Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Αλλάζει και πάλι το μέτρο της συλλογής αποδείξεων


Οι φορολογούμενοι θα συγκεντρώνουν μόνο συγκεκριμένες αποδείξεις από επαγγελματίες

Ανατροπές στη συλλογή αποδείξεων αποφασίστηκαν σε σύσκεψη στο υπουργείο οικονομικών για μισθωτούς και συνταξιούχους. Πλέον οι φορολογούμενοι θα συγκεντρώνουν μόνο συγκεκριμένες αποδείξεις από επαγγελματίες.

Σε σύσκεψη στο υπουργείο οικονομικών εξετάσθηκε η θέσπιση φορολογικών κινήτρων για όσους συλλέγουν αποδείξεις από συγκεκριμένους κλάδους όπου παρατηρείται εκτεταμένη φοροδιαφυγή, αλλά και η κατάργηση του φορο -πέναλτι που επιβάλλεται σήμερα επί της αξίας των αποδείξεων που δεν έχει συγκεντρώσει ο φορολογούμενος.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι φορολογούμενοι δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να συλλέγουν αποδείξεις από σούπερ μάρκετ, πρατήρια καυσίμων, κ.α., ενώ ειδική βαρύτητα θα έχουν οι αποδείξεις υδραυλικών, ηλεκτρολόγων, δικηγόρων, ιατρών, κ.α.

Οι αλλαγές που αποφασίστηκαν θα ισχύσουν για τη συλλογή αποδείξεων από τη νέα χρονιά, δηλαδή για τη φορολογική δήλωση που θα γίνει το 2015 και θα αφορά στα εισοδήματα του 2014.

Σημειώνεται πως σήμερα υποχρεωμένοι να συγκεντρώνουν αποδείξεις είναι μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, καθώς όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες φορολογούμενων έχουν εξαιρεθεί από τη συγκέντρωση αποδείξεων και λαμβάνουν τιμολόγια για τις επαγγελματικές τους δαπάνες.

Το υπουργείο Οικονομικών θα στείλει τις προτάσεις του στην τρόικα μέχρι την Παρασκευή και θα αναμένει τις σχετικές απαντήσεις προκειμένου να τις επεξεργασθεί. Οι αλλαγές στις αποδείξεις θα περιληφθούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και αφού πρώτα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...