Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Η τράπεζα Κύπρου μετείχε στο ομολογιακό δάνειο – μαμούθ στο Mega! Δείτε τους υποδειγματικούς όρους αποπληρωμής, μιλάμε για το ντηλ του αιώνα.

, 2013

happinessΔόσεις αποπληρωμής (τύπου “όνειρο ζω, μην με ξυπνάτε”. Κλικ στην εικόνα για να καταλάβετε!)

2013: 5.880.000 ευρώ

2014: 8.820.000 ευρώ.

2015: 14.700.000 ευρώ

2016… 68.600.000 ευρώ!!!

Τι και αν η Κύπρου “κουρευει” καταθέσεις ρίχνοντας τες στα “θαλασσοδάνεια”; Θαυμάστε πως έρχεται η ανάπτυξη για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, με τους ονειρικούς όρους αποπληρωμής, που θα ζήλευε κάθε επιχείρηση στον πλανήτη.

Σ’ εσένα μιλάμε ανεπαρκή επιχειρηματία, μικρομεσαίε, ιδιώτη που κάθεσαι και βρίζεσαι με την τράπεζα σου επειδή απαιτεί να κλείσεις το πλαφόν και να τους αποπληρώσεις. Σ’ εσένα κακόμοιρε δανειολήπτη που για ένα ψωροκεφάλαιο κίνησης η τράπεζα απαιτεί τώρα να σου προσημειώσει το ακίνητο. Σε εσένα πολύτεκνε ρεμπεσκέ που αντί να “δουλεύεις” καθόσουν και έκανες παιδιά και τώρα παραπονιέσαι που η τράπεζα σου παίρνει το σπίτι.

Πάρτε διδακτορικό στην τραπεζική διαχείριση από την συμφωνία του Mega με τις τράπεζες για το πρόσφατο ομολογιακό δάνειο – μαμούθ που συνάψε. Οι τράπεζες είναι: η  Alpha, η Πειραιώς, η Εθνική, η Eurobank, η Εμπορική και η… Τράπεζα Κύπρου! Ναι, η γνωστή τράπεζα Κύπρου που τώρα “κουρεύει” καταθέσεις ενώ την εγκαλούν για “θαλασσοδάνεια”!

Να θυμήσουμε οτι πρώτο το Ολυμπία είχε αποκαλύψει το δάνειο των 50 εκ. Ευρώ που έδωσε η κυβέρνηση Παπανδρέου στο Mega, χωρίς εγγυήσεις, λίγο πριν αρχίσουν οι δηλώσεις περί Τιτανικού… (Mega αποκάλυψη: Εδωσαν 50 εκ. χωρίς εγγυήσεις ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΒΑΛΑΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ!)

Για την υποθεση βεβαίως έχει παρέμβει και ο ηρωϊκός εισαγγελέας Πεπόνης, έχει όμως μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τι θα πουν και οι επίτροποι. Δείτε τι γράφουν οι typologies στο ΠΑΡΟΝ για το θέμα:

Το περίφημο δάνειο των 98 εκατ. ευρώ για το οποίο ασκείται ήδη προκαταρκτική εισαγγελική έρευνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του απολογισμού 2012 της εταιρείας έχει ως εξής. Στις 28 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους το Mega  πρέπει να καταβάλει το ποσό των 5.880.000 ευρώ και εντός του 2014 πρέπει να καταβάλει με δύο δόσεις (εξάμηνο και τέλος έτους) ύψους  8.820.000 ευρώ. Το 2015 πρέπει να πληρώσει πάλι σε δύο δόσεις το ποσό των 14.700.000 ευρώ και μετά το 2016 πρέπει να πληρώσει το ποσό των 68.600.000 ευρώ!  Το ενδιαφέρον είναι πως σε αντίθεση με το προηγούμενο δάνειο των…. όπου δεν υπήρχαν εγγυήσεις, κάτω από την πίεση των ημερών, υπάρχει υποθήκη επί των ακινήτων της εταιρείας, καθώς και την ενεχυρίαση ή και εκχώρηση απαιτήσεων έναντι πελατών, του σήματος και των υλικών και των δικαιωμάτων της ταινιοθήκης του Mega(τηλεοπτικές σειρές). Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε στο μέλλον τι θα συμβεί αν οι τράπεζες πάρουν το τηλεοπτικό πρόγραμμα του καναλιού…
Το προηγούμενο δάνειο των 50 εκατ. ευρώ που δεν απαιτήθηκε
Θυμίζουμε πως το προηγούμενο μεγάλο δάνειο του Mega, ύψους 50 εκατ. ευρώ χορηγήθηκε από τις τράπεζες , Alpha και Πειραιώς, στις 4.12.2009 επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, τον οποίο το κανάλι και οι εφημερίδες των μετόχων του  (Βήμα») και επέκριναν. Στις 31.12.2011 η εταιρεία δεν είχε πετύχει τους χρηματοοικονομικούς δείκτες που ορίζονταν στη σύμβαση, πλην όμως το δάνειο δεν έγινε απαιτητό. Η δόση των 10 εκατ. ευρώ που είχε οριστεί για τις 14.09.2012 δεν καταβλήθηκε, και στη συνέχεια βρέθηκε η λύση του μεγαλύτερου δανείου. Είναι μια πολιτική που ακολούθησαν οι τράπεζες μόνο στην περίπτωση του Mega σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ.
 olympia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...