Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Οι Τούρκοι πουλάνε τη… Χίο για Πάσχα


Γράφει ο Κώστας Καντούνης
Αφίσες και φυλλάδια με φωτογραφίες από τσουρέκια, βαμμένα αβγά, γαλανόλευκα εκκλησάκια και, πρωτίστως, στιγμιότυπα από τον ρουκετοπόλεμο στο Βροντάδο κατακλύζουν… το τελευταίο διάστημα τους δρόμους των τουρκικών παραλίων και τις ιστοσελίδες ταξιδιωτικών πρακτορείων. Με ελκυστικούς τίτλους για «Πασχαλιά στη Χίο» (Paskalya στα τουρκικά) και τιμές που ξεκινούν
από τα 60 ευρώ, με διανυκτέρευση, γεύμα και μία θέση με θέα στον ρουκετοπόλεμο, τουρκικά και ελληνικά τουριστικά γραφεία ετοιμάζονται να φέρουν εκατοντάδες ανθρώπους το Σαββατοκύριακο του Πάσχα στο νησί.
Αυτή είναι και η «ανάσα» που περιμένουν οι επιχειρηματίες του νησιού, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο αριθμός τόσο των Ελλήνων όσο και των Κυπρίων, πλέον, που παλαιότερα κατέφθαναν κατά «μιλιούνια», έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. «Υπάρχει μεγάλη ζήτηση από την ευρύτερη περιφέρεια της Σμύρνης. Από την Τουρκία έχουμε 40.000 επισκέψεις τον χρόνο (σ.σ.: σύμφωνα με τους επιχειρηματίες έως και 500 άτομα κάθε Σαββατοκύριακο) και ήδη για τις ημέρες του Πάσχα έχουμε κρατήσεις για πάνω από 800 άτομα» αναφέρει στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χίου Πέτρος Φεγγουδάκης. «Το μόνο αρνητικό κομμάτι είναι ότι πρόκειται μόνο για μία με δύο διανυκτερεύσεις. Η Τουρκία είναι σε ανοδική φάση, οι σχέσεις μας είναι άριστες αυτή την περίοδο και τα ελληνικά νησιά μπορούν να επωφεληθούν πολύ από τους 600.000 Τούρκους που μεταβαίνουν στην περιοχή του Τσέσμε (σ.σ.: πόλη απέναντι από τη Χίο με πληθυσμό 60.000 κατοίκων τον χειμώνα) κυρίως από την Πόλη, το καλοκαίρι» εξηγεί.
Στενή συνεργασία
Προκειμένου να προβληθεί ακόμη περισσότερο το νησί, χθες έγινε μεγάλη παρουσίαση στο κτίριο όπου στεγάζεται το Επιμελητήριο της Σμύρνης. «Ηταν από τις καλύτερες συναντήσεις που έχουμε κάνει. Τις προκλήσεις ανέλαβε να στείλει το Επιμελητήριο Σμύρνης, με αποτέλεσμα να παραστούν δεκάδες Τούρκοι δημοσιογράφοι, τηλεοπτικοί σταθμοί, τουριστικοί πράκτορες, αλλά και απλός κόσμος που ήθελε να πάρει μια γεύση για το νησί μας» τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων Χίου Δημήτρης Κυτριλάκης.
Σύμφωνα με τον κ. Κυτριλάκη, ο Ελληνας πρόξενος στη Σμύρνη, που παρέστη στην εκδήλωση στο Επιμελητήριο, «μας διαβεβαίωσε ότι το μέτρο για την ταχεία έκδοση βίζας δύο εβδομάδων θα συνεχιστεί και φέτος, με τη διαφορά ότι το κόστος θα μειωθεί στα 35 ευρώ (σ.σ.: ήταν 65 πέρυσι) και ότι θα μπορούν να έχουν πολλαπλές εισόδους». Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με τους επιχειρηματίες του νησιού, θα μειωθούν οι διαρροές προς τουριστικούς προορισμούς στα τουρκικά παράλια, που χρησιμοποιούσαν τις εκδρομές στη Χίο και σε άλλα ελληνικά νησιά ως «κράχτες».
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...