Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Οι κρυφές μειώσεις στις συντάξεις ΙΚΑ!


Γράφει ο Βασίλης Αγγελόπουλος
Κρυφές μειώσεις στις συντάξεις τους αντίκρισαν χιλιάδες συνταξιούχοι του ΙΚΑ. Αιτία, το έλλειμμα που προέκυψε στις πιστώσεις των συντάξεων του Ιδρύματος, ύψους …21.000.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή, στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ σχηματίστηκαν τεράστιες ουρές από συνταξιούχους που υπέστησαν προσωρινή διακοπή της σύνταξής τους λόγω έλλειψης ΑΜΚΑ και ΑΦΜ και οι οποίοι έσπευσαν να υποβάλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για να πάρουν, έστω και έτσι, τη σύνταξη του Ιουνίου. Αφορμή για να προκύψει πρόβλημα στην καταβολή των συντάξεων στάθηκε η ταυτόχρονη καταβολή του ΕΚΑΣ, που το ΙΚΑ ισχυρίζεται ότι προκάλεσε σωρεία λαθών.
Ομως, το γεγονός ότι έλειπαν 21.000.000 ευρώ από το κονδύλι για την καταβολή των συντάξεων αποτελεί την «πέτρα του σκανδάλου». Η διοίκηση του Ιδρύματος θεωρεί ότι το κονδύλι αυτό έτσι και αλλιώς δεν έπρεπε να καταβληθεί, καθώς περιλαμβάνει μειώσεις που είχε προγραμματιστεί ότι θα γίνουν αλλά και το πετσοκομμένο ΕΚΑΣ. Τα λάθη των διοικητικών υπηρεσιών του ΙΚΑ και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που μεταφράστηκαν σε αντίστοιχα λανθασμένες πιστώσεις από την ΗΔΙΚΑ, επηρέασαν επίσης και τους συνταξιούχους του ΤΑΠ-ΟΤΕ, στους οποίους έγιναν υψηλότερες περικοπές συντάξεων από αυτές που έπρεπε (διαβάστε σε διπλανό θέμα), αλλά και αρκετούς συνταξιούχους του Δημοσίου, οι οποίοι δεν έλαβαν το επικουρικό τους.
Ειδικά για το ΙΚΑ, το πρόβλημα ξεκίνησε από την έλλειψη 21.000.000 ευρώ από τις πιστώσεις συντάξεων που επρόκειτο να πραγματοποιήσει η ΗΔΙΚΑ. Πηγές προσκείμενες στη διοίκηση του Ιδρύματος ισχυρίζονταν ότι το ΙΚΑ ταμειακά είναι εντάξει, απλώς η ταυτόχρονη καταβολή του ΕΚΑΣ μπέρδεψε το ηλεκτρονικό σύστημα καταβολής των συντάξεων. Το βέβαιο είναι ότι υπήρξαν περικοπές και σε συντάξεις που δεν χορηγείται ΕΚΑΣ, οι οποίες ήταν υψηλότερες από τις προβλεπόμενες.
Η κατάσταση στα υποκαταστήματα του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας έγινε χθες τραγική, εξαιτίας των χιλιάδων συνταξιούχων που δεν είχαν καταθέσει ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, και στους οποίους υπήρξε προσωρινή αναστολή καταβολής της σύνταξής τους. Η μαζική προσέλευσή τους στα υποκαταστήματα για να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τεράστιες ουρές ταλαιπωρίας, παρά την παράταση λειτουργίας μέχρι τις 5 το απόγευμα, η οποία δόθηκε από τη διοίκηση του Ιδρύματος.
Αποκορύφωμα του αλαλούμ που επικράτησε χθες με την καταβολή των συντάξεων ήταν το γεγονός ότι σε δεκάδες συνταξιούχους του Δημοσίου το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν κατέβαλε μαζί με την κύρια σύνταξη και το επικουρικό τους ως όφειλε. Αιτία, το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία έκτακτης απογραφής από το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) για όλους τους συνταξιούχους που έχει καταγεγραμμένους στα μητρώα του.
Χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ακόμα η διαδικασία της απογραφής, δεν καταβλήθηκε η επικουρική σύνταξη σε αρκετούς από εκείνους τους συνταξιούχους που δεν έχουν σπεύσει ακόμα να απογραφούν.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...