Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Οι περιορισμοί στις κυπριακές τράπεζες


Ανοίγουν αύριο οι κυπριακές τράπεζες, όπως αποφάσισαν απόψε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, κ. Πανίκος Δημητριάδης, και ο υπουργός Οικονομικών, κ. Μιχάλης Σαρρής, αλλά με περιορισμούς στις συναλλαγές, οι οποίοι και συμπεριλαμβάνονται σε Διάταγμα που εξεδόθη, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί πιθανή μαζική εκροή καταθέσεων μετά το πακέτο διάσωσης που
συμφώνησε η κυπριακή κυβέρνηση με τους διεθνείς δανειστές της.
Η εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας, κυρία Αλίκη Στυλιανού, δήλωσε ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν για το κοινό στις 12:00 το μεσημέρι και θα μείνουν ανοικτές μέχρι τις 18.00. Οι υπάλληλοι των τραπεζών θα βρίσκονται από το πρωί στις εργασίες τους.
Με βάση το Διάταγμα θα υπάρχει πλαφόν:
3.000 ευρώ για μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό
5.000 ευρώ στη χρήση καρτών
10.000 για έξοδα διαμονής και διδάκτρων για τους φοιτητές εξωτερικού
Το Διάταγμα περιλαμβάνει και διάταξη επαναπατρισμού, σύμφωνα με την οποία κάθε πρόσωπο (φυσικό και νομικό) που κατοικεί στη Δημοκρατία υποχρεούται να μεταφέρει στη χώρα, εντός δύο εβδομάδων από την απόκτησή τους, όλα τα χρήματα που αποκτά (μετά την έναρξη ισχύος του Διατάγματος) από εξαγωγές ή και από την πώληση περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται εντός της Δημοκρατίας.
Το Διάταγμα, ειδικότερα, προβλέπει ότι:
- Απαγορεύεται κάθε χωρίς μετρητά πληρωμή ή και μεταφορά χρημάτων εκτός Δημοκρατίας.
-Κατ΄ εξαίρεση επιτρέπονται πληρωμές για τρέχουσες διεθνείς συναλλαγές και για εισαγωγές με την παρουσίαση δικαιολογητικών εγγράφων για:
έξοδα διαμονής μέχρι 10.000 ευρώδίδακτρα ανά τρίμηνο προσώπων που σπουδάζουν στο εξωτερικό και είναι συγγενείς πρώτου βαθμού προσώπων που κατοικούν στη Δημοκρατία
χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών στο εξωτερικό ως 5.000 ευρώ, ανά μήνα, ανά πρόσωπο
- Απαγορεύεται ο τερματισμός προθεσμιακών καταθέσεων, πριν την καθορισμένη ημερομηνία λήξης.
- Απαγορεύεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων στο εξωτερικό σε ευρώ ή ξένο συνάλλαγμα, άνω των 3.000 ευρώ, ανά φυσικό πρόσωπο, ανά ταξίδι.
- Χρηματοοικονομική συναλλαγή, πληρωμή ή και μεταφορά, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί πριν την έκδοση του Διατάγματος, υπόκειται στα προβλεπόμενα περιοριστικά μέτρα.
- Απαγορεύεται σε πιστωτικό ίδρυμα η εκτέλεση πληρωμών χωρίς μετρητά ή μεταφορές χρημάτων που στοχεύουν στην παράκαμψη των περιοριστικών μέτρων.
- Τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν σε όλους τους λογαριασμούς, πληρωμές και μεταφορά χρημάτων, ανεξαρτήτως νομίσματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...