Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Άγκυρα: Δώστε αέριο, να αλλάξουμε στάση


Άγκυρα: Δώστε αέριο, να αλλάξουμε στάση Γράφει: Κώστας Βενιζέλος
Μήνυμα από τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας
Λευκωσία: Η Τουρκία συνδέει τα όποια βήματα γίνουν από την πλευρά της στο Κυπριακό με την εμπλοκή της στην αξιοποίηση του φυσικού αερίου της Κύπρου. Αυτό προκύπτει ευθέως από τα όσα
ανέφερε σε δηλώσεις του ο Τούρκος Υπουργός Ενέργεια και Φυσικών Πόρών, Τανέρ Γιλντίζ.
Άποψη, που δεν διατυπώνεται ασφαλώς για πρώτη φορά, αλλά φαίνεται ότι αποτελεί  θέση πρώτης γραμμής για την Άγκυρα αυτή την περίοδο. Είναι σαφές ότι η τουρκική κυβέρνηση, επενδύει στο θέμα του φυσικού αερίου και κινείται εντόνως σε μια προσπάθεια να βάλει χέρι στον φυσικό πλούτο της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε μέσω των Τ/κ είτε και ευθέως.
Ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου της Μεικτής Διϋπουργικής Ρωσο-τουρκικής Επιτροπής για Εμπορική και Οικονομική Συνεργασία, αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα αυτό.
Η Άγκυρα, είπε ο Τούρκος αξιωματούχος στο ρωσικό πρακτορείο, είναι έτοιμη να προχωρήσει σε βήματα ουσιαστικής προσέγγισης με την Κυπριακή Δημοκρατία, σε περίπτωση αμοιβαίας προθυμίας εκ μέρους της Λευκωσίας. Δήλωσε δε πως «εάν γίνει ένα βήμα προς την πλευρά μας, θα κάνουμε αντίστοιχα βήματα και θα προχωρήσουμε σε ακόμα πιο στενή προσέγγιση. Εάν η ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας επιτρέψει σε όλο τον λαό της Κύπρου να επωφεληθεί από την εκμετάλλευση του αερίου και του πετρελαίου, εμείς εκ μέρους μας θα κάνουμε μια ολόκληρη σειρά βημάτων προσέγγισης», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός.
Το πρακτορείο επισημαίνει, πάντως, ότι «η Άγκυρα θεωρεί απαράδεκτες τις μονομερείς γεωλογικές έρευνες, που πραγματοποιούνται από το ελληνικό τμήμα του νησιού στην Αποκλειστική του Οικονομική Ζώνη, εκτιμώντας, ότι η έρευνα και η εξόρυξη των υδρογονανθράκων στην υφαλοκρηπίδα μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο υπό τον όρο συμμετοχής των και δύο κοινοτήτων της νήσου, ενώ παράλληλα πρέπει να μοιράζονται και τα εισοδήματα από την πώληση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου».
«Μπορούμε να μελετήσουμε τα ζητήματα υλοποίησης κοινών σχεδίων. Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί η ένταση, που υπάρχει μεταξύ της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου και της ηγεσίας της Νοτίου Κύπρου», δήλωσε ο κ. Γιλντίζ, προσθέτοντας, ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν παράγοντες, που επιδεινώνουν αυτήν την ένταση».
«Ωστόσο είμαστε ικανοί να τη μειώσουμε σημαντικά και να άρουμε ένα μέρος των προβλημάτων», είπε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας.
Υπενθυμίζεται συναφώς ότι ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε προχθές ότι η χώρα του δεν επιθυμεί να διαταραχθούν οι σχέσεις της με την Τουρκία. Ο Νόβακ είχε ρωτηθεί για τις κινήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ.
«Υπάρχουν κάποια δύσκολα θέματα σε ό,τι αφορά τα ύδατα γύρω από την Κύπρο, εμείς δεν θα διακινδυνεύσουμε τις σχέσεις μας με την Τουρκική Δημοκρατία, αφού η συνεργασία μας μετρά χρόνια», φέρεται να δήλωσε ο Ρώσος υπουργός.
philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...