Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Αποκαλύψεις απο μέλος του Δ/Σ της λαϊκής τράπεζας – «καρφώνει» τον Βγενόπουλο


  • 463
     


149961D553C10DBAA4F17C7439215A97 250x180 Αποκαλύψεις απο μέλος του δ.ς της λαϊκής τράπεζας   «καρφώνει» τον ΒγενόπουλοΈξω από τα δόντια μίλησε σήμερα το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Λαϊκής Τράπεζας, Μάριος Χατζηγιαννάκης, προβαίνοντας σε αποκαλύψεις για τα οικονομικά εγκλήματα που οδήγησαν τη Λαϊκή Τράπεζα στην πτώχευση. Σε παρέμβασή του σε συζήτηση στο ΜΕΓΑ κατάγγειλε την προηγούμενη διοίκηση της Λαϊκής, δηλαδή τους Ανδρέα Βγενόπουλο και Ευθύμιο Μπουλούτα, ότι μετέφεραν στην Ελλάδακεφάλαια της Λαϊκής που
ήταν καταθέσεις.
Συγκεκριμένα, ανέφερε πως ενώ μέχρι το Σεπτέμβριο του 2011 η έκτακτη παροχή ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προς τη Λαϊκή ήταν 320 εκατομμύρια ευρώ, τον Ιανουάριο του 2012 που απομακρύνθηκε η διοίκηση Βγενόπουλου το ποσό αυτό ανήλθε στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ και το Μάιο – Ιούνιο του 2012 εκτοξεύτηκε στα 8 δισεκατομμύρια (σσ: Η Λαϊκή κρατικοποιήθηκε στις 1.7.2012)!
Όπως διευκρίνισε, η Λαϊκή Τράπεζα από το 2009 είχε πάντα ένα υπόλοιπο 10 δισεκατομμυρίων το οποίο ήταν ρευστότητα που αντλούσε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Πρόσθεσε πως η ΕΚΤ παρείχε στη Λαϊκή τη ρευστότητα με εγγύηση ομόλογα ή άλλους στεγαστικούς τίτλους. Όταν η Ελλάδα κατέρρεε, διευκρίνισε, «η ΕΚΤ δεν δεχόταν διάφορους τίτλους για σκοπούς ρευστότητας και έτσι υποχρεωτικά η Λαϊκή Τράπεζα έπρεπε να πάει στον ELA. Το Γενάρη 2012 όταν είχε απομακρυνθεί με οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου η προηγούμενη διοίκηση (Βγενόπουλος και Μπουλούτας), αλλά πολύ πριν γίνει το κράτος μέτοχος, το ΕLA ήταν σχεδόν 4 δισεκατομμύρια».
Στη συνέχεια το ΕLA, σύμφωνα με τον κ. Χατζηγιαννάκη, αυξήθηκε κατακόρυφα και από 4 δις τον Ιανουάριο του 2012 πήγε στα 8 δις τον Μάιο – Ιούνιο του 2012. Αυτό, όπως εξήγησε, οφείλεται σε δύο λόγους: Στη διαδικασία κρατικοποίησης της Λαϊκής Τράπεζας με έκδοση μετοχικού κεφαλαίου και ανάδοχο την Κυπριακή Δημοκρατία και στις εκλογές στην Ελλάδα με την παρατεταμένη αβεβαιότητα στη χώρα.
Στις ίδιες δηλώσεις του ο Μάριος Χατζηγιαννάκης αποκάλυψε πως πριν το κράτος αναλάβει τη Λαϊκή Τράπεζα η τελευταία είχε προχωρήσει στη διαγραφή διαφόρων δανείων, κάτι που προκαλεί ερωτηματικά. Μεταξύ αυτών είναι ένα δάνειο ύψους 175 εκατομμυρίων που παραχωρήθηκε στη Μονή Βατοπεδίου και ένα άλλο ύψους 600 εκατομμυρίων που παραχωρήθηκε σε φυσικό πρόσωπο με νομικές υπηρεσίες.
Στην ερώτηση από την βουλευτή του ΑΚΕΛ, αν υπάρχουν στοιχεία για τις καταγγελίες του ο κ. Χατζηγιαννάκης απάντησε: «Καλέστε μας αύριο στη Βουλή και έχουμε όλα τα στοιχεία».
Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο ο κ. Χατζηγιαννάκης θα καταθέσει τα στοιχεία στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής.
Κύπρος, Μανόλης Καλατζής
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...