Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Οι τραπεζίτες που βούλιαξαν την Κυπρο


 Ο Χάρης Μπότσαρης έγραφε για τις ατασθαλίες του τραπεζικού συστήματος στην Κύπρο από το 2001. Και δυστυχώς για την Κύπρο σήμερα επιβεβαιώνεται...
Διαβάστε προσεκτικά το πλιάτσικο στο τραπεζικό τομέα...
Υπενθυμίζεται ότι ο σημερινός ΥΠΟΙΚ της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής ήταν τελευταία διοικητής της Λαικής Τράπεζας και αποχώρησε πρόσφατα για να υπουργοποιηθεί και έλαβε μπόνους 2 εκ. ευρώ για ολιγόμηνη παραμονή του στη διοίκηση της
τράπεζας.
Άρθρα για την Κύπρο που δημοσιεύθηκαν πριν από μήνες σε κυπριακά ΜΜΕ (του Χ.Μπ.)
Σύμβουλος στην Παγκόσμια Τράπεζα, στην Τράπεζα Αφρικανικής Ανάπτυξης για τον μετα-αποικιακό έλεγχο της μαύρης ηπείρου και στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, ο Πανίκος Δημητριάδης είναι βγαλμένος από τα σπλάχνα του συστήματος της παγκοσμιοποίησης και της επιβολής της αμερικανικής πολιτικής στις χώρες οικονομικής ομηρίας υπό την κυριαρχική ασυλία και με τρόπους που πολλές φορές περιγράφονται ως "θεραπεία σοκ" για τις κοινωνίες.
Από ολόκληρο το οικονομικό δυναμικό της Κύπρου ο Δ. Χριστόφιας επέλεξε τον Πανίκο Δημητριάδη που είναι από τους εκλεκτούς του διεθνούς κλεπτοκρατικού συστήματος, για να εφαρμοστούν "επιβεβλημένα μέτρα που συνδέονται με τη λιτότητα του ευρωπαϊκού νότου αλλά και με τους σχεδιασμούς που γίνονται στον ενεργειακό τομέα μετά τον εντοπισμό υδρογονανθράκων".
Επιπρόσθετα, ο Πανίκος Δημητριάδης, ηγήθηκε προγράμματος του Βρετανικού Παγκόσμιου Οικονομικού και Επενδυτικού Ερευνητικού Προγράμματος, για τις Εθνικές και Διεθνείς Πτυχές της Οικονομικής Ανάπτυξης.
Είναι σαφές ότι ο Πανίκος Δημητριάδης επιβλήθηκε στην Κύπρο για την επόμενη πενταετία καθώς δεν προέρχεται από την ιδεολογικο-οικονομική δεξαμενή του κυβερνο-ΑΚΕΛ και ο διορισμός του στη θέση του κεντρικού τραπεζίτη ήταν προϊόν πίεσης γνωστών θεσμικών κέντρων που έχουν τους δικούς τους "ιδιαίτερους σχεδιασμούς" για τη χώρα (28/4/2012).
Ειδικοί οικονομολόγοι ερευνούν και αναλύουν τα στοιχεία (η κατάσταση ενδέχεται να είναι χειρότερη απ' ότι την παρουσιάζουν οι τραπεζικές ανακοινώσεις) και οι συνέπειες από την ελεεινή διαχείρηση θα πλήξουν την κυπριακή οικονομία με επώδυνο για την κοινωνία τρόπο.
Η κυβέρνηση περιορίζεται στην παθητική παρακολούθηση των εξελίξεων... η Κύπρος είναι μικρός τόπος και όλοι οι διοικούντες, πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες, στροβιλίζονται μέσα στον ίδιο κάδο της συνενοχής καθώς τους συνδέουν "κοινά συμφέροντα" και επικρατεί η "αλληλοκάλυψή" τους... επικαλούνται τις μεγάλες τραπεζικές ζημιές από την κρίση χρέους της Ελλάδας για να αποκρύψουν τις δικές τους ευθύνες για τη βαθειά δημοσιονομική κρίση με την οποία φέρνουν την Κύπρο σε κατάσταση στάσης πληρωμών και στα πρόθυρα του μηχανισμού στήριξης (25/4/2012).
Το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών δεν είναι απλά "ανάμεσα στις προτεραιότητες" του υποργείου Οικονομικών, όπως ανέφερε ο κ. Βάσος Σιαρλής, αλλά αποτελεί ύψιστη αποστολή του καθώς ο ίδιος ως προερχόμενος από τον σκληρό τραπεζικό πυρήνα επιλέχθηκε να τις υπηρετήσει με κάθε κόστος.
Το σκηνικό που στήθηκε στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου είναι η έναντι κάθε θυσίας σωτηρία των τραπεζών μετά από δεκαετίες αδηφάγων πρακτικών και συσσώρευσης απίστευτων κερδών και επομένως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να εξασφαλιστούν ώστε να συνεχίσουν να κερδίσουν... Ο κ. Σιαρλής απέφυγε από το να δώσει σαφή απάντηση για το ζήτημα της ρευστότητας για το 2012 (εντός του πλαισίου του δημοσιονομικού ελλείμματος που είναι 2,5%-2,7%) δηλώνοντας μόνον ότι το θέμα θα καλυφθεί από το ...ρωσικό δάνειο των 2,5 δις ευρώ και "μετά θα δούμε τι θα γίνει το 2013... Στο μεταξύ τα κέρδη βρίσκονται ανέγγιχτα στις τσέπες των τραπεζιτών (2/4/2012).
Πονηρή είναι η ανακοίνωση της Μαρφίν περί αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου των τραπεζών και βελτίωσης της ποιότητας της εποπτείας και του σεβασμού των συμφερόντων των μετόχων, γιατί οδηγεί στην απενοχοποίηση και παραγραφή των όσων συνέβησαν τα τελευταία χρόνια στον τραπεζικό τομέα και φορτώνει ουσιαστικά τις ζημιές στην κοινωνία.
Στην ανακοίνωση της Μαρφίν αναφέρεται ότι την περίοδο που όλοι οι συντελεστές του κυπριακού τραπεζικού συστήματος έπρεπε να αντιμετωπίσουν την κρίση με διάλογο, συναίνεση και συνεργασία, οι δυσάρεστες εξελίξεις και στις δύο μεγάλες κυπριακές τράπεζες έχουν τη σφραγίδα της καθοδήγησης και των εγκρίσεων της εποπτείας.
Δηλαδή η Μαρφίν υποστηρίζει απλά ότι οι ίδιες οι τράπεζες δεν έχουν καμιά ευθύνη για τη σημερινή τους κατάσταση με την απαξίωση των μετοχών και την απώλεια της διεθνούς αξιοπιστίας και ότι για όλα φταίει το εποπτικό σύστημα (πολιτικοί, κεντρική τράπεζα και άρα το κράτος) και επομένως η επιβάρυνση να χρεωθεί στη χώρα.
Ποιό είναι, λοιπόν, κατά τη Μαρφίν αυτό το απρόσωπο "σύστημα" που αποφασίζει και που ευθύνεται για την καταστροφή αγνοώντας ακόμη και τις αποφάσεις και υποδείξεις της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως της Κυπριακής Βουλής και κατά πόσο ευθύνονται οι κυβερνητικοί θώκοι, οι διοικήσεις των τραπεζών και τα χλιδάτα στελέχη τους που αμοίβονται με αστρονομικές αμοιβές μέχρι και σήμερα;
Ας αφήσει η Μαρφίν (Βγενόπουλος) τις γενικόλογες περιγραφές και ας αναφέρει πρόσωπα και ονόματα για να γνωρίζουμε ακριβώς τους υπαίτιους που οδήγησαν την οικονομία της Κύπρου στα αδιέξοδα για να απειλείται σήμερα από τους μηχανισμούς στήριξης και τα μνημόνια (14/11/2011).
Ο πανικός που επικράτησε μετά από τα άρθρα μας για τους τραπεζίτες που αμοίβονται με αστρονομικές απολαβές (οι αριθμοί που αποκαλύψαμε δεν είναι τα ακριβή τους έσοδα αλλά μόνο οι φανεροί μισθοί) δεν περιγράφεται. Τα χρυσοφόρα αυτά πρόσωπα κυκλοφορούν ανάμεσά μας έχοντας χτίσει το προφίλ των στελεχών και των συμπαθών ανθρώπων, όμως, στην πραγματικότητα είναι όλοι τους αδίστακτοι εισπράκτορες τεράστιων ποσών που τα αποθηκεύουν στα σεντούκια τους και στους υπεράκτιους προσωπικούς λογαριασμούς τους.
Έχοντας δημιουργήσει ένα πανίσχυρο σύστημα αλληλοκάλυψης και αλληλοϋποστήριξης ενεργούν ως αδιάσπαστο μπλοκ και κρύβουν με μαεστρία τα πραγματικά στοιχεία της τραπεζικής διαχείρησης πίσω από δυσνόητους όρους, οικονομίστικους ορισμούς και πλασματικούς αριθμούς που δεν αποδεικνύουν τίποτα. Αν η κατάσταση των τραπεζών μας ήταν αυτή που μας περιγράφουν στις εκθέσεις και στις αναφορές τους, τότε δεν θα υπήρχε η αλεπάλληλη υποβάθμιση της Κύπρου με κύρια αφορμή τις τράπεζες και φυσικά εξ' αιτίας των κινήσεων και των προβλημάτων που δημιούργησαν αυτοί οι "συμπαθείς άνθρωποι".
Παρά την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία με τη διεθνή οικονομική κρίση και την ύφεση αλλά και μετά από τις συνέπειες με αφορμή το πρόβλημα της Ελλάδας, οι χρυσοκάνθαροι των τραπεζών (βιονικές κατσαρίδες) παραμένουν αδιάφοροι και συνεχίζουν να σβωλιάζουν τα πλούτη τους και να τα κυλούν ακούραστα προς τα λαγούμια των αποταμιευτήρων τους. Τα δημοσιεύματά μας μπλοκαρίστηκαν απ' όλα τα κυπριακά ΜΜΕ κατόπιν εντολής του τραπεζικού διευθυντηρίου και υπό την απεολή ότι θα κλείσουν όλες οι κάνουλες της διαφήμισης σε όποιον αναδημοσιεύσει το παραμικρό.
Σε κάθε περίπτωση, θα δεχόμασταν μια δημόσια αντιπαράθεση με τους χρυσοκάνθαρους των τραπεζών (σε όποιο τηλεοπτικό κανάλι θέλουν) για τη διαχείρηση που ασκούν και για τα "ωφέλη" που έχουν επιφέρει στις τράπεζες, με απαραίτητη όμως προϋπόθεση να έχουμε μπροστά μας ανοιχτά τα τραπεζικά μας βιβλιάρια.
Η πρόκληση για δημόσια συζήτηση ισχύει (τα βιβλιάρια ανοιχτά μπροστά μας) για όσο διάστημα προλαβαίνουν να μας... αποστομώσουν, γιατί οι καιροί γαρ ου μενετοί...(8/11/2011).
Γράφαμε για κάποιους προκλητικά αμοιβόμενους στον τραπεζικό τομέα και αναφερθήκαμε στον Ανδρέα Ηλιάδη της Τράπεζας Κύπρου με τις ετήσιες απολαβές των 890.000 ευρώ, αλλά και ο Γιάννης Κυπρή έχει επίσης μεγάλη ετήσια αμοιβή με 514.000 ευρώ, ο Γ. Πεχλιβανίδης 334.000 ευρώ, ο Θ. Αριστοδήμου 171.000 ευρώ, ο Ανδρέας Αρτέμη 85.000 ευρώ, ενώ συνολικά τα μέλη του Δ.Σ. λαμβάνουν 813.000 ευρώ ετησίως.
Υπάρχουν, βέβαια, τα ποσά με τα οποία δανειοδοτήθηκαν μέλη του Δ.Σ. της τράπεζας...Με αυτά που γίνονται η Κύπρος αναπόφευκτα θα προσφύγει σε μηχανισμό στήριξης αλλά οι "φωστήρες" των τραπεζών θα ζουν στη χλιδή και θα είναι στο απυρόβλητο, απολαμβάνοντας αυτά που 'κονόμησαν επί χρόνια από τους προκλητικούς μισθούς, τα επιπλέον μπόνους, τα δάνεια κλπ...
Στη Μαρφίν Λαϊκή: Ευθύμιος Βουλούτας 586.000 ευρώ, Π. Κουννής 336.000 ευρώ, Χρ. Στυλιανίδης 334.000 ευρώ, Ε. Ηλιαδάκης 151.000 ευρώ ετησίως, ενώ ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος (εκτελεστικός πρόεδρος και ιδιοκτήτης πλειοψηφικού πακέτου μετοχών) λαμβάνει και αυτός ένα μισθουλάκο (συμβολικά) ύψους 215.000 ευρώ ετησίως. Ο κ. Βγενόπουλος πρόσφατα παραιτήθηκε από την προεδρεία του Δ.Σ. της τράπεζας τώρα που τα "πράγματα έσφιξαν" (το σφίξιμο αυτό ο κ. Βγενόπουλος το βάφτισε σε "λόγους αρχής") και αντικαταστάθηκε από τον Κ. Μυλωνά.
Στην Ελληνική Τράπεζα: Μάκης Κεραυνός 283.000 ευρώ και Γλ. Μαύρος 131.000 ευρώ ετησίως, χωρίς να λογαριάζουμε τα "άλλα" έσοδα που έτσι κι αλλοιώς υπάρχουν (6/11/2001).
Το παράδοξο με τις τραπεζικές επισφάλειες της Κύπρου είναι το ότι κάποιοι άνθρωποι έπαιξαν σ' ένα προδιαγεγραμμένο για την κατάληξή του "παιχνίδι" και αυτοί είναι οι τραπεζίτες που όφειλαν να γνωρίζουν τους κινδύνους και τα ρίσκα αλλά αδιαφόρησαν. Ίσως η αδιαφορία τους αυτή που θα κληθεί να την πληρώσει η κοινωνία υπήρξε επωφελής για τους ίδιους, όμως εκτός από την "επιπόλαια διαχείρηση" που έκαναν δεν αντέδρασαν έγκαιρα για να "ξεφορτωθούν" τις επισφάλειες αν και είχαν όλο τον καιρό να το πράξουν. Την ώρα που η κοινωνία της Κύπρου θα καλείται να πληρώσει τα "σπασμένα" κάποιοι θα απολαμβάνουν τα πλούτη τους σε ιδιόκτητες νησιωτικές πολυτελείς επαύλεις, πίνοντας με τους φίλους τους (των επενδύσεων) το κρασί από τους προσωπικούς τους αμπελώνες και πάντα εις υγείαν των κορόϊδων (5/11/2011).
Να τον χαίρεται η Τράπεζα Κύπρου τον εκλεκτό της που την φόρτωσε με ελληνικά ομόλογα και τώρα καλείται να υποστεί απώλειες 50% στη συνολική τους αξία, λόγω του κουρέματος που επιβλήθηκε από την Ε.Ε. και επιπρόσθετα θα πρέπει να εξασφαλίσει και τα απαιτούμενα ποσά για την ανακεφαλαιοποίησή της. Η φούσκα των ελληνικών ομολόγων ήταν γνωστή εδώ και χρόνια με τις πλασματικές κυκλοφορίες και τις επιτηδευμένες εγγραφές, ενώ είχαν εκ των πραγμάτων επιβαρυνθεί "εκ συμπαθείας" και από τις τοξικές επενδύσεις που αποτέλεσαν και σκάνδαλο διερεύνησης από επιτροπή της ελληνικής Βουλής.
Καθώς η διεθνής αγορά βοούσε για την επερχόμενη οικονομική κρίση της Ελλάδας και όλοι προσπαθούσαν να ξεφορτωθούν τα επισφαλή ελληνικά ομόλογα, κάποιοι ζούσαν στη ραστώνη των νησιώτικων επαύλεών τους (Αστυπάλαια) και στη χλιδή της απόλαυσης των κρασιών τους.
Ο Ανδρέας Ηλιάδης (Τοπούζης) φόρτωσε την Τράπεζα Κύπρου με ελληνικά ομόλογα δισεκατομμυρίων παίζοντας σε επικίνδυνες ζώνες "με τα λεφτά των άλλων", ενώ δεν επένδυσε ούτε ένα ευρώ από την προσωπική του περιουσία σε τέτοιες επισφάλειες. Κατά τα άλλα, ο κ. Ηλιάδης παίζει άριστα το παιχνίδι και της προσωπικής του προβολής με πληρωμένες από την τράπεζα καταχωρήσεις για τις "επιτυχίες" του, είναι πάμπλουτος από τεράστιες ετήσιες απολαβές αλλά και από άλλες "πηγές" που δεν μπορούμε να ξέρουμε καθώς τα τραπεζικά άδυτα είναι απύθμενα και συνάμα αδηφάγα.
Σε λίγο, κάποιοι θα κληθούν να πληρώσουν τις ζημιές της Τράπεζας Κύπρου και ασφαλώς ανάμεσά τους δεν πρόκειται να βρίσκεται ο κ. Ηλιάδης που είχε και την αποκλειστική ευθύνη της επισφαλούς διαχείρησης επί των ημερών του (4/11/2011).
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...