Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Τα θύματα της «Αραβικής άνοιξης»


 


Ближний Восток США
Κολάζ: "Η Φωνή της Ρωσίας"

Η «Αραβική Άνοιξη» απαιτεί όλο και νέα θύματα. Θύματά της δεν πέφτουν μόνο οι αντίπαλοι των νέων επαναστατικών αρχών, αλλά και οι ίδιοι οι διοργανωτές του «εκδημοκρατισμού» της περιοχής. Ένα άλλο σήμα εδώ έγινε η δολοφονία του πρέσβη των ΗΠΑ στη Λιβύη Κρίστοφερ Στίβενς.

Αντιλαμβάνονται άραγε αυτά τα σήματα οι «δυτικοί συντονιστές» και αν αναμένονται ή όχι κάποιες αλλαγές στην πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή; Σχόλιο του Βλαντισλάβ Τκατσόφ:
- Η δολοφονία στη Βεγγάζη του Αμερικανού πρέσβη Κρίστοφερ Στίβενς στη Λιβύη και μερικών άλλων υπαλλήλων της αμερικανικής πρεσβείας στάθηκε η συνέπεια της εμφάνισης στο Διαδίκτυο
του διαφημιστικού σποτ «Αθωώθητα των Μουσουλμάνων», όπου είχε υποβληθεί σε οστρακισμό ο προφήτης Μωάμεθ.
Είναι σαφές ότι κανένας απ’ αυτούς δεν έχει καμιά σχέση με τη δημιουργία της ταινίας. Κάτι περισσότερο. Η συμβολή του πρέσβη στην ανατροπή του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι θα έπρεπε να ήταν καλά γνωστή στη Λιβύη. Ωστόσο, ο Στίβενς δολοφονήθηκε, μάλιστα, παρά τον κίνδυνο αναπόφευκτης εκδίκησης από τις ΗΠΑ.
Δημιουργείται η αίσθηση ότι οι δυτικοί συντονιστές των διαδικασιών, που συντελούνται στην περιοχή, ασχολούμενοι με τα παραπάνω με την ύφανση κάθε λογής έξυπνων συνδυασμών, ξεχνούν κάθε φορά την αναγκαιότητα της συστημικής στρατηγικής ανάλυσης. Ανακήρυξαν ως προτεραιότητα τις ελεύθερες δημοκρατικές εκλογές με αποτέλεσμα να έρθει στην εξουσία στη Γάζα η Χαμάς. Μπήκαν στο Ιράκ και με αυτό τον τρόπο ενίσχυσαν το Ιράν. Υποστήριξαν την αιγυπτιακή ανταρσία – και να, ο νέος Πρόεδρος Μοχάμεντ Μουρσί απαιτεί ήδη την επανεξέταση των σχέσεων με το Ισραήλ. Η σειρά από διπλωματικές αμήχανες ενέργειες οδήγησε στην ταπεινωτική για τις ΗΠΑ τραγωδία στη Βεγγάζη. Είναι ο πρώτος πρεσβευτής των ΗΠΑ, που σκοτώθηκε ύστερα από το 1979. Εξάλλου, τότε αυτό είχε συμβεί στο Αφγανιστάν.
Στις συνθήκες της σημερινής σύγκρουσης των πολιτισμών, τα αμερικανικά σχήματα εγκαθίσδρυης της δημοκρατίας, δυστυχώς, δεν λειτουργούν πια. Το πιο σημαντικό ερώτημα σήμερα είναι το εξής: «Θα οδηγήσει άραγε ο θάνατος του πρέσβη των ΗΠΑ στην αλλαγή της αμερικανικής μεσανατολικής πολιτικής; Θα υπονομεύσει ή όχι αυτή η τραγωδία την πίστη των στρατηγικών εγκεφάλων της Ουάσιγκτον στην ιερότητα των οδικών ταραχοποιών;» Απ ότι φαίνεται, η υπόθεση θα περιοριστεί μόνο στην τιμωρία των άμεσων υπευθύνων και στην πτώση του επιπέδου δημοτικότητας του Ομπάμα. Πραγματικά, είναι πολύ πιο εύκολο να αποδοθούν τα πάντα στην αγριότητα του πλήθους και στην έλλειψη πολιτικής κουλτούρας στον ντόποιο πληθυσμό,- παρατήρησε συμπεραίνοντας ο Βλαντισλάβ Τκατσόφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...