Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Χαμός στη G20 για Συρία - Αντί για απόψεις, αντάλλαξαν προσβολές

 

«Ταύρος σε υαλοπωλείο» ο Πούτιν αποκάλεσε ψεύτη τον Κέρι – Απίστευτη προσβολή για Βρετανία από εκπρόσωπο του ρώσου προέδρου – Εξαλλος αποχώρησε ο Κάμερον

Ενώ ήταν αναμενόμενο ότι το κλίμα στη G20 λόγω της Συρίας θα ήταν ψυχροπολεμικό, κανείς δεν περίμενε ότι οι ηγέτες θα έφταναν να τσακωθούν αγρίως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.


Ο Πούτιν, αν και οικοδεσπότης της Συνόδου, έφτασε στην Αγία Πετρούπολη με άγριες διαθέσεις και έφτασε σε σημείο να εκτοξεύσει απίστευτες προσβολές κατά των παρισταμένων.

Ισως το πιο εξωφρενικό σχόλιο που ακούστηκε αφορούσε τη Βρετανία και ήταν το εξής: «Η Βρετανία είναι ένα μικρό νησί, για το οποίο δεν νοιάζεται κανείς, παρά μόνο οι ολιγάρχες που αγοράζουν την Τσέλσι!».

Η ατάκα φέρεται να ανήκει στον εκπρόσωπο του Πούτιν και έγινε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, δεν άργησε όμως να φτάσει στα αυτιά του Κάμερον.

Το σχόλιο έκανε έξαλλο τον βρετανό πρωθυπουργό, που αποχώρησε από τη Σύνοδο εμφανώς ταραγμένος.

Και η Ρωσία δε σταμάτησε εκεί... Ο ίδιος ο Πούτιν αποκάλεσε τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών «ψεύτη» που παραπλάνησε το Κογκρέσο για να πάρει το πράσινο φως για επέμβαση στη Συρία όταν άκουσε τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας να λέει ότι η Ρωσία «κωλυσιεργεί επίτηδες» στο θέμα της Συρίας.

Η αντίδραση του Πούτιν ήρθε αφού ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία προσπάθησαν να τον πείσουν ότι στη Συρία έγινε χρήση χημικών.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανέλαβε να παρουσιάσει στοιχεία για τη χρήση του θανατηφόρου αερίου σαρίν λέγοντας πως βρέθηκε σε δείγμα από χώμα από το σημείο της επίθεσης στη Δαμασκό.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από Βρετανούς ερευνητές στο Πόρτον Ντάουν, ενώ όπως αναφέρει ο Guardian τα δείγματα από ρούχα, αίμα και χώμα είναι διαφορετικά από τα δείγματα που ερευνήθηκαν στις ΗΠΑ.

Πάντως για το κλίμα μίλησε κομψά και ο ιταλός πρωθυπουργός που έκανε λόγο για διαίρεση στη διεθνή κοινότητα για την κρίση στη Συρία.

Όπως έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Λέτα «το δείπνο βαδίζει προς το τέλος του, σε αυτό "επιβεβαιώθηκε" η διαίρεση της ομάδας των G20 για τη Συρία».

Ψυχροπολεμικός αέρας περασμένων εποχών φυσά από τη Μόσχα στην Ουάσινγκτον, όπως σημειώνουν και τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, με το Reuters να υπενθυμίζει το σχόλιο του Πούτιν για τον Ομπάμα στη Σύνοδο των G8 τον περασμένο Ιούνιο στη Βόρεια Ιρλανδία «ότι μοιάζει με πιτσιρικά που βαριέται στα πίσω θρανία της τάξης».

Γράφουν ότι το κλίμα οξύνθηκε μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ με ανταλλαγές προσβολών και σχολιάζουν ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατηγόρησε τη Ρωσία για «ηθελημένη κωλυσιεργία», και ο Βλαντιμίρ Πούτιν απάντησε αποκαλώντας τον Κέρι «ψεύτη».

Η «απάντηση» του Ομπάμα στα χτυπήματα του Κρεμλίνου δίνεται σήμερα, Παρασκευή με τη συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου με εκπροσώπους οργανώσεων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Ρωσία όπου θα εξετασθεί, κυρίως, το ζήτημα των διακρίσεων σε βάρος των ομοφυλοφίλων.
 protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...