Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Το μεγάλο «ρουσφέτι» στους εργολάβους και τη διαπλοκή


Το μεγάλο «ρουσφέτι» στους εργολάβους και τη διαπλοκή
Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η κυβέρνηση επιτρέπει να πληρωθούν από το Δημόσιο, κι ας χρωστάνε σε εφορία και ΙΚΑ!
Μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να αρνείται να δώσει παράταση λίγων ημερών για τα τέλη κυκλοφορίας και να θέτει υπό διωγμό μισθωτούς, συνταξιούχους, πολύτεκνους, επαγγελματίες, μικρομεσαίους, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ενοχλεί τους εργολάβους της Διαπλοκής. Αυτούς
που, ενώ επιβάλουν τα πανάκριβα διόδια, στην ουσία απέκτησαν τις εθνικές οδούς και τις μεγάλες αρτηρίες των αστικών κέντρων, υπό τον τίτλο «αυτοχρηματοδοτούμενα έργα», με κρατικές εγγυήσεις. Τουτέστιν, με τα λεφτά του Έλληνα φορολογούμενου. Το σύστημα διακυβέρνησης -και στην παρούσα μορφή της τρικομματικής- δεν αλλάζει τα δεδομένα του. Συνεχίζει, πέρα από Μνημόνια και τρόικες, να εξυπηρετεί τους γνωστούς μεγαλοεργολάβους και μιντιάρχες, που είναι υπεύθυνοι στο μέγιστο βαθμό για την ελληνική χρεοκοπία.
Τα καθεστωτικά κόμματα της μεταπολίτευσης (αλλά και οι τεχνοκράτες των «μεγάλων συμφερόντων» τύπου Γ. Στουρνάρα) είναι αμετανόητα και προκλητικά στις πρακτικές  και την νοοτροπία τους. Και αυτό γίνεται απολύτως φανερό από τα όσα σήμερα αποκαλύπτει το newsbomb. gr.
Στις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, με τις οποίες η κυβέρνηση –παρακάμπτοντας το Κοινοβούλιο- επιβάλει την εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων ύψους 13,5 δισ. ευρώ που ψηφίσθηκαν πρόσφατα και στις οποίες μεταξύ των άλλων προβλέπει δημεύσεις περιουσιών για όσους καθυστερούν τις υποχρεώσεις τους στην εφορία, συμπεριλαμβάνεται και ένα μεγάλο ρουσφέτι στη διαπλοκή των εργολάβων. Κάτι σαν πρωτοχρονιάτικος μπουναμάς .
Συγκεκριμένα στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με ημερομηνία 18-12-2012, παραμονές Χριστουγέννων δηλαδή στην άρθρο 8 , προβλέπεται:
Στο τέλος του άρθρου 25 του ν. 3614/07 προστίθενται παράγραφοι 14 και 15, ως ακολούθως:
«14. Κατά παρέκκλιση του άρθρου 26 ν. 1882/1990 (Α’ 43) και κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, ή τυχόν αντίθετου συμβατικού όρου, επιτρέπεται μέχρι 31.12.2012 η πληρωμή αναδόχων συγχρηματοδοτούμενων δημοσίων συμβάσεων και δικαιούχων συγχρηματοδοτούμενων έργων, πλην έργων κρατικών ενισχύσεων, χωρίς την υποχρέωση προσκόμισης αποδεικτικού φορολογικής ή/και ασφαλιστικής ενημερότητας ή βεβαίωσης οφειλής.»
«15. Κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρθρου 22 του ν. 2362/1995, καθώς και κάθε άλλης ειδικής διάταξης, δεν απαιτείται σύμπραξη του Υπουργού Οικονομικών για την έκδοση κανονιστικών διοικητικών πράξεων που αφορούν συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, οι οποίες προκαλούν δαπάνη που, αναγνωρίζεται και βαρύνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».
Τι θέλει να πει ο «ποιητής» και -στην περίπτωση μας- το Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών; Απλά, ότι οι εργολάβοι των «αυτοχρηματοδοτούμενων» έργων μπορούν να μην έχουν πληρώσει εφορία, τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων τους και τα χρέη τους προς το Δημόσιο, αλλά μπορούν (κατά παρέκκλιση κάθε γενικού ή ειδικού νόμου) να εισπράξουν από το Δημόσιο. Ας μην αγνοείται το γεγονός ότι η περίφημη πρώτη δόση των 52,4 δισ. ευρώ νέων δανείων έχει εκταμιευθεί και βρίσκεται στη διάθεση του υπουργείου Οικονομικών.
Μάλιστα, σύμφωνα με απολύτως αξιόπιστες πληροφορίες, τα τελευταία 24ωρα πριν την απόφαση για την εκταμίευση από το Eurogroup, έντονο ήταν τα παρασκήνιο στο γραφείο του πρωθυπουργού, αλλά και του υπουργού Οικονομικών, σχετικά με το ποιοι επιχειρηματίες θα προηγηθούν στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων του Δημοσίου.
Είναι εμφανές από την συγκεκριμένη διάταξη της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, ότι οι εργολάβοι-μιντιάρχες έχουν πετύχει τον στόχο τους. Μάλιστα για να μην υπάρξουν γραφειοκρατικού τύπου κωλύματα και καθυστερήσεις, στην παράγραφο 15 προβλέπεται να υπάρξει παράκαμψη και του υπουργού Οικονομικών σχετικά.
Δύο μέτρα και δύο σταθμά σε όλη τους την έκταση…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...