Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Απόρρητο έγγραφο: Απολύσεις σε ΙΚΑ, ΟΑΕΔ και δημοτικές επιχειρήσεις

Απόρρητο έγγραφο: Απολύσεις σε ΙΚΑ, ΟΑΕΔ και δημοτικές επιχειρήσεις

Το σχέδιο της κυβέρνησης για να φτάσει τις 4.000 απολύσεις και τις 25.000 διαθεσιμότητες. Σε ποιους οργανισμούς μπαίνει λουκέτο.


Αλλάζει ο χάρτης του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα με την κυβέρνηση να ψάχνει τρόπους να φτάσει τις 4.000 απολύσεις και τις 25.000 διαθεσιμότητες.

Σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύει η εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος", στο στόχαστρο μπαίνουν εργαζόμενοι σε 384 δημοτικές επιχειρήσεις, 66 Νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, 62 επιμελητήρια, επτά κοινωφελή ιδρύματα και 12 εθνικά αθλητικά κέντρα.

Σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στο στόχαστρο της κυβέρνησης βρίσκονται ασφαλιστικά ταμεία και οργανισμοί όπως ο ΟΑΕΔ και το ΙΚΑ, φορείς υπό τους ΟΤΑ, Νομικά Πρόσωπα του τομέα της Ερευνας, Εμπορικά Επιμελητήρια (όπως το ΤΕΕ και το Οικονομικό), Κοινωφελή Ιδρύματα Πρόνοιας, Γενικοί και Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων, ακόμα και Εθνικά Αθλητικά Κέντρα.
Συνολικά τα παραπάνω ΝΠΔΔ και οι φορείς απασχολούν 38.139 υπαλλήλους, οι οποίοι, εφόσον τελικώς υιοθετηθεί το συγκεκριμένο σχέδιο, είτε θα οδηγηθούν εκτός Δημοσίου είτε θα μπουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας-κινητικότητας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα, ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζονται για να μειωθεί περαιτέρω το Δημόσιο όσον αφορά το απασχολούμενο προσωπικό είναι τα εξής:

* Η μετατροπή Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Μεταξύ των προτάσεων που έχουν κατατεθεί προβλέπεται η μετατροπή 66 ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ. Στα 66 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου απασχολούνται σήμερα 16.241 υπάλληλοι, ενώ ανάμεσα σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (4.479 άτομα) και του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (6.567 άτομα). Ενδεχόμενη μετατροπή του νομικού καθεστώτος των νομικών προσώπων θα σημάνει τη δημιουργία νέων οργανογραμμάτων, ενώ θα υπάρχει και αξιολόγηση του απασχολούμενου προσωπικού, προκειμένου όσοι περάσουν κάτω από τη βάση είτε να απολυθούν είτε, στην καλύτερη περίπτωση, να περάσουν για ένα χρόνο σε καθεστώς διαθεσιμότητας-κινητικότητας.

* Για τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου των δήμων της χώρας (πρόκειται για 384 φορείς, που απασχολούν 16.225 εργαζομένους και έχουν ως αντικείμενο τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, το περιβάλλον, την πρόνοια και τις κοινωνικές υπηρεσίες) εξετάζονται δύο εναλλακτικά σενάρια. Το πρώτο είναι, μέσω νομοθετικής ρύθμισης, να καταργηθούν όλα τα νομικά πρόσωπα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι αρμοδιότητές τους να μεταφερθούν στις αντίστοιχες υπηρεσίες των δήμων. Οσον αφορά στο προσωπικό των ΝΠΔΔ, όσοι απασχολούνται σε απαραίτητες δομές (όπως είναι οι παιδικοί σταθμοί) θα μετατάσσονται στους δήμους, ενώ οι υπόλοιποι θα περνούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας και αξιολόγησης. Το δεύτερο και πιο ήπιο σε σύγκριση με το πρώτο σενάριο προβλέπει τη μετατροπή των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε Ιδιωτικού Δικαίου. Παράλληλα, θα υπάρχει νέος καθορισμός του αριθμού, του αντικειμένου και του οργανογράμματος των φορέων που θα μπορούν να διαθέτουν οι δήμοι, με τους υπαλλήλους που θα περισσεύουν να περνούν σε διαθεσιμότητα για δώδεκα μήνες.

* Η μετατροπή των ΝΠΔΔ του τομέα της έρευνας σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Πρόκειται για τέσσερα ΝΠΔΔ (απασχολούν 1.235 άτομα) και επτά ΝΠΙΔ (απασχολούν 1.749 άτομα). Ταυτόχρονα θα δημιουργηθούν νέα οργανογράμματα για τους καινούργιους φορείς και θα υπάρξει μείωση του προσωπικού τους.

* Η μεταφορά δύο ΝΠΙΔ που απασχολούν 136 άτομα και δύο ΝΠΔΔ που απασχολούν 93 άτομα και ασχολούνται με την αγροτική έρευνα στη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας.

* Οι συγχωνεύσεις Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων και οι καταργήσεις Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, που ναι μεν δεν επιβαρύνουν τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αλλά πολλοί από αυτούς παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα διαχείρισης, όπως για παράδειγμα τεράστια ληξιπρόθεσμα χρέη προς τη ΔΕΗ.
Οι Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων είναι 416. Από αυτούς, οι 24 δεν λειτουργούν και οι 16 υπολειτουργούν. Συνολικά, απασχολούν 874 άτομα. Οι Γενικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων είναι δέκα. Από αυτούς, οι επτά υπολειτουργούν, ενώ συνολικά απασχολούν 150 άτομα.

* Η μετατροπή των εμπορικών Επιμελητηρίων, του Τεχνικού και Οικονομικού Επιμελητηρίου σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν νέα οργανογράμματα και θα περιοριστούν οι θέσεις του απασχολούμενου προσωπικού.

* Η κατάργηση επτά Κοινωφελών Ιδρυμάτων της Πρόνοιας (απασχολούν 227 άτομα) και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους στις περιφερειακές προνοιακές δομές.

* Η μετατροπή των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (απασχολούν 194 άτομα) και η μεταφορά τους στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι αριθμοί των απολύσεων και της διαθεσιμότητας:

- Μετατροπή 66 ΝΠΔΔ (ανάμεσά τους το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΔ) σε ΝΠΙΔ (16.241 υπάλληλοι).
-384 φορείς (ΝΠΔΔ) που ανήκουν στους δήμους. Εξετάζεται είτε η κατάργησή τους είτε η μετατροπή τους σε ΝΠΙΔ (16.225 υπάλληλοι).
- Μετατροπή 15 ΝΠΔΔ του τομέα Ερευνας σε ΝΠΙΔ (3.213 υπάλληλοι).
-Συγχωνεύσεις και καταργήσεις ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ (1.024 υπάλληλοι).
- Μετατροπή 62 Επιμελητηρίων σε ΝΠΙΔ (1.015 υπάλληλοι).
-Κατάργηση 7 Κοινωφελών Ιδρυμάτων Πρόνοιας (227 υπάλληλοι).
-Μετατροπή 12 Αθλητικών Κέντρων σε ΝΠΙΔ (194 υπάλληλοι).

Πηγή:
News24
RAMNOUSIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...