Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

«Οχι» από Μαξίμου στην απαίτηση για «ξαφνικό θάνατο» των αμυντικών βιομηχανιών

 

Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση, λέει το Μαξίμου

Για μία δύσκολη διαπραγμάτευση με την Τρόικα προετοιμάζεται η κυβέρνηση καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών ήδη φροντίζουν να δείχνουν ότι θα έλθουν «με άγριες διαθέσεις».

Τελευταίος πονοκέφαλος για το Μέγαρο Μαξίμου είναι το θέμα των αμυντικών βιομηχανιών για τις
οποίες η Τρόικα με e-mail απέρριψε το σχέδιο για εξυγίανση εν λειτουργία των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ που πρότεινε η κυβέρνηση και ζήτησε τον ξαφνικό θάνατο των τριών ακόμη και χωρίς αποζημιώσεις των εργαζομένων.

Κυβερνητικά στελέχη λένε ότι η πρόταση της Τρόικας «απορρίπτεται» και ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μία δύσκολη διαπραγμάτευση. Διαβάστε αναλυτικά τι ζητάει η Τρόικα και ποια είναι τα εναλλακτικά σχέδια για μία μονάδα παραγωγής με 200 εργαζόμενους

«Κάποια πράγματα θα τα σώσουμε κάποια άλλα δεν μπορούμε να τα υποστηρίξουμε με επιχειρήματα» λέει συνεργάτης του πρωθυπουργού και αφήνει να εννοηθεί ότι παρά την αρχική σκληρή στάση της Τρόικας το θέμα θα λήξει με συμβιβασμό. Το πιο δύσκολο σημείο είναι οι κρατικές ενιχσύσεις που έχουν στο παρελθόν οι επιχειρήσεις.

Το ζήτημα των αμυντικών βιομηχανιών είχε τεθεί και στις αρχές του καλοκαιριού. Τότε είχε αποφασιστεί στις συσκέψεις του Μεγάρου Μαξίμου να κλείσει η ΕΡΤ για να καλυφθούν οι απαιτήσεις της Τρόικας λόγω της συμβολικής σημασίας που έχουν οι αμυντικές βιομηχανίες για το κόμμα και το εκλογικό κοινό της ΝΔ.

Ενώ το θέμα είναι ούτως ή άλλως δύσκολο θα συνδυαστεί με την εν γένει διαπραγμάτευση που θα γίνει. Η κυβέρνηση δείχνει ότι δεν ανησυχεί για το θέμα των μετακινήσεων στον δημόσιο τομέα καθώς όπως λένε οι αρμόδιοι έχει γίνει η προεργασία και θα «είμαστε έτοιμοι».

Ανησυχία όμως προκαλούν οι ενδεχόμενες αντιδράσεις του κλάδου των δικηγόρων, καθώς η Τρόικα ζητά επιτακτικά την πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος με αλλαγή του κώδικα και την κατάργηση της υποχρεωτικής παράστασης σε σειρά πράξεων.

Στο τραπέζι όμως παραμένει πάντα και το επίσης δύσκολο θέμα της άρσης της απαγόρευσης για τους πλειστηριασμούς. Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι η προστασία θα παραταθεί για όσους αποδεδειγμένα λόγω της οικονομικής κρίσης βρέθηκαν σε αδυναμία να πληρώσουν τα δάνειά τους. Έχει όμως επίσης ξεκαθαρίσει ότι το καθεστώς θα αλλάξει ώστε να μην επωφελούνται από την γενική ρύθμιση δανειολήπτες που αποφεύγουν απλώς τις υποχρέωσεις τους. Από την πλευρά της η κυβέρνηση θέλει να πετύχει την κατάργηση του μέτρου για το πετρέλαιο θέρμανσης που επιβλήθηκε πέρυσι με πενιχρά αποτελέσματα και μεγάλο κοινωνικό κόστος.

Η διαπραγμάτευση με την Τρόικα έχει αρχίσει αλλά θα κορυφωθεί στο τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου όταν θα έχουν πραγματοποιηθεί οι γερμανικές εκλογές και θα έχει φανεί το νέο τοπίο μέσα στο οποίο θα κινηθούν οι σχέσεις της χώρας με τους δανειστές στο εξής. Στο γενικό επίπεδο η κυβέρνηση ξέρει ότι έχει ένα δύσκολο τετράμηνο και ζητά ελαστικότητα προκειμένου να αποφευχθεί η κοινωνική έκρηξη και το πολιτικό ατύχημα στις κοινοβουλευτικές ομάδες της συμπολίτευσης που ενδεχομένως απειλήσουν την κυβερνητική σταθερότητα. Δείχνει δε διατεθειμένη να πάει ακόμη και σε σύγκρουση με την Τρόικα, αλλά η τελική έκβαση θα εξαρτηθεί και από τις αποφάσεις των δανειστών.
protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...