Μεγάλος τροφοδότης της εξαγωγικής δραστηριότητας είναι η ζήτηση για ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία αυξήθηκε κατά 27,8% το ίδιο διάστημα, όταν πέρυσι κινείτο ανοδικά με πολύ πιο ήπιο ρυθμό, στο 9,8%.
Αντίθετα, η ανασφάλεια που δημιουργεί η κινδυνολογία περί εξόδου από το ευρώ συμπίεσε τις εξαγωγές προς χώρες της ΕΕ, κατά 6,4%, όταν το περυσινό πρώτο 5μηνο καταγραφόταν ρυθμός αύξησης 19,3%.
Στην άλλη πλευρά του εμπορικού ισοζυγίου της Ελλάδας, οι εισαγωγές συνεχίζουν σταθερά να μειώνονται. Από τον Ιανουάριο ως το Μάιο φέτος υποχώρησαν κατά 8,8% (πέρυσι η μείωση έφτανε το 13,8%).
Οι εισαγωγές από την ΕΕ έχουν την μεγαλύτερη πτώση, με 12,3%, ενώ από τρίτες χώρες η μείωση είναι μικρή, μόλις 1,4%.
Παρά την σταθερή μείωση των εισαγωγών και την αύξηση των εξαγωγών, ωστόσο, ο δρόμος για να φτάσει η Ελλάδα σε εμπορικό πλεόνασμα είναι ακόμη πολύ μακρύς, καθώς εισάγουμε τα διπλάσια από όσα εξάγουμε.
Χωρίς να υπολογίζονται τα πετρελαιοειδή, η Ελλάδα το πρώτο 5μηνο φέτος εισήγαγε προϊόντα και υπηρεσίες 12,641 δισ. ευρώ, ενώ εξήγαγε μόλις 6,770 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Ετσι, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, ανήλθε σε 5,871 δισ. ευρώ έναντι 7,372 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα πέρυσι παρουσιάζοντας μείωση 20,4%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου