Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Τρόικα: 600 ονόματα σβήστηκαν από τη λίστα Λαγκάρντ! Η κυβέρνηση έχασε την όρεξη να φορολογήσει τους πλούσιους


Τρόικα: 600 ονόματα σβήστηκαν από τη λίστα Λαγκάρντ! Η κυβέρνηση έχασε την όρεξη να φορολογήσει τους πλούσιους
Την απογοήτευσή της από τα πενιχρά αποτελέσματα στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο καταγράφει η έκθεση της Τρόικα με τίτλο «Κατάσταση της Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εξέταση του ΦΠΑ», η οποία παραδώθηκε στην ελληνική κυβέρνηση τον Νοέμβριο του 2012.

Την έκθεση υπογράφει ο Τόμας Στόρι από το ΔΝΤ καθώς και επιτελικά στελέχη της ΕΕ. Τα μέλη της διεθνούς αποστολής είχαν συνεργασία με τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάννη και τους αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου ενώ, όπως αναφέρει η Εκθεση, «η αποστολή διεξήγαγε
εποικοδομητικές συζητήσεις με το προσωπικό της φορολογικής διοίκησης και με στελέχη του ΣΔΟΕ».

Εκθεση-κόλαφος

Τα συμπεράσματα της Εκθεσης είναι κόλαφος για τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ελέγξει και να πατάξει την φοροδιαφυγή. Η Τρόικα είναι σαφής: ζητά έλεγχο του υψηλού πλούτου και έλεγχο της φοροδιαφυγής στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Από τους δέκα στόχους που είχαν τεθεί επιτεύχθησαν μόνο οι πέντε, τονίζεται στην Τρίτη Κοινή Ανασκόπηση της Διοικητικής Μεταρρύθμισης που πραγματοποίησαν η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Οι κυριότερες αποτυχίες του οικονομικού επιτελείου, σύμφωνα με την έκθεση, εντοπίζονται στα εξής μέτωπα:

Επαναπροσδιορισμός και επαναλειτουργία ενός σχεδίου για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.
Αποτελεσματικός έλεγχος του υψηλού πλούτου εντός και εκτός Ελλάδας.
Πάταξη της φοροδιαφυγής στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Χάθηκε η όρεξη

Σημειώνεται ότι οι στόχοι που τέθηκαν στις αρχές του 2012 αναφορικά με τις εισπράξεις ληξιπρόθεσμων χρεών και τον έλεγχο φορολογούμενων «υψηλού πλούτου» δεν πρόκειται να επιτευχθούν και μάλιστα θα παρουσιαστούν και πολύ μεγάλες αποκλίσεις, ενώ σημειώνεται ότι οι προσπάθειες για περιστολή της φοροδιαφυγής έχουν εξασθενήσει.

«Η αποστολή εκφράζει ανησυχία ότι οι εργασίες έχουν υποπέσει σε απραγία και ότι η όρεξη για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής ατόμων υψηλού πλούτου και των ελευθέρων επαγγελματιών υψηλού εισοδήματος κινδυνεύει να εξασθενήσει».

Γίνεται δε σύσταση προς τις αρχές της χώρας να εντείνουν τις προσπάθειές τους, στοχεύοντας σε εύπορες ομάδες όπως οι γιατροί και οι δικηγόροι.

Η χώρα έχει καλύψει μόλις το ήμισυ των στόχων που είχαν τεθεί για τα έσοδα από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και για τον αριθμό των ελέγχων σε εύπορους πολίτες, αναφέρεται στην ίδια έκθεση, η σύνταξη της οποίας ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο.

Οι πλούσιοι και η λίστα Λαγκάρντ

Η Τρόικα αφήνει και υπαινιγμούς για φαινόμενα τύπου «λίστας Λαγκάρντ» αφού διαφαίνεται ότι η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για να μη την αγγίξει:

«Εχουν έλθει στην επιφάνεια πρόσωπα υψηλού πλούτου που κρύβουν περιουσιακά στοιχεία για να αποφύγουν τη φορολογία» αναφέρει.

Γιατροί και δικηγόροι

Στα πρόσωπα τα οποία η κυβέρνηση δεν «κυνηγάει» για διαπιστωμένη φοροδιαφυγή η Εκθεση κατατάσσει τους γιατρούς και δικηγόρους, τους οποίους κατονομάζει. Κάνει μάλιστα πρόταση ακόμη και για άμεσες κατασχέσεις ποσών απευθείας από τους τραπεζικούς λογαριασμούς όσων χρωστάνε στο Δημόσιο, υπό την παραδοχή ότι κάτι τέτοιο θα απαιτούσε νομοθετικές τροποποιήσεις. Γιατροί και δικηγόροι προτείνονται ως «καλό σημείο εκκίνησης» για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Απώλεια στόχων

Επισημαίνεται ακόμη ότι έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών είχαν πραγματοποιήσει 440 ελέγχους σε υπόπτους για φοροδιαφυγή, συγκριτικά με ετήσιο στόχο για 1.300. Αντί για 2 δισ ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές έως τα τέλη του έτους, αναμενόταν να εισπραχθούν μόλις 1,1 δισ ευρώ.

Οι δανειστές παροτρύνουν την κυβέρνηση να βελτιώσει τους εισπρακτικούς της μηχανισμούς και να εστιάσει την προσοχή της σε υποθέσεις που μπορούν να αποδώσουν άμεσα έσοδα. «Οι γιατροί και οι δικηγόροι είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης», αναφέρεται στην έκθεση.

Απαισιοδοξία για το αποτέλεσμα

Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ανέρχονται στα 53 δισ ευρώ, εκ των οποίων θεωρείται ότι μόνο τα 15-20% μπορούν να εισπραχθούν.

Απευθύνουν τέλος τη σύσταση, τουλάχιστον το 10% του προσωπικού των εφοριών να ασχολείται σε μόνιμη βάση για την είσπραξη των καθυστερούμενων οφειλών.

Οσον αφορά τις υπόλοιπες συστάσεις, το ΔΝΤ εισηγείται:

Απευθείας χρέωση τραπεζικών λογαριασμών για τους οφειλέτες του δημοσίου. Συστήνεται να γίνουν όλες οι νομοθετικές παρεμβάσεις και σε συνεργασία με τα τραπεζικά ιδρύματα να είναι εφικτή η άμεση απόδοση στο δημόσιο υπολοίπων όσων χρωστούν στην εφορία.
Θέσπιση συστήματος αυτοματοποιημένων ειδοποιήσεων για όσους χρωστούν στο δημόσιο.
Ολοκλήρωση της δημιουργίας τηλεφωνικού κέντρου (call center) το οποίο θα ειδοποιεί άμεσα τους οφειλέτες για τα χρέη τους.
Διεύρυνση του πεδίου δραστηριοποίησης και των μέσων επίτευξης των εισπρακτικών στόχων της μονάδας μεγάλων οφειλετών.

Αναφορικά με τους ελεύθερους επαγγελματίες υψηλού εισοδήματος το ΔΝΤ εισηγείται:

Επαναπροσδιορισμό του προγράμματος ελέγχου τους έτσι ώστε οι προσπάθειες να επικεντρωθούν το 2013 σε συγκεκριμένους τομείς ελευθέρων επαγγελματιών υψηλού εισοδήματος και υψηλής φοροδιαφυγής, όπως είναι οι γιατροί και οι δικηγόροι.
Σχετικά με την είσπραξη του ΦΠΑ το ΔΝΤ συστήνει:

Θέσπιση ενός ελάχιστου ορίου για την υπαγωγή σε καθεστώς ΦΠΑ των μικροεπιχειρήσεων. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι ο μέσος όρος ορίου υπαγωγής σε ΦΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι 25.000 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα η υπαγωγή σε ΦΠΑ των επαγγελματιών γίνεται από το πρώτο ευρώ εσόδων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, αναφέρει το ΔΝΤ, να υπάρχει ένας τεράστιος μηχανισμός παρακολούθησης της συμμόρφωσης μεγάλου αριθμού φορολογούμενων με το καθεστώς ΦΠΑ χωρίς να αποδίδονται τα προσδοκώμενα έσοδα.

Ανάθεση σε συγκεκριμένη υπηρεσία του ΥΠΟΙΚ της αρμοδιότητας για τη συνολική παρακολούθηση των εισπράξεων του ΦΠΑ και για την ανάλυση τάσεων αναφορικά με τις εισπράξεις. Η ίδια υπηρεσία θα εισηγείται και προτάσεις για τη βελτίωση των εισπράξεων.

Ταχεία διαδικασία για τη διαγραφή «αγνοούμενων» εμπόρων από το σύστημα του ΦΠΑ.

Δημιουργία ειδικής υπηρεσίας για τον εντοπισμό απάτης για την κλοπή ΦΠΑ.

Στο ΣΔΟΕ για διασταύρωση η λίστα Λαγκάρντ

Αντίγραφο της νέας λίστας Λαγκάρντ απέστειλαν στο ΣΔΟΕ οι οικονομικοί εισαγγελείς κκ. Πεπόνης και Μουζακίτης, προκειμένου να γίνει ταχύτερα η διασταύρωση των στοιχείων και παράλληλος έλεγχος ώστε να εντοπιστούν τυχόν φορολογικές παραβάσεις.

Το ΣΔΟΕ θα διαπιστώσει εάν οι καταθέτες στην ελβετική τράπεζα δικαιολογούν τα χρήματα που έχουν στους λογαριασμούς τους, αλλά κι εάν έχουν φορολογηθεί γι' αυτούς.

Η Βουλή αναμένεται να ενημερωθεί πιθανότατα στο τέλος της εβδομάδας ή τις πρώτες ημέρες του 2013 για το εάν στη νέα λίστα περιέχονται περισσότερα ονόματα πολιτικών προσώπων, πέραν των τριών που συμπεριλαμβάνονταν στην πρώτη λίστα και ήδη ελέγχει η επιτροπή της Βουλής.

600 ονόματα σβήστηκαν από τη λίστα Λαγκάρντ

Η έλευση της νέας λίστας έχει αρχίσει να τροφοδοτεί ένταση μεταξύ των κομμάτων και ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί ακόμη και τις διαδικασίες παραλαβής της λίστας από το Παρίσι, ζητώντας να κατατεθεί στη Βουλή η αλληλογραφία με τις γαλλικές αρχές και να αποδοθούν ευθύνες σε όσους απέκρυψαν την πρώτη λίστα. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη κατήγγειλε, μάλιστα, ότι 600 ονόματα «σβήστηκαν» από την πρώτη λίστα Λαγκαντ προκαλώντας πολιτικό σεισμό.

Στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι και η νέα λίστα Λαγκάρντ θα καταδείξει ότι δεν έγιναν λάθος χειρισμοί και ζητά να έρθουν στη Βουλή όλα τα στοιχεία.

Την ίδια ώρα, η ΔΗΜΑΡ επιμένει στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής και πετά το γάντι στον ΣΥΡΙΖΑ που έχει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών να καταθέσει σχετικό αίτημα στη Βουλή.

«Η διγλωσσία και η υποκρισία της κυβέρνησης ξεπέρασαν κάθε όριο, καθώς από τη μια ξεζουμίζει τον Έλληνα οικογενειάρχη με το φορομπηχτικό νομοσχέδιο και από την άλλη έχει μετατρέψει σε σήριαλ χωρίς φινάλε τη λίστα Λαγκάρντ, αφήνοντας στο απυρόβλητο τους μεγαλοφοροφυγάδες» σχολίασε ο Νότης Μαριάς από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...