Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Πούτιν προειδοποιεί τις ΗΠΑ για μονομερές πλήγμα στη Συρία

πουτιν, συρια, οηε
Τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους προειδοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στην περίπτωση που αποφασίσουν μονομερώς στρατιωτική επίθεση στη Συρία, χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ.

Ο Πούτιν ζήτησε να παρουσιαστούν τα στοιχεία -και όχι φήμες- για τη χρήση χημικών όπλων
από το συριακό στρατό στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τόνισε ότι πρέπει να είναι «πειστικά» και «πέραν κάθε αμφισβήτησης». Στην περίπτωση αυτή, η Ρωσία δεν θα απέκλειε να στηρίξει μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που θα επέτρεπε ακόμα και την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας.
«Οποιεσδήποτε άλλες αφορμές και τρόποι, που θα δικαιολογούσαν την άσκηση βίας έναντι ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους, είναι ανεπίτρεπτοι και δεν μπορεί να θεωρηθούν παρά μόνον επιθετική ενέργεια», τόνισε.
Πάντως, ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε ξανά τις αμφιβολίες του για τη βασιμότητα των αμερικανικών ισχυρισμών, που κατηγορούν την κυβέρνηση Άσαντ για τη χρήση χημικών όπλων στην επίθεση της 21ης Αυγούστου. Μάλιστα, χαρακτήρισε «γελοίο» το ενδεχόμενο ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ αλ Άσαντ, να έδωσε εντολή για χρήση χημικών σε μία χρονική στιγμή που οι δυνάμεις του κέρδιζαν συνεχώς έδαφος από τους λεγόμενους αντικαθεστωτικούς. «Όλοι ήξεραν πολύ καλά (στη συριακή κυβέρνηση) ότι αυτό (μια χημική επίθεση) θα γινόταν αφορμή για κυρώσεις, ακόμα και για στρατιωτική δράση εναντίον τους. Αυτό είναι ανόητο και παράλογο», είπε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά στα στοιχεία που επικαλούνται οι ΗΠΑ για να δικαιολογήσουν μια στρατιωτική επέμβαση, ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι «ακόμα και στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχουν ειδικοί που αμφισβητούν την αξιοπιστία των γεγονότων που παρουσιάζει η κυβέρνηση. Αυτοί οι ειδικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να οργάνωσε η συριακή αντιπολίτευση μια τέτοια προβοκάτσια για να δώσει στους υποστηρικτές της ένα λόγο για στρατιωτική επέμβαση».
Σχολιάζοντας ειδικά τις σκηνές βίντεο, που έχουν παρουσιαστεί, ο Πούτιν είπε ότι πρόκειται για «φρικτές εικόνες», όμως έθεσε το ερώτημα ποιος είναι υπεύθυνος, καθώς οι σκηνές από μόνες τους δεν απαντούν στα κρίσιμα ερωτήματα. «Υπάρχει μάλιστα η άποψη ότι πρόκειται για ένα συνονθύλευμα από τους ίδιους τους ενόπλους, οι οποίοι, όπως καλά γνωρίζουμε και το αναγνωρίζει και η αμερικανική κυβέρνηση, συνδέονται με την Αλ Κάιντα και πάντοτε ξεχώριζαν για την ιδιαίτερη βαναυσότητά τους», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.
Ο Πούτιν απέφυγε, πάντως, να διευκρινίσει ποια θα ήταν η αντίδραση της Ρωσίας, στην περίπτωση που οι ΗΠΑ επιτεθούν μονομερώς στη Συρία, χωρίς έγκριση του ΟΗΕ. «Είναι πολύ νωρίς», σημείωσε.

Ο Ρώσος πρόεδρος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press και το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 1 εν όψει της συνόδου κορυφής των G20, που ξεκινά την Πέμπτη στην Αγία Πετρούπολη. Αντί όμως στο επίκεντρο να βρεθεί η παγκόσμια οικονομία, φαίνεται πως τις εργασίες της συνόδου θα μονοπωλήσει η Συρία.
Παρά το γεγονός ότι δεν έχει ανακοινωθεί συνάντηση Ομπάμα-Πούτιν στο περιθώριο της συνόδου, πηγές του Λευκού Οίκου δεν αποκλείουν ανεπίσημες συνομιλίες.
newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...