Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΑ ΚΑΘΑΡΑ ΧΕΡΙΑ ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ ΜΠΟΥΤΑΡΗ

Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου
twitter: @egerssi

Τις τελευταίες ημέρες ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν στην ειδησιογραφία ήταν η προσφορά-δωρεά των 5 χιλ. ευρώ του εκλεγμένου δημοκρατικά κόμματος της «Χρυσής Αυγής», προς την ΜΚΟ για την προστασία της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος με την επωνυμία: «Αρκτούρος». Η συγκεκριμένη
ΜΚΟ αρχικά αποδέχτηκε την προσφορά-δωρεά της «Χρυσής Αυγής» και μετά αποφάσισε να την επιστρέψει, χαρακτηρίζοντας ως «σφάλμα» την αρχική αποδοχή των χρημάτων.

Πιο συγκεκριμένα, διαβάζουμε στην αριστερή εφημερίδα «Αυγή»: «Επιστρέφει τη δωρεά των 5000 ευρώ από τη Χρυσή Αυγή ο "Αρκτούρος", αναγνωρίζοντας, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, ότι αποτελεί σφάλμα η αποδοχή της. Στην ανακοίνωση της περιβαλλοντικής οργάνωσης υπογραμμίζεται ότι "μετά και από τις αντιδράσεις και συζητήσεις που προκάλεσε η δωρεά από το πολιτικό κόμμα της Χρυσής Αυγής, η οργάνωση αναγνωρίζει ότι αποτελεί σφάλμα η αποδοχή της και για το λόγο αυτό αποκρούει τη δωρεά και επιστρέφει τα χρήματα". Σημειώνεται ότι, πρόσφατα, ο "Αρκτούρος", απηύθυνε δημόσια έκκληση, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, για την οικονομική ενίσχυση των δράσεών του, καθώς διανύει τη δυσκολότερη περίοδο της ύπαρξης και της λειτουργίας του, λόγω έλλειψης πόρων. "Από τα 21 χρόνια λειτουργίας του, τα τελευταία 11, ο “Αρκτούρος” στήριξε τη δράση του σε ίδιους πόρους, τους οποίους εξασφάλιζε από δωρεές και χορηγίες ευαισθητοποιημένων ιδιωτών ή επιχειρήσεων και από εθελοντική προσφορά εργασίας και δράσης ενεργών πολιτών" αναφέρεται στην ανακοίνωση. Τονίζεται, μάλιστα, ότι η οργάνωση "δεν συνδέθηκε ποτέ με κυβερνητικές πολιτικές, δεν εισέπραξε κρατικές επιδοτήσεις, δεν συμμετείχε σε κανενός είδους κομματικές διαδικασίες και δεν ενισχύθηκε οικονομικά ή άλλως από κομματικούς μηχανισμούς και σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να μεταβάλει τη στάση του σήμερα". "Εξάλλου", διευκρινίζεται, "καμία οικονομική ανάγκη, όσο επιτακτική κι αν είναι, δεν επιτρέπεται να καλύπτεται με ενέργειες που προκαλούν μεγαλύτερα προβλήματα ή συγχύσεις στην κοινωνία, ιδίως σε καιρούς κρίσης"».

Ωστόσο, είναι πλέον εξακριβωμένο πως η αντίδραση αυτή της ΜΚΟ Αρκτούρος, προήλθε μετά από παρέμβαση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος φέρεται ως κύριος του «Αρκτούρου», και όλοι γνωρίζουμε την ακραία αντιπαράθεσή του με το κόμμα της «Χρυσής Αυγής». Άλλωστε, αυτό φάνηκε και από τις σκληρές δηλώσεις του που ακολούθησαν της ανακοινώσεως του «Αρκτούρου». Ο κ. Μπουτάρης, λοιπόν, δήλωσε πως την ευαισθητοποίηση της Χρυσής Αυγής δεν την ξεπλένει τίποτα, ούτε τα 5 εκατ. ευρώ, γιατί «αυτοί σκοτώνουν», και ως εκ τούτου δεν δέχεται τίποτα από ναζιστές και γι' αυτό επέστρεψε τα χρήματα. «Η Χρυσή Αυγή θέλει να σκοτώνει και άνθρωποι που σκοτώνουν δεν αγαπούν το περιβάλλον». Ακόμα, δήλωσε πως  αυτή η πολιτική της Χρυσής Αυγής είναι επικοινωνιακή και απευθύνεται σε χαμηλά αισθήματα. Όμως, ταυτόχρονα είπε πως ο «Αρκτούρος» θα δεχόταν χρήματα από το ΚΚΕ καθώς πρόκειται για επαναστατικό κόμμα.
Βέβαια, το οξύμωρο της δηλώσεως της ΜΚΟ «Αρκτούρος» και των δηλώσεων Μπουτάρη, είναι πως αυτοαναιρούνται μεταξύ τους. Ο «Αρκτούρος» ισχυρίζεται πως η ΜΚΟ «δεν συμμετείχε σε κανενός είδους κομματικές διαδικασίες και δεν ενισχύθηκε οικονομικά ή άλλως από κομματικούς μηχανισμούς». Ενώ, αντίθετα ο Μπουτάρης κάνει ιδεολογικούς διαχωρισμούς μεταξύ κοινοβουλευτικών κομμάτων και εμμέσως πλην σαφώς προτρέπει ένα «επαναστατικό κόμμα» να συνεισφέρει στον «Αρκτούρο». Δηλαδή κ. Δήμαρχε της Θεσσαλονίκης τα χρήματα της «Χρυσής Αυγής» είναι “βρώμικα” και τα χρήματα του ΚΚΕ είναι “καθαρά”; Και βέβαια δεν μπορώ να μην συμφωνήσω με τη δήλωση του εκπρόσωπου τύπου της Χρυσής Αυγής,  Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος σημείωσε «ότι οι αρκούδες και οι λύκοι δεν έχουν πολιτική ταυτότητα».

Αλλ΄όμως, κ. Μπουτάρη, εάν υποθέσουμε πως τα χρήματα της «Χρυσής Αυγής» είναι “βρώμικα”, τα χρήματα από την πολυεθνική εταιρεία Siemens, είναι “καθαρά”; Διότι όταν ο «Αρκτούρος» δηλώνει στην εκ των υστέρων ανακοίνωσή του πως «τους πόρους εξασφαλίζει από δωρεές και χορηγίες ευαισθητοποιημένων ιδιωτών ή επιχειρήσεων…», προφανώς και δεν εννοεί επιχειρήσεις που εμπλέκονται σε πολιτικοοικονομικά σκάνδαλα, των οποίων το ποινικό μέρος είναι ακόμη υπό διερεύνηση από τις δικαστικές αρχές της χώρας μας! Και για να εξηγούμαστε κ. Μπουτάρη! Ο «Αρκτούρος» σύναψε με την Siemens την 5η Ιουλίου 2011 ιδιωτικό συμφωνητικό, όπου στο σημείο 2.2. αναφέρει επί λέξει τα εξής: «Για την υλοποίηση του παραπάνω έργου, η εταιρεία (Siemens) αναλαμβάνει να καταβάλλει ως χορηγία στον Αρκτούρο το ποσό που θα απαιτηθεί για την εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών και συγκεκριμένα το ποσό των 13.600 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 23% 3.128 ευρώ, σύνολο 16.728 ευρώ». Προς τούτο δε, εκδόθηκε το υπ΄ αριθ. Τιμολόγιο Επιχορήγησης-Επιδότησης 251 από 14 Ιουλίου 2011 (συνημμένο).

Δημιουργούνται λοιπόν, εύλογα ερωτήματα και πολλές απορίες για το πώς ο «Αρκτούρος» αποδέχτηκε χορηγία από την πολυεθνική γερμανική εταιρεία, η οποία βρισκόταν την χρονική εκείνη περίοδο στο «μάτι του κυκλώνα» (δικαστική διερεύνηση, εισαγγελικές κλητεύσεις μαρτύρων, εξεταστική επιτροπή της Βουλής), μέσω πολυσέλιδου ιδιωτικού συμφωνητικού; Στο σημείο αυτό θα πρέπει να θυμηθούμε, πως εκείνη την περίοδο η Siemens είχε αρνητικούς ισολογισμούς και είχε σταματήσει τις πάσης φύσεως χορηγίες σε μια προσπάθεια «καθαρότητας» της εταιρείας! Γι΄ αυτό άλλωστε, είχε αναθέσει στον Ελληνοαμερικανό Robert Sikellis http://cn.linkedin.com/pub/robert-sikellis/11/767/91a την υλοποίηση συγκεκριμένου προγράμματος «συμμόρφωσης εταιρικών κανόνων και διαφάνειας» προς την Ελληνική κοινωνία και το Ελληνικό Δημόσιο! 

Συνεπώς κ. Μπουτάρη η μνήμη σας και οι επιλογές σας είναι προφανώς επιλεκτικές. Οι κοινωνικές και γενικότερες ευαισθησίες σας προφανώς έχουν όρια και χρώμα! Σαν εκείνες που διατυπώσατε σε παλαιότερη συνέντευξή σας στην εφημερίδα των Σκοπίων «Utrinski Vesnik», όπου προτείνατε το «Σλαβομακεδονία» για όνομα των γειτόνων μας. Ή όπως, η αποδοχή σας των gay pride της συμπρωτεύουσας, τα οποία θεωρείτε πως αποτελούν τιμή για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Και δεν θα είχατε κανένα πρόβλημα, ως Δήμαρχος, να παντρεύατε ένα gay ζευγάρι. Όπως επίσης διατυπώνετε τη θέση πως είστε σαφώς θετικός στο να υιοθετούνται παιδιά από ζευγάρια gay. Τέλος θα επισημάνω το «κατόρθωμά» σας, να επαναλειτουργήσετε το “τζαμί” στη Θεσσαλονίκη για να προσεύχονται οι Μουσουλμάνοι φίλοι σας, προκαλώντας το κοινό αίσθημα της πόλης, όταν η Αγιά Σοφιά κατά παράβαση όλων των Διεθνών Συνθηκών παραμένει κέντρο επιδείξεως εσωρούχων και ειδών υγιεινής από τους αλλόθρησκους!

Τελικά, κ. Μπουτάρη, η πατρίδα χάνεται, η χώρα έχει βυθιστεί σε βαθειά πολύπλευρη κρίση και εσείς βαυκαλίζεστε!  
Δημοσιεύθηκε στο πρωτοσέλιδο φύλλο της «Ελεύθερης Ώρας της Κυριακής» την 1η Σεπτεμβρίου 2013
logiosermis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...