Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

48 οικονομολόγοι σε Reuters: "Κύπρος & ευρώ, τέλος"!

ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΣΕ ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΣΛΟΒΕΝΙΑ"

Σαράντα οκτώ οικονομολόγοι κατέθεσαν την εκτίμησή τους στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters αναφορικά με τον "θάνατο" της Κύπρου  προβλέποντας ότι  δεν θα είναι η τελευταία χώρα – μέλος που θα ζητήσει διεθνή δανεισμό, αλλά έρχεται η σειρά της Ισπανίας και της Σλοβενίας.
Οι 36 από τους 48 οικονομολόγους που ερωτήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας είπαν ότι και άλλες
χώρες της ευρωζώνης θα χρειαστούν δανεισμό. Οι 16 κατονόμασαν την Ισπανία και ισάριθμοι τη Σλοβενία, όπου ο τραπεζικός τομέας προκαλεί συγκρίσεις με την Κύπρο.
Ορισμένοι από τους ερωτηθέντες εκτιμούν ότι διαλύεται η ευρωζώνη, καθώς το ευρώ στην Κύπρο ενδέχεται να μην είναι πλέον το ίδιο νόμισμα, κάτι που αποτελεί το τέλος για το μέλλον του κοινού νομίσματος.
Με τους περιορισμούς που ετοιμάζονται να επιβάλλουν οι κυπριακές αρχές στις κινήσεις κεφαλαίων για να την αποτροπή μαζικής φυγής καταθέσεων το νόμισμα στην Κύπρο θα είναι λιγότερο ρευστό απ' ότι σε άλλες χώρες όπως στη Γαλλία, όπου δεν υφίσταται κανένας τέτοιος περιορισμός.
Σε αντίθεση, μάλιστα, με τις εξαγγελίες πολιτικών, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι οι περιορισμού αυτοί δεν θα διαρκέσουν μερικές ημέρες ή εβδομάδες, όπως διαμηνύεται, αλλά ενδέχεται να διαρκέσουν μήνες ακόμη και χρόνια.
«Η Ισλανδία ακόμη επιβάλλει ελέγχους στις κινήσεις κεφαλαίων. . . μπορεί να απαιτηθούν μήνες αν όχι χρόνια στην Κύπρο πριν σταθεροποιηθεί η κατάσταση», σημείωσε ο Πίτερ Φάντεν Χάουτε, οικονομολόγος της ING στις Βρυξέλλες.
Οι 19 είπαν ότι η επιλογή να κλείσει και όχι να ανακεφαλαιοποιηθεί η δεύτερη μεγαλύτερη κυπριακή τράπεζα είναι καλύτερη προσέγγιση σε ό,τι αφορά τη χρηματοοικονομική σταθερότητα πιο μακροπρόθεσμα στην ευρωζώνη. Οι 14 διαφώνησαν. Οι υπόλοιποι 12 είπαν ότι δεν θα έχει καμιά επίπτωση.
«Αν και η προσέγγιση αυτή σημαίνει πως τα προβλήματα του χρηματοπιστωτικού τομέα μπορεί να αντιμετωπίζονται πλέον ταχύτερα, κάτι το οποίο είναι θετικό σε μια πιο μακροπρόθεσμη προοπτική, στην πραγματικότητα ελαττώνει τη βραχυπρόθεσμη χρηματοοικονομική σταθερότητα», επισήμανε ο Έλβιν ντε Χροτ, οικονομολόγος της Rabobank International στην Ουτρέχτη. «Μπορεί να οδηγήσει σε νέο διαχωρισμό (των χωρών του) κέντρου (με αυτές της) - περιφέρειας και θα μπορούσε να οδηγήσει σε κύματα μαζικής απόσυρσης καταθέσεων εάν απλώς υπάρξει υποψία ότι επίκειται η διάσωση μιας τράπεζας».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...