Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Ποιοι Έλληνες επιχειρηματίες χάνουν από την κρίση στην Κύπρο…!!!


  • 1485
     


poioi ellines epixeirimaties xanoun apo tin krisi stin kypro 250x180 Ποιοι Έλληνες επιχειρηματίες χάνουν από την κρίση στην Κύπρο...!!!«Η κρίση της Κύπρου δεν αγγίζει μόνο τις τράπεζες ή τις επιχειρήσεις. Είναι μια κρίση που για πρώτη φορά στη χώρα μας αγγίζει και φυσικά πρόσωπα. Αυτές τις ημέρες στο νησί χάνονται περιουσίες». Αυτό τόνισε στο «ΘΕΜΑ» γνωστό τραπεζικό   στέλεχος προσδιορίζοντας το ντόμινο που δημιουργεί το κυπριακό κραχ. Ενα ντόμινο που ξεκάθαρα πλέον
δημιουργεί χαμένους, αν όχι κατεστραμμένους επιχειρηματίες.
Σύμφωνα λοιπόν με αξιόπιστες πληροφορίες, το τραπεζικό πρόβλημα της Κύπρου έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο σημαντικές επιχειρηματικές οικογένειες και από τις δύο χώρες, καθώς σε μεγάλο βαθμό η πρόσφατη ελληνική κρίση και ο φόβος που δημιουργήθηκε από το πολιτικό αδιέξοδο της περασμένης άνοιξης είχαν οδηγήσει μεγάλους καταθέτες και επιχειρήσεις να μεταφέρουν συντεταγμένα τα κεφάλαιά τους στην Κύπρο.
«Κάποιοι μάλιστα μετέφεραν χρήματα στην Κύπρο ύστερα από συμβουλές των εν Ελλάδι τραπεζών, με αποτέλεσμα τώρα να υπάρχει ο φόβος της αναζήτησης πιθανών ευθυνών», τονίζει το ίδιο στέλεχος.
Αυτή τη στιγμή οι επίσημες τραπεζικές πληροφορίες κάνουν λόγο για 3,5 δισ. ευρώ τα οποία είναι εγκλωβισμένα στις τράπεζες της Κύπρου και ανήκουν σε ιδιώτες ή επιχειρήσεις από την πατρίδα μας. Οι πρώτοι φέρονται να έχουν καταθέσεις περίπου 2 δισ. ευρώ στο νησί και οι εταιρείες περί το 1,5 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών κύκλων από την Ελλάδα, υπάρχουν ακόμα μεγαλύτερα ποσά αν αναλογιστούμε το γεγονός πως πολλοί Ελληνες είχαν χρήματα «αφανώς», τα οποία ανήκαν σε τρίτα πρόσωπα ή offshore επιχειρήσεις. Ας μην ξεχνάμε πως η ευνοϊκή φορολογία της Μεγαλονήσου και οι χαμηλότεροι πανευρωπαϊκά φορολογικοί συντελεστές που διατηρούνται εκεί, συν το ότι πολλές επιχειρήσεις «στάθμευαν» στο νησί τα κεφάλαιά τους για να διευκολύνουν τις εξαγωγικές τους προσπάθειες στη Μέση Ανατολή ή την Ασία, οδήγησαν χιλιάδες μικρές ή μεγάλες επιχειρήσεις από την Ελλάδα στον παράδεισο της Κύπρου. Μάλιστα πολλές επιχειρήσεις επένδυσαν και σε παραγωγικές εγκαταστάσεις, δαπανώντας εκατομμύρια ευρώ καθώς η γειτνίαση της Κύπρου με πολλές περιοχές έδινε μεγάλες οικονομίες κλίμακος.
Δάκης Ιωάννου: ο μεγάλος χαμένος Αν ψάχνουμε έναν μεγάλο χαμένο της κυπριακής κρίσης, αναμφισβήτητα αυτός είναι ο Ελληνοκύπριος κ. Δάκης Ιωάννου, ο ιδιοκτήτης της J&P Αβαξ. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρονται σε απώλειες αρκετών εκατομμυρίων ευρώ για δύο κυρίαρχους λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με μια σειρά κατασκευαστικά projects που βρίσκονταν σε εξέλιξη στο νησί και τα οποία έτρεχε ο δραστήριος businessman. Ας μην ξεχνάμε πως παραδοσιακά ο κ. Ιωάννου έχει στενή σχέση με το νησί καταγωγής του, ενώ έχει υπάρξει και ένας εκ των κορυφαίων υποστηρικτών της πολιτικής σκηνής της Κύπρου. Ολα αυτά τα σχέδια πλέον παγώνουν, με επιπτώσεις στην οικονομική θέση του γκρουπ.
Ο Γιώργος Δαυίδ και η Τράπεζα Κύπρου Μεταξύ των επιχειρηματιών που επίσης μετρούν απώλειες στην προσωπική τους περιουσία είναι και ο κ. Γιώργος Δαυίδ. Η εταιρεία του Coca-Cola Hellenic έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση μόλις την περασμένη Τρίτη λέγοντας πως «οι πρόσφατες εξελίξεις στην Κύπρο δεν επηρεάζουν σημαντικά τον όμιλο της Coca-Cola Hellenic, καθώς η τοπική αγορά είναι σχετικά μικρή». Και αυτό είναι αλήθεια. Το πρόβλημα του κ. Δαυίδ έχει να κάνει με την παρουσία του μαζί με τον κ. Ιωάννου στην Τράπεζα Κύπρου, αλλά και με τη μεγάλη εμπλοκή του άμεσου συνεργάτη και φίλου του κ. Πλάτωνα Λανίτη στη μετοχική σύνθεση της Λαϊκής Τράπεζας με ποσοστό 4,5%. Ας μην ξεχνάμε πως η Lanitis Bros είναι η εταιρεία η οποία τρέχει την Coca-Cola στην Κύπρο και θεωρείται «σαρξ εκ της σαρκός» του Ελληνοκύπριου κ. Δαυίδ.
Ο Νίκος Σιακόλας και η ικεσία του Από τους μεγάλους χαμένους επίσης της κρίσης στην Κύπρο φαίνεται να είναι και ο γνωστός επιχειρηματίας κ. Νίκος Σιακόλας, ο οποίος την περασμένη Τρίτη έφτασε στο σημείο να δηλώσει πως «ικετεύει» τους βουλευτές να ψηφίσουν το κούρεμα των καταθέσεων. Ο ίδιος μάλιστα πρόσθεσε πως δεν μπορεί να διανοηθεί το μέγεθος του χάους και της καταστροφής που θα προκληθεί αν δεν ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Ο κ. Σιακόλας έχει με τη σειρά του μεγάλη προσωπική έκθεση στις κυπριακές τράπεζες (είναι μεγαλομέτοχος της Λαϊκής) ενώ πρόσφατα είχε ανακοινώσει σχέδια ακόμη και για δημιουργία αεροπορικής εταιρείας. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως ο εν λόγω επιχειρηματίας είναι από τους λίγους στην Κύπρο με σημαντικές σχέσεις με την Κίνα, ενώ υπήρξε ο ιθύνων νους της καθόδου του Ελληνα επιχειρηματία κ. Βασίλη Φουρλή και της ΙΚΕΑ στο νησί μέσω joint venture.
Οι Ελληνες επιχειρηματίες Ο κ. Φουρλής, με τη σειρά του, παρακολουθεί με ψυχραιμία τις εξελίξεις καθώς ο όμιλός του έχει παρουσία στην Κύπρο και σχέσεις με τις εκεί τράπεζες. Επίσης, ο κ. Πάνος Γερμανός και το επιτελείο του, που πρόσφατα άνοιξαν δύο καταστήματα «Public» εκεί, μετρούν προς το παρόν μικρές απώλειες ενώ σαφώς δεν υπάρχει μεγάλη εξάρτηση από τη Μεγαλόνησο.
Σε ανάλογο κλίμα ψυχραιμίας βρίσκεται ο όμιλος Μαρινόπουλου, ο οποίος έχει περάσει επενδυτικά ήδη στα Βαλκάνια, με αποτέλεσμα μέρος της ρευστότητάς του στις τράπεζες της Κύπρου να έχει πάει προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ ο κ. Απόστολος Βακάκης της Jumbo φέρεται να έχει προβλήματα καθώς μεγάλο μέρος του ρευστού του ομίλου του περνά από την Κύπρο. Στη Λευκωσία ο κ. Βακάκης διατηρεί την εταιρεία Jumbo Trading, η οποία πραγματοποιεί προμήθειες από και προς την Κίνα. Πάντως η κεφαλαιακή ισχύς του ομίλου του είναι μεγάλη και σαφώς δεν τίθεται θέμα κλονισμού. Σε διευκρινίσεις για την έκθεσή της στην Κύπρο προέβη η Marfin Investment Group, κατόπιν σχετικής επικοινωνίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Η σημερινή έκθεση του ομίλου της MIG στην Κύπρο αποτυπώνεται κυρίως στην επένδυση στο ξενοδοχείο «Hilton» στη Λευκωσία μέσω της MIG Leisure Limited και στην κλινική «Ευαγγελισμός Πάφου» μέσω της Διαγνωστικόν και Θεραπευτικόν Κέντρον Αθηνών Υγεία Α.Ε., ο συνολικός κύκλος εργασιών των οποίων αποτελεί ποσοστό περίπου 1%. Επιπλέον, η θυγατρική του ομίλου Vivartia Συμμετοχών Α.Ε. διατηρεί μειοψηφική συμμετοχή ποσοστού 10% στη γαλακτοκομική εταιρεία Χαραλαμπίδης-Κρίστης ΛΤΔ (πρώην Vivartia Cyprus Ltd), ενώ η συμμετοχή της MIG στη Cyprus Popular Bank Λαϊκή Public Co Ltd έχει περιοριστεί σε ποσοστό 0,69% επί του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου και αποτιμάται σύμφωνα με την τρέχουσα χρηματιστηριακή της αξία.
Κάζο Θεοχαράκη αλλά και ΟΠΑΠ Μεγάλη φέρεται να είναι η έκθεση στο νησί για σειρά ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών οι οποίες μέσω των σχέσεών τους με το εκεί τραπεζικό σύστημα πραγματοποιούσαν αγορές πρώτων υλών. Μείζον πρόβλημα προκύπτει και για τον ΟΠΑΠ, ο οποίος σε φάση ιδιωτικοποίησης έχει να επιλύσει και το πρόβλημα της θυγατρικής του στην Κύπρο, τον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων, που ελέγχει μερίδιο άνω του 32% στην αγορά καυσίμων, την Kleemann, τα Πλαστικά Θράκης, την Autohellas, την αλλαντοβιομηχανία Υφαντής, την Αλουμύλ, την Druckfarben, τον όμιλο ΒΙΟΧΑΛΚΟ (ΧΑΛΚΟΡ, ΣΙΔΕΝΟΡ κ.ά.), τον όμιλο Καλλιμάνη, την ΕΛΓΕΚΑ, τη Νάκας κ.ά. Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε πως ο κ. Βασίλης Θεοχαράκης έχει πρόβλημα, καθώς σε αυτόν ανήκουν μετοχές της τάξης του 0,5% στη Λαϊκή Τράπεζα, ενώ πληγές μετράει και ο γνωστός Κύπριος χρηματιστής κ. Πόλυς Πολυκάρπου, ο οποίος έχει μεγάλο μέρος μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας. Οι εξελίξεις όμως επηρέασαν και τη Cyta Ελλάδος, θυγατρική του Eθνικού Oργανισμού Tηλεπικοινωνιών Κύπρου.
Αυτοί που έφυγαν νωρίς Βέβαια, υπάρχουν και οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για τους τυχερούς εκείνους που σύντομα αντιλήφθηκαν το πρόβλημα και «την έκαναν» από το νησί. Ο λόγος για εταιρείες όπως ο Τιτάνας και η Intralot που πρόλαβαν κυριολεκτικά στο παρά πέντε να φύγουν κεφαλαιακά από την Κύπρο. Μάλιστα πηγές αναφέρουν πως και οι δύο εταιρείες είτε γιατί γνώριζαν από νωρίς τι πρόκειται να συμβεί, είτε γιατί διαισθάνθηκαν τους κινδύνους, απέσυραν τα κεφάλαιά τους εγκαίρως. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως αρκετές ελληνικές μικρότερες σε μέγεθος επιχειρήσεις, κυρίως του εξαγωγικού τομέα, πήραν τα κεφάλαιά τους μετά τις κυπριακές εκλογές και τα μετέφεραν κατά 85% σε τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου ή σε άλλες στη Σιγκαπούρη και το Ντουμπάι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...