Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Έρχεται νέο μαχαίρι σε συντάξεις, εφάπαξ και επιδόματα για να βγουν οι περικοπές € 11,5 δις.



Σε νέες περικοπές σε συντάξεις, εφάπαξ και κοινωνικά επιδόματα φαίνεται ότι μετατρέπεται το «όχι οριζόντια μέτρα» της κυβέρνησης, καθώς το κυβερνητικό επιτελείο καταλήγει σε αυτό το οποίο φοβούνταν όλοι εξ αρχής, ότι δηλαδή οι περικοπές των 11,5 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία, δεν βγαίνουν με άλλο τρόπο.

Μάλιστα, οι περικοπές κατά τα φαινόμενα θα είναι μεγαλύτερες του αναμενομένου, καθώς, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, το πλαφόν στις συντάξεις θα πέσει ακόμη πιο κάτω από τα 2.400 ευρώ που υπολογιζόταν και αναμένεται εν τέλει να είναι κοντά στα 2.000 ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, καθώς καλείται να έχει οριοθετήσει τις περικοπές άμεσα, ώστε να δώσει σήερα, Τετάρτη, τα μέτρα στους πολιτικούς αρχηγούς και εν συνεχεία να παρουσιαστούν στην τρόικα αύριο, Πέμπτη. Όμως, μέχρι και χθες, Τρίτη, το βράδυ, ο κατάλογος με τα μέτρα εξακολουθούσε να είναι ανοιχτός, καθώς τα 11,5 δισ. δεν έβγαιναν χωρίς να γίνουν πρόσθετες περικοπές σε συντάξεις, εφάπαξ και επιδόματα. Ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης φέρεται να ήταν από τις συγκεκριμένες δαπάνες να εξοικονομηθούν 4 δισ. ευρώ, αλλά εν τέλει οι περικοπές θα αυξηθούν κατά 1 δισ. ευρώ και θα φτάσουν στα 5 δισ. ευρώ.

Μετά τη συνάντηση που θα έχουν με τον κ. Στουρνάρα, τα στελέχη της τρόικας θα έχουν συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο, τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο και τους υπουργούς Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, Περιβάλλοντος Ευάγγελο Λιβιεράτο, Εργασίας Γιάννη Βρούτση, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη και Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη.

Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, ο πρώτος κύκλος της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τρίτη 31 Ιουλίου. Οι επικεφαλής της τρόικας θα αναχωρήσουν αφήνοντας στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια που θα ολοκληρώσουν τη συλλογή στοιχείων για την αξιολόγηση του προγράμματος έως τις 8 Αυγούστου. Οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα στις 24 Αυγούστου για να ολοκληρωθεί η αξιολόγησή τους.

Από το περιεχόμενο της έκθεσης θα εξαρτηθεί και η εκταμίευση της επόμενης δόσης από τον μηχανισμό στήριξης, ύψους 31,5 δισ. ευρώ, την οποία θα λάβει η χώρα τον Σεπτέμβριο.
Πριν από την εκταμίευση, θα επικαιροποιηθεί το μνημόνιο 2, από το οποίο προκύπτουν τα μέτρα ύψους 3 δισ. που θα πρέπει να ληφθούν εντός του έτους και οι περικοπές 11,5 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη διετία (2013 – 2014).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...