Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ! ΣΤΑ ΧΩΡΙΚΑ ΜΑΣ ΥΔΑΤΑ ΖΗΤΗΣΑΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΚΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΑΝ ΕΡΕΥΝΑ-ΔΙΑΣΩΣΗ


entasi-stin-lesvoΗ Άγκυρα τραβάει επικίνδυνα το σχοινί και δημιουργεί τεχνητό κλίμα έντασης στο Αιγαίο προκειμένου να προβάλει τις αξιώσεις της σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων....

Αυτό επιχείρησε στο Φαρμακονήσι, διεκδικώντας την έρευνα και διάσωση για θαλαμηγό που έμεινε ακυβέρνητη, ζητώντας από σκάφη του Λιμενικού να αποχωρήσουν από την περιοχή διότι «παραβίασαν τουρκικά χωρικά ύδατα».
Η θαλαμηγός με πέντε επιβαίνοντες βρίσκονταν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, εξέπεμψε «SOS» και σκάφος του Λιμενικού έσπευσε προκειμένου να ρυμουλκήσει το ακυβέρνητο πλοίο. Τότε εμφανίσθηκε σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής το οποίο ζήτησε μέσω ασυρμάτου από τον Βέλγο κυβερνήτη της θαλαμηγού να μην δεχθεί βοήθεια από τους Έλληνες «καθ' ότι βρίσκεται εντός τουρκικών χωρικών υδάτων» και «εκείνοι πρέπει να τον ρυμουλκήσουν».
Αξίωσε επίσης από το σκάφος του Λιμενικού να αποχωρήσει αμέσως από «τα τουρκικά χωρικά ύδατα που έχει παραβιάσει». Κι αυτά τουλάχιστον ενάμιση μίλι εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.
Για λίγα λεπτά υπήρξε ένταση στην περιοχή και απειλήθηκε επεισόδιο με το σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής να εισέρχεται στα ελληνικά χωρικά ύδατα και να κάνει επικίνδυνους ελιγμούς προκειμένου να αποτρέψει την παροχή βοήθειας από ελληνικής πλευράς στα ακυβέρνητο τουριστικό σκάφος. Οι τόνοι έπεσαν όταν το Λιμενικό έστειλε και δεύτερο σκάφος στο Φαρμακονήσι με στόχο να προασπίσει το κυριαρχικό δικαίωμα στην έρευνα και διάσωση.
Ο τουρκικός τσαμπουκάς στο ακριτικό Φαρμακονήσι που «θάφτηκε» στα απόνερα της «κρουαζιέρας» της πυραυλακάτου «Ατάκ» στις Κυκλάδες, έγινε ενώ η Άγκυρα είχε και έχει σχεδόν όλο της το Στόλο στο Αιγαίο για την άσκηση «DenizKurdu».
Πρόκειται για ακόμη ένα επεισόδιο στην προσπάθεια της Τουρκίας να αμφισβητήσει το δικαίωμα της Ελλάδας για έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο, και δείχνει πώς η Άγκυρα είναι έτοιμη να προκαλέσει «θερμό επεισόδιο» για την προώθηση της αξίωσης της.
Το θέμα είναι πώς η Ελλάδα αντιδρά και απαντά στις συνεχόμενες τουρκικές προκλήσεις. Η παθητική συμπεριφορά ή η στάση ηττοπάθειας αποθρασύνει την Άγκυρα και της δίνει το δικαίωμα να κόβει βόλτες στο Σούνιο. Να δούμε και που αλλού!
defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...