Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Καταρρέει ο Ρέσλερ - Πρόστιμο-μαμούθ για παράνομη χρηματοδότηση

Δεν του φθάνει του Φίλιπ Ρέσλερ το γεγονός ότι βλέπει τα ποσοστά του κόμματός του να πέφτουν συνεχώς με αποτέλεσμα το πολιτικό του μέλλον να κρίνεται εξαιρετικά αμφίβολο καλείται τώρα να πληρώσει πρόστιμο μαμούθ για παράνομη χρηματοδότηση του κόμματός του από «αμαρτίες» άλλου προέδρου.
Το Κόμμα των Φιλελευθέρων, το οποίο συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας,
καταδικάστηκε σήμερα να καταβάλει --ως πρόστιμο-- ένα ποσό το οποίο, σύμφωνα με την δικαστική απόφαση, «δεν μπορεί να είναι κατώτερο των δύο εκατομμυρίων ευρώ».
Η αιτία αυτής της καταδικαστικής απόφασης είναι ότι το διοικητικό δικαστήριο της δικαστικής περιφέρειας Λειψίας πείσθηκε ότι το κόμμα αυτό χρηματοδοτήθηκε με παράνομο τρόπο, κατά την προεκλογική εκστρατεία που προηγήθηκε εκλογικών αναμετρήσεων που έγιναν από το 1996 και μεταγενέστερα.
Από την δικαστική απόφαση προκύπτει ότι το δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή που είχε καταθέσει το ίδιο κόμμα επί αποφάσεως από τον πρόεδρο της Μπούντεσταγκ, να καταβάλουν οι Φιλελεύθεροι για την υπόθεση αυτήν πρόστιμο αρκετών εκατομμυρίων ευρώ εξαιτίας της παράνομης συμπεριφοράς, στη διάρκεια προεκλογικών περιόδων, του αποθανόντος Γιούργκεν Μέλεμαν, πρώην ομοσπονδιακού υπουργού και στελέχους της περιφερειακής οργάνωσης του ίδιου κόμματος.
Ο Μέλεμαν, ο οποίος σκοτώθηκε στη διάρκεια του 2003 κάνοντας άλμα με αλεξίπτωτο, κρίνεται τώρα ότι παρανόμως έθεσε στο κομματικό ταμείο της περιφερειακής οργάνωσης του ίδιου κόμματος --στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία-- 786 χιλιάδες σημερινά ευρώ («σε ρευστό και από δωρεές αγνώστων δωρητών»), όπως αναφέρει η απόφαση του διοικητικού δικαστήριου) που αφορά τις εκλογικές δαπάνες του κόμματος τα έτη από το 1996 έως το 2002.
Η γερμανική εκλογική νομοθεσία επιτάσσει το δημόσιο να χρηματοδοτεί τα κόμματα με διπλάσια επιχορήγηση από εκείνη που καταφέρνουν τα κόμματα να συγκεντρώσουν δι ιδίων μέσων και το διοικητικό δικαστήριο έκρινε ότι τούτο παραβιάστηκε στις συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Ο πρόεδρος της Μπούντεσταγκ, της Κάτω Βουλής, κατά το χρονικό διάστημα των ανωτέρω εκλογικών αναμετρήσεων, είχε αποφασίσει να καταδικαστούν οι Φιλελεύθεροι σε συνολικό πρόστιμο 4,3 εκατομμυρίων ευρώ.
Έχοντας εν μέρει εξοφλήσει το πρόστιμο, οι Φιλελεύθερι δεν αποδέχονταν να προχωρήσουν στην εξόφληση 3,4 εκατομμυρίων ευρώ σε εφαρμογή αυτής της απόφασης του προέδρου της Μπούντεσταγκ.
Για τον θάνατο του Μέλεμαν είχε ξεσπάσει δημόσιος διάλογος στη Γερμανία και το συμπέρασμα κατέληγε ότι μάλλον επρόκειτο για δυστύχημα, παρά για αυτοκτονία.
Το διοικητικό δικαστήριο Λειψίας έδωσε σήμερα εντολή σε δικαστήριο στην περιφέρεια Βερολίνου-Βραδεμβούργου να αποφασίσει τι θα απογίνει σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο 1,4 εκατομμύριο του αρχικού προστίμου σε βάρος των κυβερνώντων Φιλελευθέρων.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...