Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ: Στα χέρια της τρόικα έπεσε οριστικά η Eurobank - Δεν βρήκαν το 10%

Κρατικοποιείται ή για την ακρίβεια "τροικανοποιείτται" τελικά η τράπεζα Eurobank μετά την αδυναμία του ΔΣ της τράπεζας να βρει το 10% του ποσού που απαιταίτο για την ανακεφαλαιοποίησή της.
 
Έτσι, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα καλύψει το 100% της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank, λόγω της αδυναμίας συγκέντρωσης από ιδιώτες μετόχους της ελάχιστης συμμετοχής του 10% επί των κεφαλαιακών της αναγκών.
 
Πλέον όλα τα βλέματα είναι στραμμένα στην Εθνική Τράπεζα. Θα καταφέρει να γλιτώσει την αρπάγη της τρόικας ή θα καταλήξει και αυτή στο ΤΧΣ για να ξεπουληθεί μετά από την Γερμανία, γύρευε σε ποια συμφέροντα;
 
Στο εξής η τράπεζα περνάει υπό τον έλεγχο του ΤΧΣ., δηλαδή της τρόικας και ζητούμενο είναι αν θα ισχύσουν οι διαβεβαιώσεις περί "ασφάλειας των καταθέσεων".
 
Στη συνεδρίασή του το Δ.Σ. της τράπεζας εξέτασε τις συνθήκες και τα δεδομένα της προσπάθειας προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων, σε συνεργασία με τους διεθνείς συμβούλους Barclays Bank plc και Deutsche Bank.
 
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, αξιολογήθηκαν οι ιδιαιτερότητες του εγχειρήματος αυτού για την τράπεζα και συγκεκριμένα η αβεβαιότητα της συγχώνευσης ή μη με την Εθνική Τράπεζα και η συνεπαγόμενη αδυναμία αξιολόγησης της επενδυτικής πρότασης.
 
Επιπλέον, επισημάνθηκε η απουσία της παραδοσιακής βάσης των δεκάδων χιλιάδων μετόχων της Eurobank, η οποία λόγω της πρόσφατης ανταλλαγής μετοχών υποκαταστάθηκε από τη συμμετοχή της Εθνικής Τράπεζας κατά περίπου 85% στο μετοχικό της κεφάλαιο.  
 
Ακολούθως, το Δ.Σ. προέκρινε την κάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου των 5,8 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, και επομένως, την άμεση και πλήρη ανακεφαλαιοποίησή της, και θα εισηγηθεί σχετικά στη Γενική Συνέλευση της 30ής Απριλίου.
 
Με τον τρόπο αυτό η Eurobank θα καταστεί η πρώτη συστημική τράπεζα που καταρρέει και περιέρχεται στον έλεγχο του ΤΧΣ μετά την απαγόρευση συγχώνευσής της με την Εθνική Τράπεζα.
 
Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι με την απόφαση αυτή, η Eurobank αντιμετωπίζει με υπευθυνότητα τους μετόχους και τους δυνητικούς επενδυτές, θέτει τις βάσεις ώστε να αποκαταστήσει τη δυνατότητα χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας και διασφαλίζει την εμπιστοσύνη των πελατών και εργαζομένων της Τράπεζας, καθώς και του συνόλου των πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...