Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Γ. Κατρούγκαλος: Φασισμός και ελευθερίες

 
«Είναι προφανώς κάτι ιδιαίτερα θετικό πως το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο επιτέλους εφαρμόστηκε και για πρώτη φορά μετά την Κατοχή, παρακρατικά και νεοναζιστικά στοιχεία της άκρας δεξιάς οδηγήθηκαν ενώπιον των ποινικών ευθυνών τους. Εξίσου προφανείς είναι και οι κυβερνητικές ευθύνες για τη μη μέχρι σήμερα ενεργοποίησή του.

Από την άλλη μεριά δεν θα πρέπει να υπάρχει έκπτωση στις συνταγματικές εγγυήσεις και στα δικαιώματα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο φασισμός. Πέρα από το γεγονός ότι το νομικό οπλοστάσιο υπερεπαρκεί, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί ο φασισμός να καθορίζει το επίπεδο της Δημοκρατίας και των ελευθεριών μας.

Γι' αυτόν τον λόγο συζητήσεις, όπως η τροποποίηση του εκλογικού νόμου για να μη γίνουν αναπληρωματικές εκλογές σε περίπτωση παραίτησης βουλευτών της Χρυσής Αυγής, είναι απολύτως αντισυνταγματικές και δεν προσφέρουν υπηρεσία στη Δημοκρατία...

Επίσης, κατά τη γνώμη μου, ορθότερο θα ήταν να είχε αρθεί η ασυλία των βουλευτών της Χρυσής Αυγής πριν από τη σύλληψή τους, αντί να στηρίζεται αυτή σε μια οριακής συνταγματικότητας διάταξη, όπως αυτή του διαρκούς αυτόφωρου κακουργήματος του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα».

** Ο Γ. Κατρούγκαλος είναι καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

ΠΗΓΗ: Εθνος
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...