Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩ...

Έντονος προβληματισμός και πολλές δεύτερες σκέψεις επικρατούν τις τελευταίες ώρες στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις δραματικές εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό και την επώδυνη συμφωνία στο Εurogroup. Στην Κουμουνδούρου δεν κρύβουν  την απογοήτευσή τους για την τροπή, που έλαβαν τα πράγματα, αλλά και την οργή τους για τη στάση τόσο της κυπριακής, όσο και της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς θεωρούν ότι και η Λευκωσία και η Αθήνα είχαν μοναδική επιδίωξη πώς θα καταφέρουν να πετύχουν πάση θυσία, το οποιοδήποτε πακέτο συμφωνίας, εντός του πλαισίου, που έθεσε εξ αρχής το Βερολίνο.
Ωστόσο στην αξιωματική αντιπολίτευση επανέρχονται τώρα μίας σειρά από ερωτήματα για τη στρατηγική του κόμματος. Ισχυρές δυνάμεις, όπως το αριστερό ρεύμα επαναφέρει την ανάγκη να σχεδιαστεί ένα plan Β, μία εναλλακτική διέξοδος για τη χώρα, που να περιλαμβάνει ακόμη και την έξοδο από το ευρώ. «Δεν θέλουμε να φύγουμε από το ευρώ, ούτε είναι αυτοσκοπός αυτό» σημειώνουν στελέχη αυτής της πλευράς, διευκρινίζοντας όμως ότι «είναι ανάγκη να έχουμε, ακόμη κι ως διαπραγματευτικό όπλο, ανοιχτή μία τέτοια προοπτική».
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο επικεφαλής του αριστερού ρεύματος Παναγιώτης Λαφαζάνης ζήτησε – με συνέντευξή του στην Αυγή - την άμεση ανάγκη επανεξέτασης της θέσης του ΣΥΡΙΖΑ για την ευρωζώνη αλλά και την ΕΕ, τονίζοντας ότι «η ευρωζώνη και ΕΕ δεν μεταρρυθμίζονται αλλά ανατρέπονται».
Ο σκεπτικισμός για το ευρώ και για τη θέση του κόμματος επ’ αυτού είναι πλέον διάχυτος και πολύ περισσότερο μετά την αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα πρόσφατα στο Λονδίνο ότι «το ευρώ είναι το εθνικό μας νόμισμα». Στελέχη πολλών πλευρών ζητούν να επανέλθει, έστω και με προσεκτικό τρόπο, στη ρητορική του κόμματος η προεκλογική θέση ότι «το ευρώ δεν είναι φετίχ».
Προς αυτή την κατεύθυνση θα ασκηθεί έντονη πίεση προς την ηγεσία το επόμενο διάστημα, ίσως και από την επικείμενη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας, που προγραμματίζεται για την Τετάρτη.
Προς το παρόν στον κύκλο των συμβούλων του κ. Τσίπρα, επί των οικονομικών θεμάτων, αμετακίνητος υπέρ του ευρώ είναι μόνο ο Γιάννης Μηλιός, ενώ οι Γιάννης Δραγασάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος δείχνουν πιο προβληματισμένοι.
Πηγή : protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...