Τρίτη 23 Απριλίου 2013

ΣΕ ΠΑΡΑΚΜΗ Η ΕΛΛΑΔΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ...




Zeit: «Η Αθήνα πέφτει σε μελαγχολία»

ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΣΩΘΗΚΕ Η ΧΩΡΑ...
«Η Αθήνα πέφτει σε μελαγχολία. Συνοικίες που πνέουν τα λοίσθια, χαμένοι κάτοικοι. Η κρίση χρέους καταστρέφει την ανεμελιά της Αθήνας και αλλάζει το χαρακτήρα της πόλης».
Αυτός είναι ο τίτλος και υπότιτλος εκτενούς...

ρεπορτάζ στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Zeit, που αναφέρεται στη σημερινή κατάσταση στην ελληνική πρωτεύουσα.
Το οδοιπορικό που γίνεται με τη βοήθεια του έλληνα δημοσιογράφου Νικήτα Καραγιάννη ξεκινά από το κέντρο της πόλης, από την Ομόνοια, «που θεωρείται τα τελευταία 6 με 7 χρόνια μια από τις πιο επικίνδυνες περιοχές της Αθήνας, (…) όπου έκλεισαν δεκάδες καταστήματα και ξενοδοχεία και (…) όπου από τότε που ξέσπασε η κρίση κανείς πλέον δεν μπορεί να βρει δουλειά».
Η εφημερίδα αναφέρεται και στις επιθέσεις εναντίον μεταναστών σημειώνοντας ότι «η ξενοφοβία έχει αυξηθεί στην Ελλάδα. Πολιτικά επωφελούνται από αυτή την εξέλιξη οι προβοκάτορες της Χρυσής Αυγής (…), οι οποίοι στρέφουν στοχευμένα την οργή των Ελλήνων για τη μιζέρια της χώας εναντίον των μεταναστών».
(…) «Η ελπίδα και η αισιοδοξία έχουν αλλάξει τοποθεσία στην Αθήνα. Μόνον σε λίγες περιοχές οι άνθρωποι μπορούν να ξεφύγουν από την καθημερινότητα. Οι Αθηναίοι καταφεύγουν τις νύχτες στο Γκάζι, που μέχρι πρότινος είχε μια παρόμοια μοίρα όπως σήμερα η Ομόνοια. (…) Η Αθήνα επένδυσε πολλά σε αυτή την περιοχή, τη θέση του παλαιού εργοστασίου πήρε ένα πολιτιστικό κέντρο και ένα μουσείο ενώ άνοιξαν μπαρ και κλαμπ. (…) Στο Γκάζι η κρίση εξαφανίζεται τα βράδια για λίγες ώρες. (…) Και εδώ, όμως, η κρίση δεν είναι τελείως αθέατη. Τις κρύες μέρες μυρίζει καμένο ξύλο και πλαστικό. Οι άνθρωποι δεν έχουν να πληρώσουν το πετρέλαιο».
Ο Νικήτας Καραγιάννης, καταλήγει το ρεπορτάζ, παρότι βλέπει μια διαρκή παρακμή, δεν θέλει να εγκαταλείψει την πόλη του. «Κάθε τόσο ξεναγεί ανθρώπους στην Ομόνοια και προσπαθεί να δώσει θάρρος στους κατοίκους μέσα από τις ιστορίες του. 'Η Αθήνα είναι η πρώτη ελληνική πόλη που έχασε το χαμόγελό της', λέει ο ίδιος. Αλλά οι Αθηναίοι είναι περήφανοι».
Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...