Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

BBC: Μπορεί η Ελλάδα να σταματήσει τη διαρροή μυαλών;


  • 125
     


 BBC: Μπορεί η Ελλάδα να σταματήσει τη διαρροή μυαλών;

Στη «γενιά της κρίσης» και των νέων Ελλήνων επιστημόνων που ψάχνουν την τύχη τους στο εξωτερικό αναφέρεται ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου BBC.
«Το πώς θα διατηρήσουν την αισιοδοξία τους, είναι η πιο δύσκολη εξίσωση που καλούνται να λύσουν», λέει ο ανταποκριτής του BBC στην Αθήνα, Μαρκ Λόουεν, αναφερόμενος στους μαθητές που τελειώνουν το σχολείο
αυτόν τον καιρό.
«Αυτή είναι η γενιά της κρίσης, παιδιά που τελειώνουν το σχολείο με όνειρα για σταθερή δουλειά και ένα μέλλον γεμάτο ευκαιρίες» και έρχονται αντιμέτωπα με την ανεργία και την αβεβαιότητα.
Παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι το χειρότερο κομμάτι της οικονομικής κρίσης πέρασε και πως η ανάκαμψη έχει αρχίσει να γίνεται ορατή, η Ελλάδα συνεχίζει να έχει την υψηλότερη ανεργία στην ευρωζώνη. Πριν από τρία χρόνια, όταν το πρώτο πακέτο διάσωσης δόθηκε στην Ελλάδα η ανεργία ήταν στο 12%. Τώρα έχει φτάσει στο 27%. Στις ηλικίες δε 16-25 αγγίζει το 64,2%.
Όλο και περισσότεροι νέοι βλέπουν ως μόνη διέξοδο το εξωτερικό, με αποτέλεσμα τα πιο φωτεινά μυαλά να φεύγουν.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η μετανάστευση των Ελλήνων προς τη Γερμανία αυξήθηκε κατά 40% τον περασμένο χρόνο.
«Η διαρροή μυαλών θα είναι μία επιπλέον δυσκολία για την Ελλάδα στο δρόμο προς την ανάκαμψη. Η Ελλάδα χρειάζεται τη νεολαία της για να την ξαναχτίσει τα επόμενα χρόνια. Προς το παρόν είναι τα θύμα της οικονομικής της κατάρρευσης», καταλήγει το ρεπορτάζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...