Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Guardian: Οι Ρώσοι μετέφεραν ήδη τα κεφάλαιά τους στην Αμερική


«Στη δυτική πλευρά του Μανχάταν, ένα περίεργο θέαμα έχει τραβήξει την προσοχή ντόπιων και τουριστών: πρόκειται για το σκάφος του Ρώσου επιχειρηματία Ρομάν Αμπράμοβιτς, ονόματι "Eclipse". Ωστόσο αυτό δεν είναι κάτι τυχαίο, καθώς η Νέα Υόρκη εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια αποτελεί καταφύγιο για τους
πλούσιους Ρώσους».
Αυτό αναφέρει δημοσίευμα του Guardian, το οποίο τονίζει πως οι Ρώσοι ολιγάρχες «αγκυροβόλησαν» τις καταθέσεις τους μακριά από τα καπρίτσια του Πούτιν ή το αυξανόμενο δημοσιονομικό φιάσκο της ευρωζώνης.
«Στη Ρωσία είναι πολύ σημαντικό αν είσαι φιλικά διακείμενος με την κυβέρνηση», τονίζει ο Ντέβιντ Νιούμαν, συνεργάτης του Ντέι Πίτνεϊ ο οποίος έχει εκπροσωπήσει την πρώην γυναίκα του μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεβ σχετικά με το διαζύγιό τους.
«Τα στοιχεία του ρωσικού πλούτου βρίσκονται παντού, έχουν σκάφη, έχουν αυτοκίνητα, το να αγοράσεις ένα αεροπλάνο για 40 εκατ. δολάρια δεν είναι μεγάλη υπόθεση πια», σημειώνει, ενώ αναφέρει πως ο Ριμπολόβλεβ αγόρασε το 2012 για 88 εκατ. δολάρια ένα διαμέρισμα που ακόμα αποτελεί το μεγαλύτερο deal στην ιστορία της Νέας Υόρκης.
Οι πλούσιοι Ρώσοι ήξεραν μήνες πριν ότι η κυπριακή οικονομία καταρρέει και έτρεξαν να πάρουν τα χρήματά τους και να τα επενδύσουν αλλού.
«Η ευρωπαϊκή κρίση έχει αναγκάσει ολοένα και περισσότερους Ρώσους να μεταφέρουν τα χρήματά τους αλλού. Τον τελευταίο χρόνο έχουμε παρατηρήσει μια μετατόπιση των επενδύσεων στις ΗΠΑ, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κατάστασης της ΕΕ», σημειώνει από την πλευρά του ο Εντ Μέρμελστεϊν, δικηγόρος και σύμβουλος των πλούσιων Ρώσων, ενώ προσθέτει ότι η κατάρρευση του κυπριακού οικονομικού συστήματος δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία για όσους είχαν καλούς «συνδέσμους».
«Η Κύπρος είχε αρχίσει τις συζητήσεις για το τι γινόταν περίπου 6 μήνες τώρα», τονίζει, και συμπληρώνει πως για αυτό το λόγο μερικοί πλούσιοι Ρώσοι φαίνονται να έχουν προσβληθεί από τον υπαινιγμό ότι η κατάρρευση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος τους έπιασε στον ύπνο.
«Τα οικονομικά προβλήματα της Κύπρου έχουν γίνει οι ευλογίες της Νέας Υόρκης», τονίζεται στο δημοσίευμα, καθώς οι Ρώσοι δεν επενδύουν απλά αλλά χτίζουν ολόκληρα οικοδομήματα και τονώνουν την αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...