Τρίτη 23 Απριλίου 2013

O ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΑΚΗ...

Καταγράφοντας το προφίλ του πρώην προέδρου Εθνικής Αμύνης Άκη Τσοχατζόπουλου ο γερμανικός Τύπος περιγράφει και σχολιάζει την πολύκροτη υπόθεση με τις χρυσές μίζες...

«Ήταν ένας από τους ισχυρότερους άνδρες της Ελλάδας. Ορισμένοι τον έτρεμαν, άλλοι ήθελαν να είναι κοντά του. Μετά την πρώτη εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981, ο Απόστολος Αθανάσιος Τσοχατζόπουλος, που αποκαλείται Άκης, συμμετείχε σε όλες τις σοσιαλιστικές
κυβερνήσεις. Κατά τη διάρκεια της 30χρονης πολιτικής του σταδιοδρομίας διηύθυνε επτά υπουργεία». Ο αρθρογράφος κάνει στη συνέχεια μια σύντομη αναφορά στην πολιτική του σταδιοδρομία αλλά και στις κατηγορίες που τον βαραίνουν.

Η Südwest Presse σημειώνει στη συνέχεια του κειμένου: «Παλαιότερα οι έλληνες πολιτικοί βρίσκονταν στο απυρόβλητο. Τώρα όμως για πρώτη φορά υψηλόβαθμος πρώην υπουργός βρίσκεται ενώπιον δικαστηρίου για διαφθορά».


«Από το 2012 ο Τσοχατζόπουλος είναι προφυλακισμένος. Ήδη στις αρχές Μαρτίου καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια κάθειρξης λόγω φοροδιαφυγής. Ήταν μάλλον μόνον μια πρόγευση. Παλαιότερα οι διεφθαρμένοι έλληνες πολιτικοί δεν είχαν να φοβηθούν κάτι, καθώς βρίσκονταν στο απυρόβλητο. Ωστόσο από τότε που ξέσπασε η κρίση πνέει ένας νέος, πιο... απότομος άνεμος. Τα αποδεικτικά στοιχεία θεωρούνται βαρύτατα. Ο ίδιος διαβλέπει πολιτικά κίνητρα. Ισχυρίζεται ότι καλείται να θυσιαστεί ως αποδιοπομπαίος τράγος για να σωθούν άλλοι. Η κοινή γνώμη περιμένει να δει με αγωνία εάν ο Τσοχατζόπουλος θα μιλήσει. Είναι απίθανο να ήταν ο μόνος πολιτικός που άπλωσε το χέρι».

Die Zeit: «Η Αθήνα πέφτει σε μελαγχολία»

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ασχολούνται επίσης και με την εικόνα της Ελλάδας που όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, πέφτει σε μελαγχολία. 

«Η Αθήνα πέφτει σε μελαγχολία» είναι συγκεκριμένα ο τίτλος του δημοσιεύματος στον ιστότοπο της γερμανικής Zeit, η οποία σημειώνει στη λεζάντα της: «Συνοικίες που πεθαίνουν, χαμένοι κάτοικοι... Η κρίση χρέους καταστρέφει την ανεμελιά της Αθήνας και αλλάζει το χαρακτήρα της πόλης».

Το οδοιπορικό της γερμανικής εφημερίδας στην Αθήνα, με τη συνδρομή του έλληνα δημοσιογράφου Νικήτα Καραγιάννη,( ο οποίος ασχολείται για πάνω από 15 χρόνια με το πολιτιστικό ρεπορτάζ στους δρόμους και τα σοκάκια της Αθήνας) ξεκινά από το κέντρο της πόλης, και συγκεκριμένα από την Ομόνοια, «που θεωρείται τα τελευταία 6 με 7 χρόνια μια από τις πιο επικίνδυνες περιοχές της Αθήνας». Ο δημοσιογράφος υπογραμμίζει ότι οι ντόπιοι προειδοποιούν τους τουρίστες πριν κατέβουν στην Ομόνοια, ιδιαίτερα τη νύχτα.  

Η εικόνα; Δεκάδες καταστήματα και ξενοδοχεία κλειστά, με τον δημοσιογράφο να επισημαίνει ότι από τότε που ξέσπασε η κρίση κανείς πλέον δεν μπορεί να βρει δουλειά. 

Πριν ξεκινήσει το άρθρο του ωστόσο γράφει: «Αγάπησα την Ελλάδα για τον Πολιτισμό της, την Ιστορία της και τις ευτυχισμένες στιγμές που έζησα κοντά της». 

Το δημοσίευμα στη συνέχεια κάνει αναφορά και σε επιθέσεις εναντίον μεταναστών, σημειώνοντας ότι «η ξενοφοβία έχει αυξηθεί στην Ελλάδα». 

Και συνεχίζει: «Η ελπίδα και η αισιοδοξία έχουν αλλάξει τοποθεσία στην Αθήνα. Μόνον σε λίγες περιοχές οι άνθρωποι μπορούν να ξεφύγουν από την καθημερινότητα. Οι Αθηναίοι καταφεύγουν τις νύχτες στο Γκάζι, που μέχρι πρότινος είχε μια παρόμοια μοίρα όπως σήμερα η Ομόνοια. Και εδώ, όμως, η κρίση υπάρχει... Τις κρύες μέρες μυρίζει καμένο ξύλο και πλαστικό. Οι άνθρωποι δεν έχουν να πληρώσουν το πετρέλαιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...