Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

«Αν δεν ενισχυθεί το ESM, το ευρώ θα καταρρεύσει»



Κείμενο – παρέμβαση 17 οικονομολόγων
 
Για κίνδυνο οικονομικής καταστροφής ανυπολόγιστων διαστάσεων κάνουν λόγο 17 γνωστοί οικονομολόγοι σε έκθεσή τους, σε περίπτωση που δεν υπάρξουν μέτρα σε αντίθετη κατεύθυνση, αναφέροντας χαρακτηριστικά την ανάγκη αύξησης των πόρων του μηχανισμού στήριξης. Μεταξύ όσων υπογράφουν, συμπεριλαμβάνονται ο Πέτερ Μπόφιγκερ και ο Λαρς Φελτ. Η έκθεση δημοσιεύεται από το Ινστιτούτο Νέας Οικονομικής Σκέψης INET της Νέας Υόρκης. Οι «17» βρίσκονται στον αντίποδα των «170» που είχαν κατηγορήσει την Αγκελα Μέρκελ για «ενδοτισμό» μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής, και γράφουν ότι -αντίθετα- η Γερμανία πρέπει να συνεισφέρει περισσότερο στην αποτροπή της κατάρρευσης του ευρώ.
Οι οικονομολόγοι αναφέρουν ότι το ESM είναι πολύ αδύναμο για να στηρίξει χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία και αντιπροτείνουν τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Εξόφλησης Χρέους, στο οποίο θα συγκεντρωθούν τα χρέη όλων των χωρών της Ευρωζώνης τα οποία είναι μεγαλύτερα του 60% του ΑΕΠ. Σταδιακά, προτείνουν δημοσιονομική ένωση μέσω της ίδρυσης μιας Κοινής Ενωσης Τραπεζών με εποπτεία από την ευρωζώνη.
Τέλος, προτείνουν την δημιουργία μηχανισμών δημοσιονομικού ελέγχου των  χωρών της ευρωζώνης και την θέσπιση της δυνατότητας εξόδου από το ευρώ σε περίπτωση μη τήρησης των συμφωνιών.
Πάντως, ένας εκ των συγγραφέων του κειμένου, ο Λαρς Φελντ, αναφέρει ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει μεν στο ευρώ, αλλά η εκ νέου ενίσχυσή της να συνδεθεί με την τήρηση των συμφωνιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...