Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Σοκαρισμένη η Ευρώπη από τον διεφθαρμένο υπουργό!

Σοκαρισμένη η Ευρώπη από τον διεφθαρμένο υπουργό!
Τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για πολιτικό σεισμό στην Αθήνα



Ο πολιτικός που διέσυρε όσο κανείς άλλος τα τελευταία χρόνια την Ελλάδα χαρακτηρίζοντάς την  στα διεθνή μέσα ενημέρωσης «διεφθαρμένη χώρα», προκαλεί έναν ακόμα διασυρμό με τις αποκαλύψεις γύρω από το πρόσωπό του οι οποίες φιλοξενούνται στα πρωτοσέλιδα  των μεγαλύτερων μέσων ενημέρωσης.

Τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για πολιτικό σεισμό στην Αθήνα αλλά και μεγάλη έκπληξη στις Βρυξέλλες καθώς ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου θεωρούνταν όπως αναφέρεται έντιμος πολιτικός από ορισμένους Ευρωπαίους συναδέλφους του. Ενδεικτικά, ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΒΒC
To ΒΒC έχοντας φωτογραφία του στην σελίδα γράφει για τον κ. Παπακωνσταντίνου: «Έλληνας πρώην υπουργός αποπέμπεται για σκάνδαλο συγκάλυψης συγγενών του» και αναφέρει στο άρθρο του: «Το σοσιαλιστικό κόμμα του ΠΑΣΟΚ διέγραψε τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου με την κατηγορία ότι διέγραψε ο ίδιος ονόματα συγγενών του με καταθέσεις σε ελβετική τράπεζα από την λίστα Λαγκάρντ».
Στη συνέχεια του ρεπορτάζ αναφέρεται ότι η λίστα κρατείται για τη διερεύνηση ενδεχόμενης φοροδιαφυγής και είχε ληφθεί από την τράπεζα HSBC και είχε παραδοθεί στην τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ.

Μάλιστα ο συντάκτης του ρεπορτάζ δείχνει να ειρωνεύεται τον πρώην υπουργό καθώς αναφέρθηκε σε δήλωσή που είχε κάνει λέγοντας πως «χειρίστηκα την κατάσταση με τον χειρότερο δυνατό τρόπο».

Επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η λίστα πέρασε στο ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών από την κ. Λαγκάρτν, το 2010, όταν ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν υπουργός. Αλλά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έλαβε κανένα μέτρο και αργότερα ισχυρίστηκε ότι την έχουν χάσει.


Bloomberg
Την απάντηση Παπακωνσταντίνου για την πολύκροτη υπόθεση με τη νέα λίστα  Λαγκάρντ παραθέτει και το ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, μέσω της οποίας ο πρώην υπουργός Οικονομικών αρνείται κάθε κατηγορία. Το πρακτορείο αναφέρει ότι όλα τα ελληνικά τηλεοπτικά μέσα ασχολούνται από το απόγευμα της Παρασκευής με την είδηση που πυροδότησε τις απρόσμενες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας, υπενθυμίζοντας ωστόσο και τη σύλληψη του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη τον Οκτώβριο, όταν ο ίδιος δημοσιοποίησε μέσα από το περιοδικό του «HotDoc» την περίφημη λίστα.


New York Times
«Ο πρώην Έλληνας υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε να εμπλέκεται στην παραποίηση της λεγόμενης λίστας Λαγκάρντ, όπου σύμφωνα με τους εισαγγελείς, είχαν αφαιρεθεί τρεις λογαριασμοί συγγενικών του προσώπων», αναφέρουν σε εκτενές ρεπορτάζ τους οι New York Times. Στη συνέχεια η εφημερίδα αναφέρει πως η λίστα του δόθηκε το 2010 από την τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή. «Η αποπομπή του από το σοσιαλιστικό κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, ήρθε όταν αποκαλύφθηκε από τις ελληνικές αρχές, πως η λίστα ήταν παραποιημένη από αυτήν που έδωσε η Γαλλία», προστίθεται στο ρεπορτάζ, ενώ αναφέρεται πως ο κ. Παπακωνσταντίνου αρνείται κατηγορηματικά πως αλλοίωσε τη λίστα.Τέλος στο άρθρο αναφέρεται η σύλληψη του δημοσιογράφου, Κώστα Βαξεβάνη, η οποία προκάλεσε «πολιτική θύελλα».


Bild
Νέο σκάνδαλο στην Αθήνα! Διέγραψε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου συγγενείς του από τη φορο-λίστα; Με αυτό τον τίτλο η γερμανική εφημερίδα «Bild» κάνει εκτενέστατη αναφορά στο θέμα που έχει θορυβήσει όλη την Ευρώπη. Χαρακτηριστικά το δημοσίευμα σχολιάζει ότι ο 51χρονος πρώην υπουργός Οικονομικών βρίσκεται στο κέντρο ενός μεγάλου σκανδάλου στην Ελλάδα. Ο λόγος; Ο κ. Παπακωνσταντίνου φέρεται – όπως αναφέρει το ρεπορτάζ - να έχει διαγράψει τα τρία αρχεία των συγγενών του από τα 2.062 ονόματα της λίστας, ενώ ο ίδιος από την πλευρά του ισχυρίζεται ότι «εάν υπάρχουν λογαριασμοί στη λίστα που αφορούν σε πρόσωπα του ευρύτερου συγγενικού μου περιβάλλοντος, είναι κάτι το οποίο δεν εγνώριζα μέχρι σήμερα». Πρώτη συνέπεια;  Διαγράφεται από το ΠΑΣΟΚ. Στη συνέχεια αναλύει την πολιτική δραστηριότητα του κ. Παπακωνσταντίνου μέχρι και τις αρχές του 2012.


Liberation
Το «σκάνδαλο» Παπακωνσταντίνου δεν έλειψε να σχολιαστεί και από τη γαλλική «Liberation» με τίτλο «Η λίστα Λαγκάρντ, ο Έλληνας υπουργός και οι ξαδέρφες». Ο αρχιτέκτονας του πρώτου σχεδίου λιτότητας - όπως χαρακτηρίζεται από την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας – που υπαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ φέρεται να έχει διαγράψει συγγενικά του πρόσωπα από τη λίστα Λαγκάρντ. Το θέμα παραπέμφθηκε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στη Βουλή. Η ύπαρξη της λίστας ήρθε στο φως από τον Τύπο τον Οκτώβριο.

πηγή:protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...