Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Επέμβαση στη Συρία: Αλλαγή στάσης από Πούτιν, «πράσινο φως» από Γερουσία

Πλέον οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για επίθεση που μπορεί να διαρκέσει έως και 90 ημέρες

Με τον αέρα του νικητή - αφού κατάφερε να αποσπάσει την συναίνεση κορυφαίων στελεχών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για πόλεμο στη Συρία- ο Μπαράκ Ομπάμα μεταβαίνει αύριο στη Ρωσία αφήνοντας μάλιστα ένα... παραθυράκι για μια όχι και τόσο περιορισμένης κλίμακας επιχείρηση κατά του καθεστώτος της Δαμασκού, πιθανότατα για να ευχαριστήσει τα γεράκια του Κογκρέσου για την υποστήριξή τους.

Από την πλευρά του, ο "οικοδεσπότης" της συνόδου των G20, Βλαντιμίρ Πούτιν, εμφανίζεται για πρώτη φορά διατεθειμένος να επιτρέψει μία επέμβαση κατά του συριακού καθεστώτος εάν, όπως είπε, αποδειχθεί η χρήση χημικών από την κυβέρνηση Ασαντ.

Συγκεκριμένα, ο Ρώσος πρόεδρος δεν αποκλείει τη συγκατάθεση της Ρωσίας στην άσκηση στρατιωτικής βίας κατά της Συρίας, εάν αυτό συμβεί με την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του μόνου αρμόδιου οργάνου για να αποφασίσει τη χρήση όπλων εναντίον κυρίαρχου κράτους, σύμφωνα με το ισχύον διεθνές δίκαιο, αλλά και εφόσον αποδειχθεί η χρήση χημικών όπλων από την κυβέρνηση Άσαντ. «Οποιεσδήποτε άλλες αφορμές και τρόποι, που θα δικαιολογούσαν την άσκηση βίας έναντι ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους, είναι ανεπίτρεπτοι και δεν μπορεί να θεωρηθούν παρά μόνον επιθετική ενέργεια», δήλωσε ο Πούτιν σε συνέντευξή του προς το ρωσικό Πρώτο Κανάλι και το πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρεσ.

Ο ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες σχετικά με το τι ακριβώς συνέβη στη Συρία, γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να ερευνηθούν λεπτομερώς όλα τα στοιχεία. «Θα μας πείσει μια βαθιά λεπτομερής έρευνα του ζητήματος και ειδικά η ύπαρξη αποδείξεων, οι οποίες θα είναι προφανείς και θα αποδεικνύουν σαφώς ποιος χρησιμοποίησε και τι είδους χημικά μέσα χρησιμοποιήθηκαν. Κατόπιν τούτου είμαστε έτοιμοι να δράσουμε με τον πλέον αποφασιστικό και σοβαρό τρόπο», είπε ο Ρώσος ηγέτης ενόψει της Συνόδου Κορυφής των G20, όπου το Συριακό αναδεικνύεται σε κεντρικό ζήτημα.

Αν και το συριακό ζήτημα δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα της συνόδου, σύμφωνα με το Reuters, οι σχέσεις Ουάσινγκτον και Μόσχας αναμένεται να δοκιμαστούν εκ νέου καθώς δεν αποκλείεται Ομπάμα και Πούτιν να έχουν κατ' ιδίαν συνάντηση για το θέμα.

Πριν τη σύνοδο του G20, ο Ομπάμα θα συναντηθεί με ομοφυλόφιλους ακτιβιστές, σύμφωνα με το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Ο Αμερικανός πρέοδρος, δήλωσε προτού εγκαταλείψει το αμερικανικό έδαφος για να μεταβεί στην Σουηδία όπου θα έχει συνομιλίες με την ηγεσία της χώρας- και εν συνεχεία στη Ρωσία, πως οι επιθέσεις κατά της Δαμασκού εντάσσονται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής που στόχο έχει να βοηθήσει τη Συρία να απελευθερωθεί.

Για πρωτη φορά ο πλανητάρχης υποστηρίζει εμμέσως πλην σαφώς ότι η στρατιωτική επέμβαση κατά της Δαμασκού θα έχει στόχο την ανατροπή του Μπασάρ Αλ ΑΣαντ, κι ότι θα έχει διάρκεια, γεγονός που επιβεβαιώνει σχετική ανακοίνωση της αμερικανικής Γερουσίας αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα του πολέμου (60 έως 90 ημέρες).

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Συρίας ακολουθεί τη "συνταγή" Ομπάμα για να πείσει τους συμπολίτες του ότι μπορούν να εξολοθρεύσουν τον εχθρό σε περίπτωση που η Δύση επιτεθεί. "Υes , we can", (Ναι, μπορούμε) ήταν το σύνθημα του Ομπάμα στην προεκλoγική εκστρατεία για την επανεκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ, το οποίο και υιοθετεί τις τελευταίες ημέρες ο ηγέτης της Συρίας.

Η συμμαχία του Ομπάμα για τον πόλεμο κατά της Συρίας είναι το...Κογκρέσο, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν τα αμερικανικά ΜΜΕ καθώς σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNN , οι συμμαχικές δυνάμεις της Ουάσινγκτον αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Δαμασκού.

Ενας στους τρεις Γάλλους λέει "ναι" σε πόλεμο κατά της Συρίας, το αντίστοιχο ποσοστό στη Γερμανία είναι ένας στους πέντε ενώ στη Βρετανία , μόλις το 16% των Βρετανών τάσσονται υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης.

Σε μία άλλη εξέλιξη που δείχνει ότι στενεύει ο κλοιός γύρω από τον Άσαντ, ένας στενός συνεργάτης φέρεται να αυτομόλησε στην Τουρκία, σύμφωνα με την συριακή αντιπολίτευση.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι για την Γαλλία, τον μοναδικό σύμμαχο στην Ευρώπη των ΗΠΑ για τον πόλεμο κατά της Συρίας, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη η σημερινή μέρα. Σήμερα διεξάγεται η κοινοβουλευτική συνεδρίαση για τη Συρία κατά την οποία ο Φρανσουά Ολάντ θα προσπαθήσει να πείσει την γαλλική εθνοσυνέλευση ότι το Παρίσι θα πρέπει να προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση.Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, το γαλλικό κοινοβούλιο θα μετατραπεί σε πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης αν και, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζαν Μαρκ Ερό, δεν πρόκειται να υπάρξει ψηφοφορία καθώς το Παρίσι θα περιμένει την απόφαση του Κογκρέσου. Ωστόσο, το 74% των Γάλλων, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει η εφημερίδα Le Monde, επιθυμούν την διεξαγωγή ψηφοφορίας

Τεστάρουν οι Αμερικανοί το αμυντικό σύστημα της Συρίας;

Tο υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι εκτοξεύτηκαν δύο βαλιστικά αντικείμενα στη Μεσόγειο με κατεύθυνση την Ανατολική Μεσόγειο. Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε στις 10:16 (ώρα Μόσχας) και εντοπίστηκε από τους σταθμούς ραντάρ στο Αρμαβίρ (νότια Ρωσία). Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου ενημέρωσε σχετικά τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Την ίδια στιγμή, πέντε αμερικανικά καταδρομικά και ένα αμφίβιο πλοίο βρίσκονται στη Μεσόγειο, έτοιμα για ενδεχόμενα πλήγματα με πυραύλους κρουζ εναντίον της Συρίας, ενώ το αεροπλανοφόρο Νίμιτς και τέσσερα άλλα πλοία της ομάδας κρούσης του κατέπλευσαν τη Δευτέρα στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το γεγονός της εκτόξευσης διαψεύδουν (προς το παρόν) πηγές από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Ταυτόχρονα, ούτε τα συστήματα της ίδιας της Συρίας έπιασαν κάτι. Όμως, το ότι ενημερώθηκε επίσημα ο ίδιος ο πρόεδρος Πούτιν και δόθηκε από το ρωσικό υπουργείο άμυνας στη δημοσιότητα αυτή η πληροφορία, μάλλον υπήρξε εκτόξευσε βαλιστικών αντικειμένων.

Εφόσον ισχύει κάτι τέτοιο τότε σίγουρα οι πύραυλοι έπεσαν στη θάλασσα και πιθανότατα εκτοξεύτηκαν για να τεστάρουν οι Αμερικάνοι τα αμυντικά συστήματα της Συρίας, τα οποία συστήματα δυστυχώς δεν κατάλαβαν απολύτως τίποτα.

Πρώτο Θέμα με πληροφορίες απο hassapis-peter
logiosermis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...