία, το δικαστήριο μπορεί να επιδικάσει εύλογ η κατά την κρίση του χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικήςβλάβης. Αυτό ισχύει ιδίως για εκείνον που έπαθε προσβολή της υγείας, της τιμής ή της αγνείας που ή στερήθηκε την ελευθερία τους»
Επειδή υπέστημεν ηθική βλάβη, που απορρέει εκ της ανωτέρω αδικοπραξίας του εναγομένου, καθόσον η προπεριγραφόμενη προσβολή είχε δυσμενείς επιπτώσεις στην προσωπικότητα και την ψυχική μας γαλήνη, καθόσον οι προαναφερθέντες χαρακτηρισμοί του αντιδίκου αντίκεινται στην ηθική και την ευπρέπεια και προσβάλλουν την τιμή και την υπόληψή μας.
 Πιο συγκεκριμένα, μολονότι είμαστε δραστήρια και κοινωνικά άτομα, στη συνέχεια (συνεπεία της ηθικήςμείωσης και του εξευτελισμού που υπέστημεν από τη συμπεριφορά του εναγομένου), αισθανθήκαμε ότι η παγκόσμια κοινή γνώμη, ήτοι τα εκατομμύρια των τηλεθεατών- ενώπιον των οποίων ελέχθησαν οι ανωτέρω υβριστικοί και συκοφαντικοί χαρακτηρισμοί του αντιδίκου- μας μέμφεται, μας χλευάζει και κυριως, απαξιώνει τη δημοκρατική και νόμιμη έκφραση των απόψεων κι αντιρρήσεών μας, καθώς και την άσκηση των ατομικών και κοινωνικών μας δικαιωμάτων, που προβλέπονται από το Σύνταγμα της Ελλάδας.
Επειδή, βάσει των ανωτέρω, τυγχάνει εφαρμογής το άρθρο 923 ΑΚ, καθόσον με βάση τη βαρύτητα, τις συνθήκες και το μέγεθος της προσβολής, που άπαντες υπέστημεν και τον ψυχικό πόνο, που δοκιμάσαμε όπως αναλυτικά αναφέρονται πιο πάνω, τις συνθήκες τέλεσής της και δη το γεγονός ότι αυτή τελέστηκε στα πλαίσια μιας συνέντευξης σε τηλεοπτικό σταθμό διεθνούς κύρους κι εμβέλειας, τη δημοσιότητα την οποία έλαβε το θέμα (λόγω της παγκόσμιας διάστασης, που έχει λάβει η «Ελληνική κρίση») στην εγχώρια και διεθνή κοινή γνώμη, την ιδιότητα ημώνκαι του εναγομένου, την προπεριγραφείσα έκταση του δόλου του τελευταίου και την οικονομική και κοινωνική κατάσταση των μερών και με βάση τους κανόνες της κοινής πείρας και λογικής και την αρχή της αναλογικότητας μεταξύ του χρησιμοποιούμενου μέσου και του επιδιωκόμενου σκοπού, δικαιούμαστε ν’αξιώσουμε την –υπέρ ημών- επιδίκαση εύλογης χρηματικής ικανοποίησης προς αποκατάσταση της προεκτεθείσας ηθικής μας βλάβης, το προσήκον ποσό της οποίας ανέρχεται στο ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000,00 €) ευρώ για κάθε έναν από εμάς.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
Και με την επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματός μας
ΖΗΤΟΥΜΕ
-Να γίνει δεκτή η παρούσα αγωγή μας.
-Να καταδικαστεί ο εναγόμενος, για τους λόγους που αναφέρονται στο ιστορικό της παρούσας, να καταβάλλει σε έκαστο από εμάς, ως εύλογη ικανοποίηση της ηθικής βλάβης την οποία έχουμε υποστεί από την παράνομη συμπεριφορά του, το ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000,00 €) ευρώ.
 
http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2012/07/blog-post_962.html
 
 
 
 
 
 justiceforgreece
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...