Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

ΑΘΑΝΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΖΟΓΟΣ : ΤΑ ΣΟΥΡΤΑ ΦΕΡΤΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΒΓΑΛΑΝ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ!

ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ, ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΤΩΝ HEDGE FUNDS
Lotería de Navidad 2012: El sorteo que toca a todo el mundo, aunque no juegue
Σημαντικές αποκαλύψεις έρχονται στο φως απο ξένα μέσα για το παιχνίδι που στήθηκε με τα ελληνικά ομόλογα. Σε
δημοσίευμα των Financial Times με τίτλο "Το έξοχο ελληνικό παιχνίδι (τζόγος)" εννοώντας τα στοιχήματα-πονταρίσματα των κερδοσκόπων στα ελληνικά ομόλογα, αποκαλύπτονται οι σχέσεις και επαφές των κερδοσκοπικών hedge funds με Έλληνες πολιτικούς και στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης.

Κι ενώ ο δισεκατομμυριούχος Dani Loeb έχει κυριαρχήσει  στα πρωτοσέλιδα, το hedge fund του, η Third Point, δεν ήταν το μόνο που αποκόμισε τρελά κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα.
Οι συναντήσεις με Έλληνες κυβερνητικούς τον Σεπτέμβριο 
Μια ομάδα από άλλους 15 αναλυτές των hedge funds επισκέφθηκε την Αθήνα στις 20 Σεπτεμβρίου.
Στην ατζέντα τους ;; Συναντήσεις με μερικές από τις
μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα, τον ΟΔΗΧΧ και ανθρώπους στην κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων δύο από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες του υπουργικού συμβουλίου: τον Κωστή Χατζηδάκη,  Υπουργό Ανάπτυξης, και τον Χρήστο Σταϊκούρα,  αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών.Μετά τις συναντήσεις αυτές, πολλοί από τους αναλυτές επέστρεψαν στις αίθουσες συναλλαγών του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης με ένα  συμπέρασμα: Ελλάδα - ένα  κράτος θύμα  μιας τεράστιας και συνεχιζόμενης διαρροής των διεθνών κεφαλαίων - ήταν μια μεγάλη επενδυτική ευκαιρία. 

Σουρτα-φερτα των κερδοσκόπων στην Αθήνα από το καλοκαίρι 
Για να λέμε την αλήθεια, στα τέλη του καλοκαιριού, τα ελληνικά υπουργεία και οι τράπεζες της Αθήνας ήταν μανιώδεις με τα σούρτα φέρτα των διαχειριστών των hedge funds.Η πολιτική της δεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού είχε δώσει υψηλού επιπέδου πρόσβαση σε επενδυτές όλων των ειδών, συμπεριλαμβανομένων των hedge funds, για πρώτη φορά - μια σημαντική αλλαγή από την προηγούμενη κυβέρνηση, όπου πολλοί traders είχαν δαιμονοποιηθεί ως κακοί κερδοσκόποι. 
Η Third Point ήταν από τα πρώτα hedge funds που  επισκέφθηκαν την Αθήνα, ξεκινώντας το κυνήγι των ελληνικών ομολόγωντον Ιούλιο και τον Αύγουστο.Η εταιρεία είχε μελετήσει προσεκτικά την Ελλάδα για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά οι αναλυτές είχαν παραξενευτεί από το πόσο χαμηλά τα ομόλογα διαπραγματεύονταν μετά την αναδιάρθρωσή τους το Μάρτιο.Εν μέσω ανησυχιών της ελληνικής εξόδου από την ευρωζώνη, οι τιμές των νέων ομολόγων που ανταλλάχθηκαν με τα παλιά συνέχιζαν να βυθίζονται.
 
Τα πονταρίσματα των hedge funds - Οι επαφές τους με Έλληνες αξιωματούχους και τον Σαμαρά
Key Speakers At The SALT Conference...Daniel Loeb, founder and chief executive officer of Third Point LLC, speaks during the SkyBridge Alternatives (SALT) conference in Las Vegas, Nevada, U.S., on Wednesday, May 9, 2012. Yahoo! Inc. investor Third Point LLC escalated pressure for management change at the Web portal, urging directors to immediately replace Chief Executive Officer Scott Thompson over his misrepresented academic credentials.
Όταν η Third Point του Dani Loeb άρχισε το κυνήγι για τα ελληνικά ομόλογα το καλοκαίρι, δεν υπήρχε έλλειψη πωλητών. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες, κυρίως Γαλλικές, ήταν απελπισμένες για να ξεφορτώσουν τις συμμετοχές τους σε χαμηλές τιμές. Στο τέλος, το hedge fund απέκτησε strip bonds  με μέση τιμή μόλις 17 σεντ στο ευρώ.Αργά αλλά σταθερά, οι τιμές των ελληνικών ομολόγων άρχισαν να αυξάνονται  προσελκύοντας το ενδιαφέρον κι άλλων hedge funds.
Η κυβέρνηση προχώρησε, με ολοένα και πιο δυνατές συμβουλές σχετικά με τη δυνατότητα επαναγοράς του χρέους, μια μη δοκιμασμένη λύση
 Ανάμεσά τους  στα hedge funds που τοποθετήθηκαν ήταν η Moore Capital, ένα από τα πιο καθιερωμένα παγκοσμίως, αλλά και μυστικοπαθή, αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου. Η Moore αγόρασε μια μεγάλη θέση το φθινόπωρο, σύμφωνα με τους traders.Στις 5 Δεκεμβρίου, τα hedge funds είχαν ακούσει την είδηση ​​που ήθελαν. Στο περιθώριο της διάσκεψης των επενδύσεων που διοργανώθηκε από το Ελληνικό Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε μια μικρή ομάδα από αυτούς. 

Διαβεβαιώσεις του Σαμαρά στους κερδοσκόπους -Τα τρελά κέρδη των hedge funds
Η κυβέρνηση είχε παρουσιασει σχέδια για επαναγορά του χρέους. Η κυβέρνηση σχεδίαζε να δαπανήσει μέχρι και € 10 δισ. για να αγοράσει το δικό της χρέος. Το ερώτημα ήταν: σε ποια τιμή; 
Τα hedge funds αρχικά ανησυχούν ότι η τιμή θα είναι πολύ χαμηλή - καικατέστησαν σαφές στον κ. Σαμαρά ότι, αν ήταν, δεν θα συμμετάσχουν. Τους διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει μια ελάχιστη τιμή στη δημοπρασία των περίπου 30 σεντ στο ευρώ.Όταν η συμφωνία έγινε, η κυβέρνηση προέβη στην αγορά ομολόγων με μέση τιμή ελάχιστα κάτω από 34 σεντ για το ευρώ, αρκετή για την Third Point ώστε να έχουν διπλασιάσει τα χρήματά της.Το hedge fund πούλησε το μεγαλύτερο μέρος της θέσης του - αλλά όχι όλο. Αναλυτές στην Third Point πιστεύουν ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένα επιπλέον ράλι 40% πάνω από τις τρέχουσες τιμές, εάν η κυβέρνηση επιθυμεί να διατηρήσει τα σχέδιά της το επόμενο έτος.
 
Εσωτερική πληροφόρηση;
Οι άνθρωποι κοντά στα hedge funds λένε ότι τα ταξίδια τους στην Ελλάδα δεν τους είχαν  δώσει εμπιστευτικές πληροφορίες, αλλά μόνο βασικές λεπτομέρειες σχετικά με το πώς να αξιολογήσουν το επενδυτικό κλίμα.
"Οποιοσδήποτε τρόπος να το δει κανείς, η Ελλάδα έχει αποδειχτεί ένα από τα καλύτερα trades" λέει ο Αχιλλέας Risvas, διευθύνων σύμβουλος της Dromeus Capital, hedge fund με έδρα την Ελβετία  που έχει ως στόχο να επωφεληθεί από μια ελληνική ανάκαμψη.
Χαρακτηριστικό ότι η τιμή του ελληνικού 10ετούς τίτλου με λήξη το 2023 από 14 λεπτά που διαπραγματευόταν το καλοκαίρι, σήμερα έχει σκαρφαλώσει στα 48,55 λεπτά (είχε φτάσει και 51 λεπτά)!
(Από CNBC, Financial Times, Business Recorder, Bloomberg)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...