Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Μιχάλης Ιγνατίου: Κάποιο λάθος κάνει ο Πρωθυπουργός, η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει ΑΟΖ με τη Μάλτα [χάρτης]


«Κάποιο λάθος πρέπει να έκανε αυτός που έγραψε την ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη...
Διότι -αν δεν κάνω λάθος, και παντογνώστης ΔΕΝ είμαι και το παραδέχομαι- η Ελλάδα δεν έχει θαλάσσια σύνορα με τη Μάλτα» γράφει ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου στην προσωπική του ιστοσελίδα.

Και συνεχίζει ο Μιχάλης Ιγνατίου στο σημείωμά του που έχει τίτλο: «Η άγνοια, οι επικοινωνιολόγοι και όλοι οι άλλοι»:

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι πρέπει να γίνει οριοθέτηση της ΑΟΖ της Ελλάδας με αυτή της Μάλτας. Κατέφυγα στον Καθηγητή Θεόδωρο Καρυώτη, ο οποίος μου είπε -και το έγραψε άλλωστε στο τελευταίο άρθρο του που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ- τα εξής:
Μιχάλης Ιγνατίου: Κάποιο λάθος κάνει ο Πρωθυπουργός, η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει ΑΟΖ με τη Μάλτα [χάρτης]
"Όπως είναι γνωστόν, η Ελλάδα διαθέτει θαλάσσια σύνορα με έξι παράκτια κράτη. Αυτά είναι η Τουρκία, η Κύπρος, η Αίγυπτος, η Λιβύη, η Ιταλία και η Αλβανία. Κάποιοι Ελληνες ειδικοί αναφέρουν ότι έχουμε θαλάσσια σύνορα και με τη Μάλτα, κάτι που συνιστά λάθος».

Αλλωστε, ο χάρτης που παρουσίασε ο κ. Καρυώτης πριν μερικά χρόνια, και τον οποίο έχουν δημιουργήσει οι Αμερικανοί, δείχνει ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα δεν έχει θαλάσσια σύνορα με τη Μάλτα. Ο χάρτης που δημοσιεύω σήμερα, δείχνει με ποιες χώρες η Ελλάδα έχει ΑΟΖ, γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου.

Ας σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο χθεσινό 12ο συνέδριο του Μηχανισμού Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας και Επενδύσεων αποκάλυψε ένα μέρος του σχεδιασμού της ελληνικής κυβέρνησης σε ό,τι έχει να κάνει με την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου εντός της ελληνικής Ανεξάρτητης Οικονομικής Ζώνης και των όποιων αμφισβητήσεων θα μπορούσε να γεννήσει αυτή.

Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα του πρωθυπουργού που μεταξύ των άλλων ανέφερε:

Σε αυτή την κρίσιμη γωνιά του κόσμου, η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Και η Ευρώπη δεν έχει μόνο την Ελλάδα. Υπάρχουν και τα δύο ευρωπαϊκά νησιωτικά κράτη: η Κύπρος και η Μάλτα. Φανταστείτε τι μπορεί να σημαίνει η θαλάσσια σύζευξη Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και Ελλάδας- Μάλτας. Δέστε στο χάρτη τι τεράστιες δυνατότητες και ευκαιρίες δημιουργεί για την Ευρώπη ολόκληρη η σύζευξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Ελλάδας με την αντίστοιχη ΑΟΖ της Κύπρου προς Ανατολάς και της Μάλτας προς δυσμάς.




iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...