Τρίτη 23 Απριλίου 2013

ΠΟΙΟΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ...



...ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΘΑ ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΝ...
Πατριωτικός «έρανος» στα μεγαλύτερα πορτοφόλια  της χώρας βρίσκεται εν εξελίξει προκειμένου να διασωθεί η Εθνική Τράπεζα. Πολιτική ηγεσία και διοίκηση της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας έχουν στραφεί στους ισχυρότερους Ελληνες επιχειρηματίες ...
και τους ζητούν να βάλουν πλάτη για να αποφευχθεί η κρατικοποίησή της. Στην προσπάθεια αυτή συμβάλλει ενεργά και ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος επικοινωνεί με τους Ελληνες κροίσους, τους οποίους παρακινεί να συμμετάσχουν στην αύξηση.

Ο διευθύνων σύμβουλος της  Εθνικής Τράπεζας κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς στον ελάχιστο χρόνο που απομένει για να συγκεντρωθούν τα 790 εκατ. ευρώ χρησιμοποιεί όλη την ισχύ της τράπεζας και των προσωπικών γνωριμιών του και απευθύνεται  στους Ελληνες δισεκατομμυριούχους, επιχειρηματίες και εφοπλιστές, ζητώντας να δηλώσουν «παρών» στην αύξηση. Η κίνηση συγκέντρωσης των απαραίτητων κεφαλαίων έχει πάρει χαρακτηριστικά σχεδόν εθνικής προσπάθειας, καθώς ξεπερνά τα σύνορα της χώρας και εκτείνεται σε διαπρεπείς Ελληνοαμερικανούς ή και πρόσωπα ελληνικής καταγωγής που διαπρέπουν στον διεθνή επιχειρηματικό στίβο. Τα ονόματα των ανθρώπων που καλούνται στο προσκλητήριο της ΕΤΕ παρουσιάζονται αναλυτικά παρακάτω. Η Εθνική, επίσης, προσπαθεί να ενεργοποιήσει μέσω του δικτύου της τους μεγάλους καταθέτες και τους τοπικούς επιχειρηματίες σε όλη την Ελλάδα. Σε κάθε κατάστημα της ΕΤΕ έχουν τεθεί όρια ανάλογα με τον αριθμό των πελατών, τα υπόλοιπα καταθέσεων κ.λπ. προκειμένου οι διευθυντές να συγκεντρώσουν τα χρήματα για την αύξηση κεφαλαίου.

Ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, ο κ. Γιώργος Ζανιάς και ο κ. Τουρκολιάς αντίστοιχα, βρέθηκαν γι’ αυτόν τον λόγο την περασμένη Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη, ενώ τη Δευτέρα θα είναι στην Πάτρα και ακολουθεί η Κρήτη. Την ίδια στιγμή ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Πέτρος Χριστοδούλου έχει μεταβεί στη Νέα Υόρκη προκειμένου να συναντήσει συγκεκριμένους υποψήφιους επενδυτές. 

Το σχέδιο της διοίκησης για τη διάσωση της Εθνικής είναι να συγκεντρωθούν περί τα 450 εκατ. από πολυεκατομμυριούχους, περίπου 200 εκατ. από μεγάλους Ελληνες επιχειρηματίες και 200 έως 300 εκατ. από το δίκτυο. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια πολύ δύσκολη προσπάθεια, όχι μόνο επειδή είναι περιορισμένα τα χρονικά περιθώρια, αλλά και επειδή η τράπεζα μετά το κούρεμα των ομολόγων έχει αρνητικά κεφάλαια τα οποία θα καλυφθούν με την αύξηση,  «καίγοντας» περίπου το 28% των νέων χρημάτων.

Για τους καταθέτες δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Ούτως ή άλλως, αν δεν συγκεντρωθούν τα κεφάλαια θα τα καλύψει στο σύνολό τους το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ωστόσο, ενδεχόμενη κρατικοποίηση της Εθνικής έχει ισχυρό συμβολισμό και θα δημιουργήσει πολιτικές εντυπώσεις. Ταυτόχρονα, το να περάσει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας,  ουσιαστικά δηλαδή στην τρόικα, η τράπεζα που ελέγχει περίπου το 25% της τραπεζικής αγοράς θα έχει επιπτώσεις στην οικονομία που σήμερα δεν μπορούν να προβλεφθούν.


Οι Εφοπλιστές

Εχοντας ασχοληθεί μια ζωή με τις χρηματοδοτήσεις στη ναυτιλία και έχοντας δημιουργήσει στενούς δεσμούς, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς επιχειρεί να κινητοποιήσει για τη διάσωση της τράπεζας τους σημαντικότερους Ελληνες εφοπλιστές. Στο «προσκλητήριο» καλούνται τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής ναυτιλίας και ο στόχος είναι να εισφέρουν από 30 έως 50 εκατ. ευρώ ο καθένας.

   



   
   
   

■ Μεταξύ αυτών στους οποίους απευθύνθηκε ο κ. Τουρκολιάς είναι ο κ. Γιάννης Αγγελικούσης, ο πρώτος Ελληνας εφοπλιστής που πέρασε τα τείχη του αμερικανικού χρηματιστηρίου. Ο κ. Αγγελικούσης αυτή την περίοδο συγκαταλέγεται στην πρώτη δεκάδα των εφοπλιστών παγκοσμίως που ναυπηγούν πλοία: το πρόγραμμά του που είναι σε εξέλιξη ξεπερνά το 1 δισ. δολάρια.

■ Ο κ. Βίκτωρας Ρέστης με στόλο 120 πλοίων και ένα δίκτυο επιχειρήσεων που απλώνεται σε όλο τον κόσμο. Ο κ. Ρέστης είναι σήμερα ένας από τους πιο δυνατούς παίκτες της διεθνούς ναυτιλίας, αφού κατάφερε να αυξήσει με αλματώδεις ρυθμούς τον στόλο που παρέλαβε μετά τον θάνατο του πατέρα του Σταμάτη.

■ Ο κ. Βαγγέλης Μαρινάκης, με δύο ναυτιλιακές εταιρείες, εκ των οποίων η μία εισηγμένη στη Wall Street. Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού ήταν ο πρώτος εφοπλιστής που αντιλήφθηκε έγκαιρα τη στροφή στα οικολογικά πλοία και έτσι ο στόλος του ήταν έτοιμος όταν επιβλήθηκαν αυστηροί κανονισμοί και προδιαγραφές. Το αποτέλεσμα ήταν να «κλειδώσει» συνεργασίες με μερικές από τις μεγαλύτερες διεθνώς εταιρείες.

■ Η οικογένεια Μαρτίνου, ένα παραδοσιακό ναυτιλιακό τζάκι που εκπροσωπείται από τους κυρίους Ανδρέα, Θανάση και Ντίνο Μαρτίνο. Η οικογένεια θεωρείται ότι έχει ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια ακινήτων στον κόσμο. Πρόσφατα απέκτησαν και πολιτική παρουσία, καθώς η κυρία Γεωργία Μαρτίνου εξελέγη στη Βουλή με τους Ανεξάρτητους Ελληνες.

■ Ο κ. Γιώργος Οικονόμου, ο εφοπλιστής που είναι διά­σημος για τα περίπλοκα χρηματοδοτικά σχήματα που χρησιμοποιεί και θεωρείται ένας από τους πιο δυνατούς χρηματιστηριακούς παίκτες.

■  Ο κ. Γρηγόρης Καλλιμανόπουλος είναι παραδοσιακός εφοπλιστής με στόλο 37 πλοίων. Εκτός από τα δεξαμενόπλοια ο κ. Καλλιμανόπουλος επένδυσε και στα πλοία καταδύσεων στόλου, που λειτουργούν βοηθητικά σε υποθαλάσσιες γεωτρήσεις.

■ Οι τρεις αδελφοί Κωνσταντακόπουλοι. Ο 42χρονος Αχιλλέας ασχολείται περισσότερο με την ΤΕΜΕΣ Α.Ε., που είναι το οικογενειακό όχημα για τον τουρισμό, αλλά και ο φορέας ανάπτυξης πολυτελών τουριστικών εγκαταστάσεων στην Μεσσηνία, όπως το «Costa Navarino». Η TEMEΣ είναι μεταξύ των διεκδικητών για το Αφάντου, τη δημόσια έκταση στη Ρόδο που πωλεί το ΤΑΙΠΕΔ. Ο πρωτότοκος γιος Κωνσταντίνος είναι εκείνος που έχει εγγράψει στο ενεργητικό του την επιτυχημένη είσοδο και πορεία της Costamare -της ναυτιλιακής εταιρείας της οικογένειας- στη Wall Street, ενώ ο βενιαμίν της οικογένειας, ο Χρήστος, συνδυάζει με ιδιαίτερη δεξιοτεχνία τις μπίζνες με την αγάπη του για τον κινηματογράφο. Είναι ένας από τους νεότερους και πιο σινεφίλ παραγωγούς του νέου κύματος του ελληνικού σινεμά (μέσω της εταιρείας Faliro House συμμετείχε, μεταξύ άλλων, στην παραγωγή της βραβευμένης ταινίας του Λάνθιμου «Αλπεις») και μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στα εργοτάξια και στις μονάδες εξόρυξης και επεξεργασίας ορυκτών της Δυτικής Μακεδονίας που ελέγχει και διαχειρίζεται η GeoHellas και στις ΗΠΑ, όπου η οικογένεια διαθέτει πέρα από real estate και έναν αμπελώνα.

Οι Επιχειρηματίες


Σπύρος Λάτσης 
Ο μύθος του πιο πλούσιου Ελληνα στον κόσμο                                                                                                                     

Για τον πλουσιότερο Ελληνα -σύμφωνα με τις λίστες του «Forbes»- δεν χρειάζεται να ειπωθούν πολλά, καθώς «μιλάει» γι’ αυτόν ο μύθος του. Ο γιος του καπετάν Γιάννη πήρε στα χέρια του μια σημαντική περιουσία και την απογείωσε.

Τράπεζες, πετρέλαια, ακίνητα, ο κατάλογος των δραστηριοτήτων του ομίλου του δεν έχει τέλος και φτάνει μέχρι και σε αεροπορική εταιρεία στην Ελβετία. Το «Forbes» τον τοποθετεί, ανάλογα με τις χρονιές, μεταξύ 3,5 και 4,4 δισ.
Ζει μόνιμα στη Γενεύη σε ένα ιδιόκτητο συγκρότημα διαμερισμάτων, το οποίο ασφαλώς δεν είναι ταπεινό, αλλά οπωσδήποτε δεν ανταποκρίνεται στη μυθική περιουσία του. Παντρεμένος με την Ελληνοβρετανίδα Ντόροθι Μπράντλεϊ και πατέρας τεσσάρων παιδιών, οι φήμες τον θέλουν να πηγαίνει μόνος του συχνά στο σούπερ μάρκετ και να διαλέγει ένα-ένα τα προϊόντα, προτιμώντας αυτά που είναι σε προσφορά.

Αποφεύγει τη δημοσιότητα, έρχεται συχνά στην Ελλάδα χωρίς να τραβάει την προσοχή και οι περισσότερες φωτογραφίες του που κυκλοφορούν τραβήχτηκαν πριν από αρκετά χρόνια, όταν ήρθε στην Αθήνα για μια εκδήλωση που είχε οργανώσει η αδελφή του Μαριάννα. Η οικογένειά του ελέγχει, μετά τη δημόσια πρόταση για τη Eurobank, το 11,5% της Εθνικής Τράπεζας, και ο Σπύρος Λάτσης έχει διαβεβαιώσει ότι θα καλύψει τη συμμετοχή του στην αύξηση κεφαλαίου της ΕΤΕ (περίπου 100 εκατ.), ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ανεβάσει το ποσό στα 150 εκατ. ευρώ.



Γεώργιος Δαυίδ
Ενας statesman με διεθνή αποδοχή                                                                                                                                         
Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Coca-Cola Ελληνικής Εταιρείας Εμφιαλώσεως Α.Ε. -από τους μεγαλύτερους εμφιαλωτές του δημοφιλούς αναψυκτικού σε όλο τον κόσμο, ο 76χρονος κ. Γεώργιος Δαυίδ, με καταγωγή από την Πέτρα της Κύπρου, είναι ένα πρόσωπο με δύναμη και επιρροή στη διεθνή σκακιέρα, καθώς πέραν της οικονομικής ισχύος διαθέτει πλούσια αποθέματα προσωπικής αξιοπιστίας, αλλά και σταθερές και πολύχρονες σχέσεις εμπιστοσύνης με πρόσωπα, φορείς και ιδρύματα που «μετράνε» στον παγκόσμιο χάρτη των συμφερόντων.
Με λίγα λόγια, είναι ένας statesman με διεθνή αποδοχή που εξακολουθεί να ζει και να απολαμβάνει τις μικρές χαρές της ζωής στην Αθήνα ή τις Σπέτσες και την Κέρκυρα, αλλά και ένας κοσμοπολίτης ελληνολάτρης. Επιπλέον, ο ίδιος μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα σε μπίζνες (πέρα από τον όμιλο της Coca-Cola 3E συμμετέχει σε διοικητικά συμβούλια εταιρειών όπως εκείνα της τράπεζας Eurobank, της εταιρείας Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ, της ΤΙΤΑΝ Α.Ε. και της AXA Ασφαλιστική Α.Ε.) αλλά και σε συμμετοχή σε δεξαμενές σκέψης και διεθνή fora βαρύνουσας σημασίας (για παράδειγμα, συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΛΙΑΜΕΠ και μαζί με τον κ. Λουκά Τσούκαλη, πρόεδρο του ιδρύματος, είναι μόνιμα μέλη της λέσχης Bilderberg).




Δημήτρης Μελισσανίδης
50 εκατ. ευρώ από τον «Τίγρη»                                                                                                                                                 
Να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου με 50 εκατ. ευρώ λέγεται ότι ζήτησε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής από τον κ. Δημήτρη Μελισσανίδη. Γεννημένος το 1951 στη Νίκαια, ο «Τίγρης», όπως είναι το παρατσούκλι του, ξεκίνησε από μια σχολή οδηγών στον Κορυδαλλό για να φτάσει σήμερα να γράφει η Wikipedia ότι θεωρείται  ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου στον κόσμο με τζίρο 10 δισ. δολάρια. Το αφεντικό της Aegean Maritime Petroleum, με 20 σταθμούς ανεφοδιασμού πλοίων σε όλο τον κόσμο και 64 δεξαμενόπλοια, είναι εκτός των άλλων και ο επίσημος προμηθευτής του Αμερικανικού Δημοσίου. Το «Forbes» το 2011 τον συμπεριέλαβε στη λίστα με τους 500 πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη.


Πάνος Γερμανός
Και η Εθνική θέλει τον Γερμανό της                                                                                                                                            
Ο 63χρονος επιχειρηματίας με καταγωγή από τις Μηλιές της Ηλείας είναι δίχως αμφιβολία ένας από τους λίγους κερδισμένους επενδυτές στον χώρο του λιανεμπορίου την εποχή των μνημονίων. Ταυτόχρονα, εξακολουθεί να επιμένει παραγωγικά και αυτή του η επιμονή του βγήκε σε καλό (το παράδειγμα της Sunligt με τα συστήματα μπαταριών και τις μονάδες παραγωγής στη Θράκη είναι απολύτως χαρακτηριστικό). Ο όμιλος εταιρειών του Π. Γερμανού διαθέτει υψηλή τεχνογνωσία στην κινητή τηλεφωνία αλλά και στο λιανικό εμπόριο, καθώς έχει δυναμική παρουσία από την πρώτη ημέρα εμπορικής διάθεσης της κινητής τηλεφωνίας στη χώρα, ενώ η πρόσφατη στρατηγική συνεργασία του με τη Wind -η συμφωνία των δύο πλευρών προβλέπει την αποκλειστική διάθεση του συνόλου των υπηρεσιών κινητής, σταθερής και Internet της Wind από το δίκτυο καταστημάτων του ομίλου Γερμανού (δηλαδή τα δίκτυα Public, Multirama και Getitnow.gr αλλά τη μετοχική συμμετοχή του στη Wind Ελλάς)- βοηθά τα σχέδιά του.  Ο όμιλος Γερμανού -με κύριο επιχειρηματικό και επενδυτικό όχημα την Olympia Development- δραστηριοποιείται στην αγορά της Πολωνίας και της Κύπρου ως πάροχος κινητής τηλεφωνίας με τις εταιρείες Play και ΜΤΝ αντίστοιχα, ενώ συνολικά λειτουργεί περισσότερα από 1.500 καταστήματα σε Ελλάδα, Πολωνία και Κύπρο.


Δημήτρης Δασκαλόπουλος
Ο επενδυτής της μετανεωτερικότητας                                                                                                                                      
Αν ήθελε κανείς να προσδώσει μία και μόνη ιδιότητα στον 56χρονο κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλο, το σίγουρο θα ήταν πως θα έπεφτε έξω ή, για να είμαστε περισσότερο ακριβείς, θα άφηνε απέξω πολλά από τα στοιχεία των ταυτοτήτων που συγκροτούν το προφίλ του. Ο σημερινός πρόεδρος του ΣΕΒ -κατέχει το αξίωμα αυτό από το 2006- δεν είναι σε καμία περίπτωση η τυπική περίπτωση Ελληνα επιχειρηματία. Οι επιλογές και οι συμπεριφορές του περισσότερο οδηγούν στο πορτρέτο ενός επενδυτή της μετανεωτερικότητας που μπορεί με την ίδια άνεση να κινηθεί στα ανά τον κόσμο μουσεία σύγχρονης τέχνης (μέλος των International Directors' Council του Guggenheim Museum και της Tate Gallery) και στους λαβυρινθώδεις διαδρόμους της εγχώριας πολιτικής και οικονομικής πραγματικότητας στον καιρό της τρόικας. Κατάγεται από επιχειρηματική οικογένεια - ο πατέρας του Αριστείδης Δασκαλόπουλος εδραίωσε την παρουσία της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ στην αγορά.  Ο κ. Δασκαλόπουλος προτού αναλάβει ένα από τα κορυφαία αξιώματα στον χώρο του εργοδοτικού συνδικαλισμού ήταν ένας από τους πρωτοκλασάτους της παραγωγής. Το τελευταίο του δημιούργημα, η Vivartia, που ενσωμάτωνε ορισμένες από τις καλύτερες παραγωγικές μονάδες της χώρας με «ονόματα βαριά» όπως εκείνα της ΔΕΛΤΑ, της Chipita και του θεσσαλονικιού «Μπάρμπας Στάθη». Το 2007, μετά τη συμφωνία εξαγοράς της Vivartia, δραστηριοποιήθηκε μέσα από το προσωπικό επενδυτικό του όχημα, εκείνο της DAMMA Holdings (μία από τις πρόσφατες επενδύσεις της, το ποσοστό ισχυρής μειοψηφίας, σχεδόν 34%, στην Ελληνική Ζυθοποιϊα Αταλάντης).


Ευάγγελος Μυτιληναίος
Πρώτα Ελληνας και μετά επιχειρηματίας                                                                                                                                  
Στην κρίσιμη αυτή συγκυρία, η διοίκηση της Εθνικής δεν θα μπορούσε παρά να χτυπήσει την πόρτα του κ. Ευάγγελου Μυτιληναίου. Ο όμιλος που διευθύνει μαζί με τον αδελφό του Γιάννη ιδρύθηκε το 1990 και είναι μετεξέλιξη οικογενειακής μεταλλουργικής επιχείρησης που λειτουργούσε από το 1908. Μεθοδικά και με προσεκτικά μετρημένες κινήσεις εξελίχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους βιομηχανικούς ομίλους της χώρας, με παρουσία στη μεταλλουργία, στα μεταλλεία, στην ενέργεια κ.α. Είναι γνωστό στους τραπεζικούς κύκλους ότι ο όμιλος Μυτιληναίου διαθέτει μεγάλη ρευστότητα και στήριξε τις ελληνικές τράπεζες την περίοδο που η εκροή των καταθέσεων είχε κλιμακωθεί επικίνδυνα. Ταυτόχρονα ο κ. Μυτιληναίος εκείνη την περίοδο απαντώντας σε ερωτήσεις του Bloomberg είχε δηλώσει ότι για τον όμιλό του: «Μια επιστροφή στη δραχμή θα ήταν χρυσωρυχείο. Ομως θα επέστρεφε τη χώρα 50 χρόνια πίσω. Κι εγώ είμαι πρώτα Ελληνας και μετά επιχειρηματίας».


Αριστοτελης Μυστακιδης
O νεαρότερος Ελληνας δισεκατομμυριούχος                                                                                                                          
Την περασμένη Τρίτη ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ υποδέχτηκε στα κεντρικά γραφεία της τράπεζας τον νεαρότερο Ελληνα δισεκατομμυριούχο. Ο λόγος για τον 50χρονο Τέλη Μυστακίδη, ο οποίος με περιουσία 2,8 δισ. ευρώ και μαζί με τον Σπύρο Λάτση και τον Φίλιππο Νιάρχο εκπροσωπούν στις διάφορες διεθνείς λίστες την κατηγορία «Ελληνες δισεκατομμυριούχοι». Αθόρυβος και διακριτικός, ο κ. Μυστακίδης ζει και εργάζεται στην Ελβετία όπου είναι ένας εκ των τεσσάρων μεγαλομετόχων- διευθυντών της Glencore. Πρόκειται για ένα ελβετικό κολοσσό αναλόγου μεγέθους με τη Nestle, τη Roche και τη UBS, o οποίος δεν είναι ευρύτερα γνωστός λόγω του αντικειμένου του: είναι η μεγαλύτερη εταιρεία διακίνησης εμπορευμάτων στον κόσμο - και συγκεκριμένα μεταλλευμάτων και πρώτων υλών. Με δραστηριότητα στις πέντε ηπείρους και 50.000 υπαλλήλους, η Glencore έχει μια εντυπωσιακή ιστορία. Ιδρύθηκε από τον Μαρκ Ριτς, ο οποίος το 1983 κατηγορήθηκε από τους Αμερικανούς ότι έσπασε το εμπάργκο του ιρανικού πετρελαίου. Ο κ. Ριτς, για να αποφύγει τη φυλάκιση μετανάστευσε στην Ελβετία, όπου συνέχισε τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του μέχρι το 1994 που πούλησε την εταιρεία στα στελέχη του.  Η Glencore λειτουργεί σήμερα ουσιαστικά ως μια κοινοπραξία μεταξύ των 500 κορυφαίων στελεχών της, με τον κ. Μυστακίδη να είναι στην κορυφαία τετράδα. Η αξία των μετοχών του σήμερα υπολογίζεται στα 2,8 δισ. ευρώ. Η κουλτούρα της εταιρείας είναι κοντά στα πλαίσια της Goldman Sachs και τα στελέχη της κρίνονται από την αποτελεσματικότητά τους.

Ο Τέλης (για τους φίλους του) είναι ένα υπόδειγμα κοσμοπολίτη. Γεννημένος στη Ρώμη -όπου εργαζόταν ο πατέρας του-, έχει βρετανική υπηκοότητα, ζει στην Ελβετία και μιλά έξι γλώσσες. Σπούδασε Οικονομικά στο London School οf Economics και αρχικά εργάστηκε για έξι χρόνια στην αμερικανική εταιρεία Cargill. Από το 1993 εντάχθηκε στο δυναμικό της Glencore και είναι επικεφαλής των τομέων ψευδαργύρου, χαλκού και μολύβδου.


Βασίλης Θεοχαράκης
Μια πολυσύνθετη προσωπικότητα στο τιμόνι ενός δυναμικού ομίλου                                                                             
Αν ζητούσε κανείς από τον 83χρονο σήμερα Βασίλη Θεοχαράκη να «μετρήσει» και να βάλει στη σειρά -κατόπιν αξιολόγησης- τα ουκ ολίγα επιτεύγματά του, θα έπεφτε σίγουρα μέσα για το Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής «Β. & Μ. Θεοχαράκη». Το δημιούργημά του -στεγάζεται σε ένα αναπαλαιωμένο και αναβαθμισμένο ως προς τις δυνατότητες και τις λειτουργίες νεοκλασικό απέναντι στη Βουλή, στη γωνία Βασιλίσσης Σοφίας και Μέρλιν- είναι σημαντικό για εκείνον γιατί του δίνει τη χαρά να επιστρέφει με τον τρόπο του στην πρώτη και παντοτινή του αγάπη, δηλαδή τη ζωγραφική (παρακολούθησε μαθήματα με δάσκαλο τον μεγάλο Ελληνα καλλιτέχνη Σπύρο Παπαλουκά και η πρώτη έκθεσή του ήταν το 1957 στο Διεθνές Φεστιβάλ Νέων στη Μόσχα), αλλά και γιατί αποτελεί ένα είδος κοινωνικού μερίσματος από την πολύχρονη επιτυχημένη επιχειρηματική δραστηριότητά του. Στο site του ιδρύματος διαβάζουμε: «Ο Βασίλης Θεοχαράκης είναι μια πολυσύνθετη προσωπικότητα στο τιμόνι ενός δυναμικού και διαφοροποιημένου ομίλου επιχειρήσεων μεγάλης εμβέλειας: από την αυτοκινητική βιομηχανία, τις τραπεζικές εργασίες, την κατασκευή και την υγειονομική περίθαλψη, στα καλλυντικά, τα ψηφιακά συστήματα και τη ναυτιλία».


Σπύρος Θεοδωρόπουλος
Ο επίμονος βιομήχανος                                                                                                                                                                
Το 2011 ο 55χρονος σήμερα κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος αναδείχθηκε «Επιχειρηματίας της Χρονιάς» στο ελληνικό σκέλος του διεθνώς αναγνωρισμένου διαγωνισμού «World Entrepreneur Of The Year». Αλλά πέρα από τη διάκριση αυτή, ο χαρακτηρισμός που θα του ταίριαζε γάντι είναι εκείνος του «επίμονου βιομήχανου». Ειδικά μετά την επανάκαμψη στα πατρώα εδάφη της Chipita A.E., της βιομηχανίας των κρουασάν και των σνακ που με τόσο κόπο δημιούργησε νεότατος και κατάφερε να την οδηγήσει μαζί με τα προϊόντα της στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.  Ετσι, λοιπόν, μετά από τον «αποτοιχισμό» του από τον όμιλο της Vivartia, στον οποίο από το 2006 έως και το 2010 είχε την ιδιότητα του διευθύνοντος συμβούλου, ανέλαβε ξανά τα ηνία του αγαπημένου -επιχειρηματικού- παιδιού του.


Πολυχρόνης & Γιάννης Συγγελίδης
Ταυτισμένοι με το αυτοκίνητο                                                                                                                                                    
Τα δύο αδέλφια, ο Πολυχρόνης και ο Γιάννης Συγγελίδης -όπως και όλη η οικογένειά τους- είναι ταυτισμένα με την ιστορική διαδρομή της αγοράς του αυτοκινήτου στην Ελλάδα. Γιοι του Γιώργου Συγγελίδη που ίδρυσε το 1965 τη Citroen Hellas AEBE, δεν έχουν απλώς παρακολουθήσει από τα μέσα τα τεκταινόμενα της αγοράς, αλλά έχουν συμβάλει καθοριστικά με τις επιλογές και τις αποφάσεις τους στην εξέλιξή της. Ο οικογενεια­κός όμιλος έχει διευρύνει τα τελευταία χρόνια το χαρτοφυλάκιό του με τις μάρκες -πέρα από την παραδοσιακή Citroen-Chrysler και Lancia, ενώ πολύ πριν από την κρίση είχε φροντίσει να διαφοροποιήσει τις δραστηριότητές του επεκτεινόμενος και στον τότε αποδοτικό τομέα της διαχείρισης ακινήτων και γενικότερα του real estate.

Μητροπολίτης Σύρου
Η Εκκλησία να συμμετάσχει με 400 εκατ.                                                                                                                                 
«Καταθέτομεν αγωνίαν, διερωτώμενοι, εάν ως μέτοχοι, αλλά και ως ποιμαίνουσα Εκκλησία, θα μείνωμεν αδιάφοροι και απαθείς εις τον επιχειρούμενον αφελληνισμόν της μεγαλυτέρας Τραπέζης της Πατρίδος μας και τον αφανισμόν της επενδεδυμένης εις αυτήν περιουσίας μας!».

Το απόσπασμα είναι από την επιστολή-πρόταση που απέστειλε στην Ιερά Σύνοδο ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, προτείνοντας την κάλυψη άνω του 50% της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής από την Εκκλησία.

Ο μητροπολίτης προτείνει η συμμετοχή στην αύξηση να γίνει με αξιοποίηση των ακινήτων της Εκκλησίας, που η αξία τους -όπως αναφέρει- έχει εκτιμηθεί τουλάχιστον σε 400 εκατ. ευρώ.


Τζον Κάλαμος
Ο Ελληνοαμερικανός βασιλιάς των funds                                                                                                                                
Με ποσό μεταξύ 20-30 εκατ. ευρώ συζητά να συμμετάσχει στην αύξηση της Εθνικής ο Τζον Κάλαμος. Ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας από το Σικάγο ανήκει στους 400 πλουσιότερους Αμερικανούς, σύμφωνα με το «Forbes», και η προσωπική του περιουσία υπολογίζεται στα 2 δισ. δολάρια. Τα funds που διαχειρίζεται μέσω της Calamos Asset Management έχουν κεφάλαια περίπου 35 δισ. δολαρίων. Ο 72χρονος επιχειρηματίας χαίρει μεγάλου σεβασμού στις αγορές, καθώς ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε σε μεγάλη έκταση τα μετατρέψιμα ομόλογα. Βραβευμένος το 2003 και το 2004 από το «Business Week» ως ο Καλύτερος Μάνατζερ, ο κ. Κάλαμος θεωρείται σήμερα ένας από τους σοβαρότερους και πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες στις ΗΠΑ.Γιος Ελληνα μετανάστη, ο Τζον Κάλαμος γεννήθηκε στις ΗΠΑ και σπούδασε Οικονομικά και Business στο Illinois Institute of Technology. Πολέμησε στο Βιετνάμ, όπου ήταν πιλότος πολεμικού αεροσκάφους. Αυτοδημιούργητος, ίδρυσε την Calamos Asset Management το 1977 και το 2006, όταν η εταιρεία του μπήκε στο Χρηματιστήριο, καταγράφηκε ως ο 256ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Ζει στο Σικάγο και έχει οκτώ εγγόνια.
Πηγή : protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...